The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Yenilenebilir Enerjiye Hazırlanma: Veri Merkezi Sektörü Nasıl İlerliyor?

Peter Panfil •

27 Eylül 2022’de DCD Energy and Sustainability kanalında “Lütfen Daha Fazla Yenilenebilir Enerji: Sektör, Kullanımı Nasıl Ölçeklendirebilir ve Kesintinin Üstesinden Nasıl Gelebilir?” adlı panelde yer alacağım. DCD’den Stephen Worn, Microsoft’tan Mark Monroe ve RSP Architect’ten Rajan Battish tarafından yönetilen panele katılacağım.

Bu konuda ele alınacak çok şey olduğunu söylemek yetersiz bir ifadedir. Yenilenebilir enerji, veri merkezi sektörü için kutsal bir demirbaştır çünkü operatörlerin yedek jeneratörlerden kaynaklanan Kapsam 1 sera gazı emisyonlarını ve şebekeden gelen karbon bazlı enerjiden kaynaklanan Kapsam 2 emisyonlarını ortadan kaldırmasına olanak sağlayabilir.

Ancak panelin başlığında atıfta bulunulan kesinti sorunu vardır. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar, veri merkezlerinin her zaman aktif olma gerekliliklerini karşılayacak kadar öngörülebilir değildir. Bu sorunu takip ediyorsanız, muhtemelen bu tartışmanın nereye gittiğini tahmin edebilirsiniz: veri merkezleri için yakıt hücreleri, sektörün yenilenebilir enerji kullanımını ölçeklendirmesine yardımcı olmanın anahtarı mı?

Yeşil hidrojen yenilenebilir enerjiden üretildiği için, yakıt kaynakları olarak yeşil hidrojen kullanan yakıt hücreleri, veri merkezlerinin devamlılıktan ödün vermeden yenilenebilir enerji kullanması için bir çözüm sağlayabilir. Elbette bu yol kendi zorluklarıyla birlikte geliyor ancak bunlara girmeden önce, umarım yenilenebilir enerjiye geçişi kolaylaştırma potansiyeliyle daha acil bir fırsata biraz zaman ayırabiliriz.

Yenilenebilir Güç Sağlayan Veri Merkezleri Öncesindeki Adım

Karbon emisyonlarını azaltmak söz konusu olduğunda, enerjinin nasıl üretildiği denklemin yalnızca bir parçasıdır. Diğer kısmı ise nasıl kullanıldığıdır. Büyük ölçüde yedeklilik ihtiyacından kaynaklanan düşük kullanım oranları, hatırlayabildiğim kadarıyla veri merkezlerinde yaygındı. Daha yeni güç sistemi mimarileri, merkezi güç sistemlerinde kullanımı artırıyor ve şimdi kabin temelli güç mimarilerindeki ilerlemeler kabin düzeyinde aynı fırsatı yaratıyor.

Bu ilerlemeler OCP Open Rack ve Open19 girişimleri tarafından yönlendirilmektedir. Çekirdekte her iki mimari de, geleneksel sunucularda var olan donanım yedekliliğini en aza indirmek ve aynı zamanda standartlaştırma ve esneklik sağlamak için temel olarak bilişim, depolama veya ağ modülleri gibi BT “parçalarını” destekleyen bir güç rafı kullanır.

Sektör genelinde çok fazla geliştirme ve iş birliğinin ardından, artık yaşlanıyorlar ve enerjiyi daha verimli kullanmak ve pazara sunma hızını artırmak için hyperscale, colocation ve kuruluş veri merkezi operatörleri için pratik bir çözümü temsil ediyorlar. Örneğin Open19 standardının yeni sürümü, yüksek yoğunluklu, sıvı soğutmalı kabinlerin kullanıldığı yerlerde daha fazla esneklik sağlayan takılabilir bir sıvı soğutma standardı ve kabin içinde daha verimli dağıtım için 48V doğal güç çözümü içerir. Bu gelişmeler, açık mimarili kabinlerin eski tasarımlara kıyasla halihazırdaki üstün verimliliğine katkıda bulunuyor.

Bu mimariler, bazıları tarafından ilk pazara sürüldüklerinde devrim niteliğinde olarak görülüyordu, ancak artık bunun bir devrimden çok evrimi yakın olduğu açık. Mevcut tesis altyapısından yararlanırken eski mimarilerin doğasında bulunan verimsizlikleri tasarlarlar. Bazı operatörler kabin içinde akü yedeği yerleştirmiştir ancak günümüzün büyük KGK sistemlerinde mevcut olan yüksek çalışma verimlilikleri ile merkezi bir güç koruma stratejisi daha iyi verimlilik sağlar.

Peki, tüm bunların yenilenebilir enerjiyle ilgisi nedir? İlk olarak, veri merkezi verimliliğini ve kullanımını iyileştirmek, temiz enerji teknolojileri olgunlaştıkça karbon emisyonlarını ve enerji maliyetlerini azaltır. Ardından temiz güce geçişle ilişkili sermaye ve işletme maliyetlerini azaltarak bir sonraki adımı ekonomik olarak daha uygulanabilir hale getirir. Sektör yenilenebilir enerjiye hazırlanırken, genellikle yirmi yılı aşkın bir süredir bildiğim bir veri merkezi sektörü emektarının bana söylediklerini düşünüyorum: “Elimden geldiğince az enerji kullanmak istiyorum ve kullandığım her watt'’n mümkün olduğunca verimli olmasını istiyorum.” Sürdürülebilirlik yolculuğu böyle başlar.

Sonraki Adım: Yenilenebilir Enerji Artı Hidrojen Yakıt Hücreleri (Veri Merkezleri için Yakıt Hücreleri)

Yakıt hücresi ve hidrojen pazarlarındaki gelişmeleri izlemediyseniz, ne kadar değiştiğine ve ne kadar hızlı değiştiğine şaşıracaksınız. Yakıt hücrelerinin fiyatı önemli ölçüde düşmüştür ve yeşil hidrojen üretiminde büyük kamu ve özel yatırımlar yapılmaktadır. Bu trendler, veri merkezi için yakıt hücresi çözümlerinin ticarileştirilmesine yönelik zaman çizelgesini hızlandırıyor ve bu da bize panelde tartışacağımız çok konu sağlayacak. Aşağıdakiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için yayını izleyin:

  • Bir veri merkezi yakıt hücresi çözümünün nasıl görünebileceği
  • Yakıt hücreleri ile ortaya çıkan enerji yönetimi kabiliyetleri
  • Hidrojen maliyetleri ve depolama gereksinimleri
  • Veri merkezi sektörünün gelişen hidrojen ekonomisinde oynayabileceği rol

Rajan ve Mark’ın bu konulara değerli içgörüler ve deneyimler katacağını biliyorum ve onlarla birlikte panele katılacak olmaktan heyecan duyuyorum. Yayını görüntülemek için buradan kaydolabilirsiniz. Vertiv’in ESG’ye yaklaşımı hakkında daha fazla bilgi için ESG Raporumuza göz atın.

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon