The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Sürdürülebilir Derecede Soğuk: Yeni Soğutucular Neden Veri Merkezlerinin Çevresel Hedefleri Karşılamasına Yardımcı Olmanın Anahtarıdır?

Enrico Miconi •

Yaz, geleneksel olarak tatil (veya bu yıl için belki de evde tatil), güneşin tadını çıkarma, aile ve arkadaşlarla buluşma zamanıdır.

Ancak son yıllarda, dünyanın bazı bölgelerinde, zorlu hava koşullarında yaşanan artış, yaz aylarına istenmeyen bir görünüm kazandırdı.

Bu yaz, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Birleşik Krallık bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde aşırı sıcaklık yaşanırken, Temmuz ayında Almanya’da son yılların en kötü sel felaketi görüldü.

Uzmanlar, iklim değişikliğiyle birlikte aşırı hava koşullarının şiddetinin artacağını söylüyor. İklim değişikliğini azaltmak için, veri merkezleri de dahil olmak üzere herkes karbon emisyonlarının azaltılmasında üzerine düşeni yapmalıdır.

Veri merkezleri için bu, daha azıyla daha fazlasını yapmak anlamına gelir. Daha az enerji kullanarak ve karbon ayak izlerini azaltarak tüketicilerin ve işletmelerin artan taleplerini karşılamak için daha fazla bilişim gücü sağlamaları gerekir.

Sıcaklığı Hissetmek: Çevre Düzenlemeleri ve Veri Merkezleri

Giderek büyüyen ve daha da yaygınlaşan veri merkezleri, performanstan ödün vermeden yeni çevre düzenlemelerini nasıl karşılayabilir? Yapay zeka (AI), sanal gerçeklik ve 5G gibi yeni, bilişim yoğun teknolojileri desteklemek için nasıl güvenle ölçeklenebilirler. Beşinci nesil mobil ağlara geçişin toplam ağ enerji tüketimini 2026 yılına kadar yüzde 150-170 oranında artırması muhtemeldir.

Bunların çoğu, daha verimli soğutma teknolojilerinin kullanılmasına bağlı olacaktır. Dünya çapında hükümetler, florohidrokarbon (HFC’ler) gibi çok fazla karbon emisyonu (veya sektör jargonunda “yüksek global ısınma potansiyeli” “GWP”) üreten soğutucuların kullanımını yasaklamaya veya kısıtlamaya başladı.

Örneğin Avrupa’da bir AB düzenlemesi (517/2014), soğutucularda kullanılan belirli sera gazlarının kullanımını aşamalı olarak kaldırmayı amaçlamaktadır. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri benzer yönetmelikler getirdi.

Sektör, enerji verimliliği standartlarını kabul edebilirse, daha sürdürülebilir bir dijital altyapıya geçiş daha kolay olacaktır. Veri merkezlerinde enerji verimliliğine ilişkin Avrupa Birliği yasası, soğutma teknolojisi sürdürülebilirliğindeki ilerlemeleri desteklemeye yardımcı olabilir.

Avrupa’daki veri merkezlerini 2030’a kadar iklim nötr hale getirmeyi kabul eden, bulut altyapı sağlayıcıları ile veri merkezi operatörleri arasında Avrupa’daki “İklim Nötr Veri Merkezi Anlaşması” gibi gönüllü sektör girişimleri, diğer cesaret gelişmelerdir.

Çevreci Bir Gelecek

Norveç’teki Green Mountain gibi bazı veri merkezi sağlayıcıları da bu yolda öncülük ediyor. Green Mountain – Norveç dağlarının derinliklerinde bulunan eski bir yüksek güvenlikli NATO mühimmat depolama tesisinden çevrilen ve tamamen hidroelektrik enerjiyle çalışan veri merkezi.

Benzersiz konumu, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmada ve sıfıra yakın CO2 operasyonları için soğutma ekipmanlarını en aza indirmede büyük bir avantaj sunuyor. Ancak tüm veri merkezleri gibi, optimum çalışma süresini korumak için ısı yönetimi sistemlerine ihtiyaç duymaktadır.

Son zamanlarda, halihazırda dünyanın en sürdürülebilir veri merkezlerinden biri olan Green Mountain, güç ve ısı yönetimi teknolojilerini Vertiv ile iş ortaklığı içinde geliştirerek daha da çevre dostu oldu.

Kapsamlı bir araştırmadan sonra Green Mountain yöneticileri, Vertiv teknolojilerini iş başında görmek ve en zorlu koşullarda performanslarını test etmek için İtalya’daki Vertiv Müşteri Deneyimi Merkezlerini ziyaret etti. Sonuç olarak Green Mountain, toplam 5 MW kurulu soğutma kapasitesi için yüksek verimli Vertiv™ Liebert® PCW soğuk sulu çevre birimlerini seçti. Liebert PCW, en son teknolojilerin kombinasyonu ve dahili bileşenlerin aerodinamik özelliklerini optimize eden dahili tasarım sayesinde yüksek verimlilik standartları sağlar.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (IRENA) göre [1], [2], [3], veri merkezleri teknolojik inovasyonun, enerji verimliliğinin, yenilenebilir kaynakların ve dijitalleşmenin sağladığı veri ekonomisinin merkezinde önemli bir rol oynamaktadır. Green Mountain gibi veri merkezi operatörleri, sürdürülebilir enerji geçişini hızlandırmak ve enerjiye aç diğer sektörlerin izleyebileceği bir yol açmak için bir rol modeli olarak ele alınabilir.

Vertiv’in En Son Soğutma İnovasyonu

Vertiv’in veri merkezi sürdürülebilirliğine yönelik çabalarının bir parçası olarak, yakın zamanda invertör vida teknolojisi ve çevre dostu soğutucu akışkan içeren yenilikçi bir soğutma grubu serisi olan en yeni Vertiv™ Liebert® AFC’yi piyasaya sürdük. Ürün, geleneksel soğutuculara göre tipik olarak bin kat daha az karbon emisyonu üreten yeni HFO soğutucu ile daha az enerji kullanır. Soğutma grubu, veri merkezlerinin dışına, tipik olarak kuruluşların çatılarına veya binanın çevresine kurulur.

Ürünün birden fazla sürümü vardır, yani çeşitli iklimlere (soğutma grubu, serbest soğutma, glikolsüz serbest soğutma teknolojileri) uyum sağlayabilir ve -25 santigrat dereceden +56 santigrat dereceye kadar geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilir.

Diğer faydaları arasında, çevre kirliliği riskini azaltan ve daha düşük kurulum maliyetleri ve optimize edilmiş serbest soğutma bobinleri (ana soğutma kaynağı olarak dış ortam havasını kullanarak ısı alışverişini en üst düzeye çıkarmak için %25 daha büyük bobinler) sağlayan saf suyun veri merkezi içinde kullanılma imkanı yer alır. Böylece, daha yüksek serbest soğutma kapasitesi ve daha uzun serbest soğutma süresi ile daha iyi mevsimsel verimlilik ve daha düşük işletme maliyetleri sağlar.

Diğer bir artısı ise boyutudur. Liebert AFC, sektör standardından %15’e kadar daha az yer kaplar, yani dar alanlara sığması daha kolaydır. Kentsel alanlar ve yerleşim alanları için gürültü kirliliğini en aza indiren düşük gürültülü ve sessiz konfigürasyonları, farklı kritik altyapıların ihtiyaçlarına çok uygundur ve bu da onu son derece çok yönlü ve yüksek düzeyde yapılandırılabilir bir ürün haline getirir. Ayrıca Liebert AFC, su ve sıcaklık beslemesini kontrol etmek ve ünite verimliliğini optimize etmek için bilgisayar algoritmalarını kullanır ve geleneksel bir çözüme kıyasla yıllık enerji tüketiminde %20'ye kadar tasarruf sağlar.

Soğutma Pazarı Isınıyor

Veri merkezlerinin çevresel performansının iyileştirilmesi, hükümetlerin 2050 yılına kadar veya daha öncesinde karbon nötr olma konusundaki iddialı hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaktır.

Örneğin, Temmuz ayında Avrupa Birliği (AB), kendisini 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefine doğru itmeyi amaçlayan iklim değişikliği önerilerini duyurdu. Bunlar arasında jet yakıtını vergilendirme ve 20 yıl içinde benzin ve dizel motorlu araçların satışını etkin bir şekilde yasaklama planları yer alıyor.

AB ayrıca veri merkezlerini soğutmak için yaygın olarak kullanılan sera gazlarına ilişkin yönetmelikleri de gözden geçirmektedir. Çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılan insan yapımı gazların bir ailesi olan “F-gaz yönetmeliği” (“florlu gazlar”ın kısaltması), 2015 yılından beri uygulanmaktadır.

Bu yönetmelik, 2015 yılından itibaren AB’de satılabilecek en önemli F-gazların toplam miktarını sınırlandırarak, 2030 yılına kadar 2014 satışlarının beşte birine kademeli olarak azaltmaktadır. Veri merkezleri de dahil olmak üzere F-gazların yaygın olarak kullanıldığı birçok ürün ve ekipman için iklim dostu alternatiflerin mevcut olduğu göz önüne alındığında, bu iddialı azalma nispeten düşük bir maliyetle elde edilebilir.

Soğutma teknolojisi, genellikle veri merkezlerinin ve dijital altyapımızın isimsiz kahramanı olmuştur. Veri merkezleri artık daha fazla bilişim gücü sağlarken karbon ayak izlerini küçültmek için artan baskıyla karşı karşıya kaldıkça, teknoloji daha fazla dikkat çekiyor. Düşük GWP’li soğutucuya sahip en yeni Liebert AFC’miz doğru yönde atılmış bir adımdır, ancak sektörümüz kendi sürdürülebilirlik ve verimlilik hedeflerini karşılamak istiyorsa yapılması gereken çok daha fazla şey var. Tartışmanın ve çözümlerin bir parçası olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.

İlgili Makaleler

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon