The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Veri Merkezleri Neden İş Esnekliğinin İsimsiz Mimarlarıdır?

Simon Brady •

Yıllardır veri merkezlerinde aşırı kapasite ve yetersiz kullanım gördük. Yakın zamana kadar, sadece 2 MVA BT yükü çalıştıran 10 mega volt amper (MVA) tasarım yüküne sahip bir siteyi ziyaret etmek benim için olağandışı değildi. Daha da olağan olanı, sunucu kullanımını yüzde 10’un altında görmekti, sadece garip makinelerde veya kabinlerde değil, tüm BT sistemlerinde görülüyordu.

Enerji verimliliği ve optimizasyon toplulukları içinde, modüler büyüme stratejileri uygulayarak ve güç ve soğutma gibi kritik fiziksel altyapıyı hesaplama yükünün nihai talebine çok yakın şekilde karşılayarak müşterileri ilk günden itibaren doğru boyuta getirmeye yıllarımızı adadık. Bunu başardığımızda bile, BT ekipmanının gereksinimi çoğu zaman büyük ölçüde aşırı tahmin edildi ve tasarım beklentisi ile inşa edilen gerçeklik arasında bir boşluk bıraktı.

Geleneksel kurumsal veri merkezinin evrimiyle birlikte, sadece bir uygulamaya ayrılmış tek bir sunucuya veya işlemciye sahip olmak tamamen ortadan kalkmıştır. Daha fazla yazılım tanımlı platforma geçiş, sanal makinelerin ve ızgara tarzı sistemlerin daha iyi kullanılması anlamına geliyordu. IBM’de çalışmaya başladığımda, bunları sistem ana bilgisayarları olarak adlandırırdık.

Bu kullanım eksikliğini görmemizin ana nedenlerinden biri, sistemlerin müşterinin en yoğun ihtiyacını, en yoğun günlerinde, her ihtimale karşı ek bir kapasiteye sahip olacak şekilde tasarlaması ve inşa etmesidir. Bu müşterilerin de, her ihtimale karşı yedek bir sistemi olacaktır. Örneğin, çevrimiçi perakende satıcılar, Black Friday, Siber Pazartesi veya Boks Günü satışları gibi büyük satış etkinliklerini takip eder. Bu perakendeciler, çalışırken çoğu zaman hiç ulaşmadıkları en yüksek yükü planlamak zorundadır.

Bu aşırı kapasite/yetersiz kullanım senaryosu bir araba ile de karşılaştırılabilir. Çoğu saatte 120 mil (mph) hızda gitmek için tasarlanmıştır ancak nadiren saatte 80 milden hızlı gider ve hayatlarının çoğunu 0-40 mil/saat arasında geçirir. Buna ek olarak, iyi yedeklilik seviyesine sahip siteler, iki araba arasından seçim hakkı ile bir yolculuk yapan biri gibidir.

Çok büyük veri merkezi oyuncuları olan hyperscale’cılar, esasen süper otomobil performansına sahip kamyon filolarını işletmektedir. Bunlar yüzde 100 yazılım tanımlıdır. Sahip oldukları her veri merkezinde, biri işlem için, diğeri de depolama için neredeyse özdeş bir donanım platformu çalıştırmaktalar. Bu, etkin bir şekilde çalışan on binlerce şebekeye bağlı işlemci ve depolama cihazı anlamına gelir. Tek bir sitenin kaybedilmesi, hizmet kaybına değil, performansta sadece küçük bir düşüşe neden olur.

Bir Google araması yaptığınızda, cihazınızın bu talebi farklı coğrafyalarda bulunan üç farklı veri merkezine gönderdiğini biliyor muydunuz? Yarışı kazanan veri merkezi size sonuç verir. Bu sitelerden biri çevrimdışı olduğunda, hala iki tanesi kalmış olacak! Tüm bu verileri iletmek için kullandığımız ağlar hemen hemen aynıdır ancak ilk günden itibaren daha fazla gerçek kapasiteye sahiptir.

Kabloları toprağa ve denizin altına yerleştirmek çok maliyetlidir. Bir ağ sağlayıcısı yeni rotalar planlarken gelecek planını 10 yıl veya daha fazla bir süre için yapıyor. Talep zaman içinde arttıkça, bu sağlayıcıların büyük miktarlarda anlık kapasite eklemek için kullanılmayan bir fiber bağlantısını “aydınlatması” yeterlidir.

Temel olarak, yazılım platformları, onları destekleyen veri merkezleri ve her şeyi birbirine bağlayan ağlar, daha da yüksek yedekleme seviyeleri ile çok yüksek kapasite seviyeleri sunmak üzere tasarlanmıştır.

Tüm bunlar, Black Friday satışları veya Ed Sheeran'ın yeni bir YouTube videosu gibi ani ve acil bir talep olduğunda, tüm ekosistemin basitçe başını kaldırdığını ve “Orada bir dur bakalım” dediği anlamına geliyor.

Evden çalışan profesyonellerin ve öğrencilerin kitlesel göçü ile ilgili olarak şimdiye kadar gördüğümüz benzeri görülmemiş taleplerin daha önce örneğine rastlanmamış ancak belki de bu toplam zirve kapasitesi açısından geçerli değildir. Spinal Tap’ın hoparlör sistemleri 11’e kadar giderken, küresel veri merkezi ağı sadece dokuzda. Bu kapasite seviyesi olağandışı değil ancak bu kadar uzun bir süre devam ettirilmesi olağandışı.

BT'nin teknoloji icra yetkilisi son basın açıklamasında Birleşik Krallık ağının aşırı yoğun olsa da kapasiteye yakın olmadığını belirtti. Trafik yoğunluğu zirvesinin genellikle Pazar gecesi birkaç saatliğine yaşandığını söyledi. Şimdi, bu zirve her zamankinden daha sabit ve daha yüksek.

Tabii ki, belirli hizmetleri ayarlama ihtiyacı gibi bazı darboğazlar var ve ağların uç noktalarının ince ucundaki bazı insanlar düşük performans görecektir. Neyse ki, bu bir bütün olarak ekosistemin göstergesi değildir.

Tüm ekosistemin esnekliği, şu anda olması istenenden daha fazladır. Kişisel deneyimlerimden biliyorum ki herkes darboğazlara çok yakından bakıyor ve onları hızla genişletmek için çalışıyor. Acilen ihtiyaç duyulan bu genişlemenin çoğu, yerinde ekipmanı çevrimiçi hale getirmek veya yedek donanımı yeniden kullanmakla ilgilidir.

Yeni kapasitenin gerekli olduğu durumlarda, birkaç gün içinde sağlanacaktır. Kurumsal tesislerin yukarıda belirtilen evrimi nedeniyle, halihazırda büyük miktarda veri merkezi alanı mevcuttur.

Bizi Vertiv’de yoğun zamanlar bekliyor, ama içiniz rahat olsun. Görebildiğim kadarıyla, endüstrimiz test ediliyor ancak A+ notu alıyor.

En son trendler, teknolojiler ve haberler hakkında bilgi sahibi olmak için blogumuza abone olun.
İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon