The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Edge’in Kodlarını Çözme: Edge Yerleştirmelerine Sistematik Bir Yaklaşım

Alex Pope •

Ekim 2000’de UC Berkeley’den iki araştırmacı, belirli bir yılda oluşturulan ve fiziksel ortamda saklanan yeni ve orijinal bilgilerin toplam miktarını bilişim terimleriyle ölçen ilk çalışmayı yayımladı. 1999 yılında bu rakam 1,5 eksabayttı. Bu yıl 74 zettabayta ve 2024 yılına kadar 149 zettabayta ulaşacağız. Bir zettabayt 1.000 eksabayta eşittir.

Ani artışa ne neden oldu? Kişisel bilgisayarların geçmişi 1970’lere kadar uzanır ve 80’lerin başında pek çok evde oldukça yaygındı. İnternet, 90’lı yılların ortalarında yaygın olarak kullanıldı. Bu gelişmeler veri oluşturmada artışa yol açmıştı ancak gerçek tetikleyici birkaç yıl kadar uzaktaydı.

3G’yi destekleyen ilk akıllı telefon 2001 yılında pazara çıktı, ilk iPhone, 2007’de ticari olarak benimsenmeyi yeni zirvelere çıkardı ve kısa bir süre sonra 2010’da onu iPad izledi. Ericsson 2026 yılına kadar aylık 226 eksabayt mobil veri trafiği üreteceğimizi tahmin ediyor. Bilişim ve veri üretimini göz önünde bulundurduğumuzda, mobil bilişimden önce ve sonra zaman kalır.

Bu, veri merkezi endüstrisi üzerindeki etkisi nedeniyle bugünle ilgilidir. Mobil uygulamalar daha gelişmiş hale geldikçe ve performans ve gecikme süresiyle ilgili tüketici beklentileri daha talepkar hale geldikçe, bilişimi geleneksel veri merkezinden çıkarıp, — bugün ağın edge’i olarak kabul ettiğimiz bu tüketicilere yaklaştırdı.

Kategorizasyon için Edge Bilişim Çağrılarının Büyümesi

Mobil bilişimdeki tüketici büyümesi elbette tek itici güç değildi. Düşük gecikmeli bilişim talebi, Wall Street’ten Walmart’a kadar herkesin başarıyı milisaniyelerle ölçmesiyle her yerde yaygınlaştı. Edge’e geçiş, veri merkezindeki en önemli bulut sonrası trend oldu ve akıllı ulaşım, tele sağlık ve sayısız diğer alanlarda yeni uygulama ve teknolojilerin tanıtılması, edge’in kalıcı olmasını sağlıyor. Uzaktan çalışma ve bilişimde pandemi dolayısıyla yaşanan artış sadece geçişi hızlandırdı.

Edge’in ilk günlerinde, sektörümüzün karşı karşıya olduğu en önemli zorluklardan biri, “edge”in gerçekte ne olduğunu anlamaktı. Bazıları için bu basit bir BT kabiniydi. Bazıları içinse, az ya da çok mikro veri merkeziydi. Destekledikleri konfigürasyonlar ve uygulamalar o kadar çeşitli ve farklıydı ki, edge ilgili her türlü geniş tartışma anlamsız geliyordu.

İlk olarak 2018 yılında, dört uç nokta kullanım tipinin —kullanıma dayalı edge yerleştirmelerini kullanım durumlarına göre kategorilere ayırmanın bir yolunu ele aldık. Edge’i daha iyi anlamak için kullanım tiplerini geliştirerek, onlara güvenen kuruluşların ve son kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere edge tesisleri donatmak için kullanıyoruz. Dört kullanım tipi şunlardır: Veri Yoğunluklu, İnsan Tarafından Gecikmeye Duyarlı, Makineden Makineye Gecikmeye Duyarlı ve Hayati Önem Taşıyan; bu detaylı raporda her birinin açıklamalarını bulabilirsiniz.

Bu iyi bir başlangıçtı, ancak sadece bir başlangıçtı. Edge uygulamaları sadece bir değişken ve sanal bir değişkendir. Bu uygulamaları mümkün kılan fiziksel varlıklar bu edge konumlarında canlı olmalıdır. Bunun farkına vararak, edge’deki bu konumları kategorize etmek için benzer bir süreç uyguladık ve orijinal kullanım tiplerinde yaptığımız gibi ortak noktalar bulduk. Günümüzün edge ağları, dört yerleştirme modelinden birini izleme eğilimindedir:

  • Coğrafi Dağılım: Bu tesisler benzer büyüklüktedir ve genellikle bir ülke veya bölge olan büyük coğrafyalara yayılır. Bir zincirin ayak izine dağılmış mağazalara veya banka şubelerini içeren tüketici finansmanına sahip perakende iyi örneklerdir.
  • Hub ve Spoke: Bu aynı zamanda tipik olarak bir ülke veya bölge gibi geniş bir alanı kapsar, ancak tesisler daha büyük bir merkez etrafında birden fazla küçük yerleştirme ile organize edilir. İletişim ve lojistik ağları bu modeli benimseme eğilimindedir.
  • Yerel Olarak Odaklanmış: Bunlar daha küçük ağlardır, sağlık hizmetleri, eğitim ve endüstriyel sahalarda yaygın olanlar gibi kampüs ayarlarına hizmet verirler. Ayrıca, daha büyük bir merkezi tesise bağlı bir dizi küçük yerleştirmeye de sahip olma eğilimindedirler.
  • Kendi Kendine Sürdürülen Sınır: Bölgeselden küresele kadar geniş alana yayılmış taban alanlarına sahip bu model, en büyük ayrı edge tesislerden oluşur. Bu tesisler genellikle birçok geleneksel veri merkezi özelliği taşır ancak modüler yapıda olma eğilimindedir. Bunlar genellikle büyük alanlara hizmet vermek için bulut sağlayıcılar tarafından kullanılır. Daha küçük versiyonlar da genellikle felaketten kurtarma için kullanılır.

Bu kategorizasyon değerliydi. Bize edge tesislerini kullanım tipine (kullanım durumu) ve coğrafyaya göre tanımlamanın iki yolunu sundu. Ancak göz önünde bulundurulması gereken daha çok şey var. Belirli bir gruptaki tesislerin fiziksel ortamı ve karşılık gelen özellikleri, müşterilerimizin özel ihtiyaçlarını karşılamak için bu edge tesislerini hızlı ve kolay bir şekilde yapılandırmak için kullanabileceğimiz son bir tesis analizi katmanı ekler. Kategoriler şunlardır:

  • Koşullandırılmış ve Kontrollü (kabin başına <6 kW veya kabin başına >6 kW): Bunlar, iklim kontrollü ve güvenli, amaca yönelik inşa edilmiş alanlardır. Tesislerdeki tek fark kabin yoğunluğudur.
  • Ticari ve Ofis: Bunlar, mevcut ancak sınırlı iklim kontrolüne sahip dolu alanlar ve genellikle daha az güvenli olan alanlardır.
  • Zorlu ve Dayanıklı: Bunlar, havadaki büyük miktarda partiküllere karşı koruma sağlamak için daha sağlam sistemler ve kapatmalar gerektirir. Bunlar genellikle suya maruz kalma tehdidi olan ve ağır trafik veya makinelerin yakınında bulunan endüstriyel tesislerdir. İklim kontrolü yoktur ve çok daha az güvenlidirler.
  • Dış Mekan Bağımsız: Bunlar dış ortamdaki insansız tesislerdir; elementlere maruz kalırlar ve barınak veya kapatma gerektirirler. Planlı veya plansız servis ulaşımlarında için zaman gerektiren uzak konumlarda olabilirler.
  • Özellik: Bu sitelerin yukarıdaki kategorilerden biriyle ortak özelliklere sahip olması muhtemeldir, ancak uygulamaya, konuma veya diğer faktörlere bağlı olabilecek özel düzenleyici gereklilikler nedeniyle farklı şekilde ele alınmalıdır.

Bu tanımlayıcı çalışma, (1) her tesisin desteklemek zorunda olduğu BT işlevselliğini ve özelliklerini; (2) Edge ağının fiziksel taban alanını ve (3) her yerleştirme için gereken altyapı özelliklerini anlamamıza yardımcı olan net ve önceden var olmayan bir metodoloji oluşturdu. Bu veri noktalarıyla, kurulum ve servis için sahada geçirilen süreyi en aza indirirken, tam olarak ihtiyaç duyulan şeyi daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yapılandırabilir, oluşturabilir ve dağıtabiliriz. Basitçe söylemek gerekirse, daha önce imkansız gibi görünen bir standardizasyon unsurunu edge’e taşımamızı sağlar. Veri merkezinde gördüğümüz gibi, standartlaştırma zaman çizelgelerini ve maliyetleri azaltır ve müşterilerimiz için yerleştirme sürecini kolaylaştırır.

Edge varlıklarıyla bir ağı yönetiyor olsanız, bu üç alandaki sitelerinizi nasıl kategorize edersiniz? Size hiç “Edge’iniz Nedir?” diye soruldu mu?

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon