The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Tehdit mi, fırsat mı? Edge bilişim, telekomünikasyon şirketleri ve BT endüstrisi için ne anlama geliyor.

Missy Dassler •

Edge bilişim, önümüzdeki on yılın en önemli teknolojilerinden biri olarak geniş çapta konuşuluyor ve 5G ağlarında ve internete bağlı cihazlarda önemli bir rol oynaması bekleniyor. Telekomünikasyon şirketleri, edge bilişimin sunduğu fırsatlara ve zorluklara hazır mı? Vertiv uzmanlarından oluşan bir panel, yakın zamanda LinkedIn LIVE etkinliğinde bunu ve çok daha fazlasını görüştü.

Bilişim ve telekomünikasyon ağlarının merkezi uç noktaya doğru ilerliyor. Verilerin 5G hücre kuleleri ve önceden üretilmiş küçük veri merkezleri gibi yerlerde veya ağ geçidi düğümleri gibi donanımlarla ağın “uç noktasındaki” son kullanıcıya veya cihaza daha yakın olarak işlendiği yer olan Edge bilişim - telekomünikasyon ve bilişim endüstrileri için − 21'inci yüzyılın günümüze kadar en önemli teknoloji trendlerinden biridir.

Edge bilişimin avantajları arasında daha düşük gecikme süresi, daha hızlı işlem hızı, neredeyse gerçek zamanlı veri analizi ve daha düşük bant genişliği maliyetleri yer alır. Bu avantajlar, telekomünikasyon şirketleri için yeni uygulama ve hizmetlerde fırsatlar yaratarak gelirlerini artırabilir.

Abartılı reklamlarına rağmen, telekomünikasyon şirketlerinin edge bilişimin ana faydalanıcıları arasında olup olmadığı ve onlar için bir dikkat dağıtıcı mı, hatta bir tehdit mi olduğu belirsizdir.

IBM ve Dell EMC gibi bilişim BT platformları sağlayıcılarından Amazon Web Services ve Google gibi halka açık bulut sağlayıcılarına ve hatta Ericsson ve Nokia gibi ağ ekipmanı şirketlerine kadar, edge bilişim pazarında artan rekabet, telekomünikasyon şirketlerinin karını tırtıklayacak mı? Edge bilişimi nasıl geliştirmeliler - kendi başlarına mı yoksa teknoloji şirketleri ve perakendecilerle ortaklık kurarak mı? Uç nokta altyapısı için kim ödeme yapacak? Ve veri merkezleri hangi rolü oynayacak?

Tüm bunlar ve diğer konular yakın zamanlarda Vertiv’in üstlendiği ve bir teknoloji araştırma şirketi olan Omdia tarafından gerçekleştirilen “Telekomünikasyon Şirketleri ve Edge Bilişim: Fırsat mı, Dikkat Dağıtıcı mı veya Tehdit mi? başlıklı bir raporda incelendi. Anket, dünyanın dört bir yanından 147 telekomünikasyon operatörüne uygulandı.

800x565-Vertiv-OMDIA-report---Telcos-and-Edge-Computing--Opportunity-Threat-or-Distraction_299865_0.jpg

Vertiv, raporun bulgularını ve telekomünikasyon, teknoloji endüstrisi ve müşterileri için daha geniş etkilerini tartışmak amacıyla telekomünikasyon şirketleri ve veri merkezleri konusunda dünya pazarlarından uzmanların yer aldığı canlı bir etkinliği LinkedIn üzerinden düzenledi.

Tartışmanın moderatörü olarak, küresel endüstri uzmanlarından oluşan bir ekiple görüştüm. Fernando Garcia, Latin Amerika Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Scott Armul, DC Enerji Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür, Kuzey Amerika; Danny Wong, Kıdemli Müdür, Telecom Vertical, Asya; ve Jon Abbott, Teknoloji Direktörü, Global Telekom Stratejik Müşterileri, EMEA. Etkinliğe canlı olarak katılamadıysanız, sizi tekrarını izlemeye davet ediyorum.


Telekomünikasyon Şirketleri ve Edge Bilişim hakkında
Araştırma makalesinin tamamını indirin

Covid-19 ve ağ zorlukları

Vertiv, son yıllarda veri merkezi alanındaki çalışmalarımızın giderek ağın uç noktasına odaklandığını gördü. Bu çalışma, telekomünikasyon şirketi faaliyetlerimizle de giderek daha fazla kesişmektedir - bu, edge bilişim ve panel tartışmamızla ilgili son araştırmalarımız için katalizör görevi gören bir gerçektir.

Tartışma, Covid-19 salgınının çalışma, yaşam ve etkileşim şeklimizi dönüştürdüğü ifadesiyle başladı. Fernando Garcia'nın dediği gibi, “son üç aydır evde çalışan sayısındaki artış, telekomünikasyon ağlarının trafiğinde ve veri taleplerinde önemli bir değişime neden oldu.”

5G ağları dünya çapında yaygınlaştıkça, çok fazla bilişim kapasitesine ihtiyaç duyacaktır. Fernando şunları ekledi: “Uç nokta teknolojisi, ağların ek veri sıkıntısıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir.” “Çoğu telekomünikasyon operatörü şu anda bu kabiliyete sahip değil. Ve 5G uygulamalarınında rekabet etmek ve bu uygulamalardan para kazanmak için uç noktalara bilişim kabiliyeti eklemeleri gerektiğini anlıyorlar.”

Panelistlerimiz, uç nokta teknolojisinin, 5G ağlarının hizmetleri ultra düşük gecikme ile sunmasına yardımcı olacağında hemfikir olduklarını ifade etti. Scott Armul, “5G farklı bir ağ zekası seviyesi gerektiriyor, ancak operatörler ağ kurulumunda kaba kuvvet uygulayamıyor. 5G, sermaye açısından verimli bir şekilde ölçeklendirilmelidir” dedi.

Ve bir de 5G ağını parasallaştırma konusu var. Danny Wong, telekomünikasyon şirketlerinin 3G ve 4G telefon ağlarını parasallaştırma güçlüklerinden “büyük dersler” çıkardığını belirtti. “5G sadece insanlar arası iletişim değil, aynı zamanda insanlarla makine arası ve makineler arası iletişim ile de ilgilidir. İşte bu noktada uç nokta [büyük bir etki yaratabilir].”

Uç noktayı parasallaştırma

Teknoloji ve telekomünikasyon endüstrilerindeki hangi sektörler uç nokta teknolojisinden en fazla parayı kazanacak? Omdia’nın araştırmasına göre, telekomünikasyon şirketleri gelirde %36 ile pastadan en büyük dilimi alacak, uygulama geliştiricileri %30 ile ve bulut sağlayıcıları %25 ile onu takip edecek.

Telekomünikasyon şirketleri, geliri nasıl en üst düzeye çıkarabilir? Jon Abbott, “En iyi yaklaşım, 5G uygulamaları oluşturmak için bulut sağlayıcılarıyla ortaklık kurmaktır” dedi.

“Potansiyel olarak herkes [telekomünikasyon şirketleri ve bulut sağlayıcıları] istediklerini oldukça hızlı bir şekilde alıyor. En azından EMEA için, bu muhtemelen baskın model olacak. ”

Scott, hemfikir olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Bir operatörün, oyun ve telesağlık uygulamaları oluşturma konusunda ve bunun yanında otonom araçlarda ve tesiste bulut çözümlerinde uzman olmasını beklemek biraz haksızlık olacaktır. Telekomünikasyon şirketleri, gayrimenkulün yanı sıra altyapının ve uygulamanın birlikte geliştirilmesi veya birlikte beslenmesi gereken simbiyotik bir ekosistem gelişimi olması gerektiğinin farkında.”

ABD'de, Verizon ve AWS, Verizon ve Walmart ve Chicago’da AT&T ve Rush Üniversitesi Tıp Merkezi (bulut ve uç nokta teknolojilerini birleştiren bir proje) dahil olmak üzere telekomünikasyon şirketleri 5G ve uç nokta teknolojisi için ortaklıklar kurmaya başladı.

Rüya takımı mı?

Bu ortaklıklar, 5G ve uç nokta teknolojisi için uygulamalar geliştirmek ve bunların nasıl parasallaştırılacağını bulmakla ilgilidir.

Danny'ye göre, son birkaç yıla ve 4G'nin ortaya çıkmasına kadar, telekomünikasyon operatörleri genellikle diğer şirketlerle iş birliği yapmadı. “Operatörler, bir WhatsApp veya Facebook olmak istemediklerini fark etmeye başladılar ancak hizmetler için bir platform sağlayan bir iOS veya Android olmak isteyebilirler. Platform hizmetlerini desteklemek, bağlantılarını bir araya getirmek ve tüm bu hizmetleri sunmalarına yardımcı olmak için daha büyük bir ekosisteme ihtiyaçları var.”

Teknoloji, perakende veya kamu sektörü kuruluşlarıyla ortaklık kurmak 5G'nin maliyeti, uç nokta teknolojisine ve destekleyici altyapıya yardımcı olabilir. Ancak panelistler, uç nokta ve 5G teknolojilerinin yalnızca sermaye ve işletme harcamalarını kontrol edebilmeleri halinde telekomünikasyon şirketleri için karlı olacağında hemfikir oldular.

Jon, “Kimse nişten ana akıma kaç tane [5G / uç nokta] uygulamasına ihtiyacımız olduğunu bilmiyor, ancak sahipler ve operatörler mümkün olduğunca verimli ve uygun maliyetli olmak için uç nokta sitelere ihtiyaç duyacaklar," dedi. “Sitenin operasyonel verimliliği, iş vakasını uçuşa geçirmek için kesinlikle çok önemlidir.”

Enerji verimliliği

Enerji verimliliğine sahip teknolojiler yardımcı olacaktır. Vertiv tarafından geçen yıl yayımlanan araştırmaya göre 5G şebekeleri 2026'ya kadar enerji kullanımını %150 ile %170 arasında artırabilir. Bu, 5G ve edge bilişim maliyetini artıracak ve karlılığını ve sürdürülebilirliğini azaltacaktır.

Enerji verimliliğinin, BT de dahil olmak üzere şirket harcamalarının normalden daha yakından inceleneceği zorlu bir ekonomik iklimde elde edilmesi gerekecektir. Bir araştırma şirketi olan IDC'ye göre, dünya çapında BT harcamaları 2020 yılında %5,1 azalarak 2,25 trilyon USD'ye düşecek. Bununla birlikte, altyapı gibi BT'nin bazı bölümlerine yapılan harcamaların hala artması bekleniyor.

Danny, “Daha fazla güç, daha büyük soğutma ekipmanları [dolayısıyla] daha fazla alan anlamına gelir. [Daha fazla alan] daha fazla gayrimenkul anlamına gelir, bu da daha büyük işletme ve sermaye maliyetlerine işaret eder” sözleriyle trendi bir nevi “domino etkisi”ne benzetti.

Panelistler, enerji verimliliğinin ilerleyen uç nokta denkleminin bir parçası olması gerektiğine karar verdiler.

Sonuç

Uç nokta teknoloji pazarı farklı, kalabalık ve bazen kafa karıştırıcıdır. Mini veri merkezleri ve uç nokta ağ geçitleri de dahil olmak üzere en az yarım düzine tür uç nokta teknolojisi vardır. Telekomünikasyon şirketleri, bulut sağlayıcıları ve Amazon ve Google gibi teknoloji devleri, hızla büyüyen pazardan pay almaya hevesli.

Ancak, panelistlerimizden gelen mesaj, edge bilişimin bir tehdit veya dikkat dağıtıcıdan daha ziyade bir fırsat olduğuydu.

Panelistler, fırsatları en üst düzeye çıkarmak ve tehditleri en aza indirgemek için telekomünikasyon şirketlerinin uygulama ve altyapı geliştirmede esnek olmaları gerektiğini söyledi. Bu muhtemelen, teknoloji şirketleri, perakendeciler ve telekomünikasyon sektörü dışındaki diğer işletmelerle ortaklıklar gerektirecektir. Ayrıca, uç noktayı ana akıma taşımak için ağlarda, uç nokta cihazlarında ve veri merkezlerinde, teknolojinin bazı standartlaştırılması da dahil olmak üzere enerji verimliliğinde bir iyileşme gerektirecektir.

Önemli noktalar:

  • Ankete katılan telekomünikasyon operatörlerinin %36'sı, %30 ile uygulama geliştiricileri ve %25 ile genel bulut sağlayıcıları önünde sektörlerinin edge bilişim için yeni hizmetlerden en fazla geliri elde edeceğine inanıyordu.
  • Telekomünikasyon şirketleri, uç nokta teknolojisini daha çok bir fırsat olarak görüyor. Ancak yanlış kullanıldığında, dikkat dağıtıcı veya hatta tehdit olabilir.
  • AT&T, BT, CenturyLink, Telefónica ve Verizon gibi telekomünikasyon şirketleri edge bilişim hizmetlerine sahiptir veya sahip olmayı planlamaktadır.
  • Edge bilişim pazarındaki rekabet, genel bulut sağlayıcılarını, yazılım şirketlerini ve ağ ekipmanı üreticilerini kapsamaktadır
  • Uç nokta teknoloji pazarı çeşitlidir ve donanım ve yazılım içerir. Uç nokta teknolojinin veya tedarikçinin hiçbir türü pazara hakim değildir.
  • 2018 yılında uç nokta veri merkezleri global BT kabin ünitesi gönderilerinin %1,2'sini oluşturdu. 2023 yılına kadar pazardaki payı iki kattan fazla olacak.

LinkedIn LIVE tartışmamızda bölgesel uzmanlarımızın bahsettiği önemli noktalar için bu animasyonlu açıklayıcı videoyu izleyin. Kaydı buradan izlemeyi ve raporu indirmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Linkedin Live Etkinliği: Telekomünikasyon Şirketleri ve Edge Bilişim: Fırsat mı, Dikkat Dağıtıcı mı veya Tehdit mi?

Telekomünikasyon sağlayıcıları, yeni uç nokta ağ mimarisinde önemli bir oyuncu olmak için ideal bir konuma sahiptir. Daha az belirgin olan şey, telekomünikasyon sağlayıcılarının sürece katılımlarını nasıl parasallaştıracaklarıdır. Diğer oyuncular, isim vermek gerekirse bunlardan biri OTT içerik sağlayıcıları, uç noktada parasallaştırılmış hizmetler sunma ihtimalinden eşit derecede etkilenmektedir.

Telekomünikasyon Şirketleri ve Edge Bilişim: Fırsat mı, Tehdit mi veya Dikkat Dağıtıcı mı?

Edge bilişim pazarı hızlı bir büyüme yaşıyor ve bu büyüme doğal olarak telekomünikasyon operatörlerinin dikkatini çekti. Uç nokta genel olarak telekomünikasyon sektörü için bir fırsat olarak görülse de, doğru şekilde ele alınmaması durumunda, bazı oyuncular için dikkat dağıtıcı ve hatta başkalarına yönelik bir tehdit olabilir. Omdia'nın derinlemesine araştırması, telekomünikasyon sağlayıcıları için gerçek avantaj fırsatını ve uç nokta büyümesinden yararlanmak için doğru altyapının nasıl geliştirileceğini ve yerleştirileceğini analiz ediyor.

Telekomünikasyon ağlarını 5G’ye hazır hale getirmek

5G; veri hızı, ağ kapasitesi, gecikme ve veri güvenliği için yeni standartlar belirlediğinden, ağ edge bilişim yeteneklerini genişletmek ve geliştirmek telekomünikasyon şirketleri için daha da önemli hale gelmiştir. Bizi entegre çözümlerimizi sürekli olarak geliştirmeye, müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın başarı hikayelerini desteklemeye iten şey budur.

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon