The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

İşletmeniz İçin En İyisini Anlamak ve Seçmek Üzere Başvurabileceğiniz Temel KGK Unsurları

Bu dijital dönüşüm çağında, işletmenizin en yüksek verimlilikte çalışmasını sağlamak için BT sistemlerine ve verilerine giderek daha fazla güvendiğinizde, bu sistemlerin güç kesintileri sırasında bile çalışabildiğinden emin olmak her zamankinden daha önemlidir.

Kesintisiz güç kaynaklarının (KGK’lar) amacı da budur: BT’ye ve diğer kritik sistemlere temiz yedek güç sağlamak. Bir güç kesintisi durumunda kaliteli bir KGK, her zamanki gibi devam eden bir iş ile veri kaybı ve saatlerce verimlilik kaybı arasındaki fark anlamına gelebilir.

KGK’lar, belirli ekipmanlar için birkaç dakikalık yedek güçten (iş istasyonlarını ve sunucuları kapatmak veya yedek jeneratörlerin devreye girmesi için yeterlidir) birkaç saate kadar her yere güç sağlayabilir. Kuruluşunuza en uygun KGK’yı nasıl seçeceğinizi anlamak için, BT ve diğer kritik sistemlerinizin ne kadar güç çektiği ve her uygulama için aksama süresi toleransınız konusunda sağlam bir yaklaşımınız olması gerekir.

Bu KGK satın alma rehberinde, kuruluşunuz için bilinçli bir karar vermek amacıyla dikkate almanız gereken KGK temellerini ve satın alma kriterlerini ele alacağız.

KGK’nın Tanımı

Kesintisiz güç kaynağı (KGK), bağlı elektronik ekipmanlar için temiz ve güvenli yedek güç sağlar. KGK'lar kullanılmadıklarında sürekli şarj olan dahili akülere sahiptir, bu nedenle elektrik kesintisi veya aksaklık durumunda yedek güç sağlamaya hazırdır. Buna ek olarak, KGK’lar bağlı bilgisayarlara ve diğer elektronik cihazlara zarar verebilecek geçici güç dalgalanmaları olan voltaj düşüklükleri ve dalgalanmaları gibi anormallikleri tespit edebilir ve bunları dengeleyebilir.

Bilgisayarlar ve çevre birimleri, sunucular ve ağ ekipmanlarının yanı sıra veri merkezleri de dahil olmak üzere cihazları korumak için farklı KGK modelleri tasarlanmıştır.

Kuruluşunuz için en iyi KGK akü yedekleme çözümü, korumanız gereken yükler ve aksama süresi riski açısından özel gereksinimlerinize bağlıdır.

Aksama süresi maliyeti

Aksama süresi maliyeti sektöre göre büyük farklılıklar gösterse de, 2019 Statista anketine katılanların %86'sı maliyeti saatte 301.000 dolar veya üzeri olarak belirtti ve üçte birden fazlası (%34), aksama süresinin onlara saatte 1 milyon dolar veya üzerine mal olduğunu belirtti.

Bu bakış açısıyla, bir KGK’ya yapılan nispeten mütevazı bir yatırım, çok daha maliyetli bir aksama süresine ve veri kaybına karşı bir sigorta gibidir.

KGK’ların koruduğu güç kesintisi türleri

KGK'lar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli güç kesintilerinden kaynaklanan aksama sürelerine karşı koruma sağlar:

  • Güç dalgalanmaları: Dalgalanmalar, birkaç harici ve dahili kaynaktan kaynaklanabilecek kısa güç patlamalarıdır:
    • Harici: Şebeke bakım çalışması, yıldırım düşmesi ve kar fırtınaları, ağaç dalları ve transformatör sorunları gibi güç hatlarında kesintiler
    • Dahili: Hatalı kablolamanın yanı sıra makine, klima ve soğutma üniteleri ve daha fazlasında motorların rutin olarak açılıp kapanması/açılması
  • Voltaj düşmesi: Yüksek talep dönemlerinde şebeke gücünün akışındaki azalmalardır
  • Plansız elektrik kesintileri şu sorunlardan kaynaklanabilir:
    • Yıldırım
    • Doğal Afetler: Fırtınalar, kar fırtınaları, yüksek hızlı rüzgarlar ve diğer hava koşulları
    • Kamu hizmeti ve inşaat işleri
    • Motorlu Araç Kazaları
  • Planlı elektrik kesintileri:
    • Kamu hizmeti bakımı ve sistem iyileştirmeleri
    • Kaliforniya gibi bölgelerde, kamu hizmeti ekipmanlarından gelen kıvılcımların neden olduğu yangınlara karşı koruma sağlamak için planlı kesintiler yaşanıyor.
Doğru KGK’yı satın almak: Ana faktörler

İşletmeniz için hangi KGK akü yedeklemesinin en iyisi olduğunu değerlendirmede, hangi ekipmanları korumanız gerektiği, bu ekipmanlarla aksama süresinin sonuçları, bir yedek güç kaynağı olarak jeneratörün mevcut olup olmadığı ve daha fazlası hakkında bir dizi soru sorulması gerekir.

1. KGK koruması gerektiren yükün boyutunu ve dolayısıyla KGK'nın kapasitesini belirleyin

Birinci adım, gerekli KGK kapasitesini hesaplayabilmeniz için hangi BT veya elektronik cihazların KGK akü yedekleme korumasını ve her bir cihaz için gereken gücü sağladığını değerlendirmektir. BT sunucularının, bilgisayarların ve iş istasyonlarının ve ağ ekipmanlarının enerji tüketimi, değerlendirmeye başlanacak bariz yerlerdir. Yine de, işletmenin günlük operasyonu için kritik olan diğer cihazları da dahil etmek isteyebilirsiniz, ör. satış noktası ekipmanı ve güvenlik sistemleri ve diğerleri. Her bir bileşenin hangi uygulamaları desteklediğini ve bu uygulamanın kaybedilmesinin kuruluşunuzu nasıl etkileyeceğini değerlendirin.

KGK'ya bağlanacak her cihazın enerji tüketimini (watt) belirleyin. Enerji tüketim değeri normalde ekipmanın isim plakasından veya üretici belgelerinden elde edilebilir.

Gerekli KGK kapasitesi, KGK'ya bağlanacak cihazların enerji tüketiminin toplamıdır.

2. Kritik cihazlar ve uygulamalar için gerekli KGK çalışma süresini değerlendirin

Adım 2, güç kesintisi durumunda çalışmanın devam etmesi için istenen KGK çalışma süresini belirlemektir.

Uzatılmış yedek güç için bir jeneratör kullanıyorsanız, KGK’nın sadece birkaç dakikalık (~5 dakika) çalışma süresi sağlaması jeneratörün güvenli bir şekilde çalışması ve jeneratöre geçiş için yeterli olabilir.

Diğer taraftan, birincil hedefiniz, herhangi bir veri kaybı veya bozulmasını önlemek için sunucuları ve iş istasyonlarını güvenli bir şekilde kapatmak amacıyla yeterli çalışma süresine (~5 ila 10 dakika) sahip olmak olabilir.

Ya da ağ ve İnternet erişimi (bu günlerde çok kritik) gibi bazı uygulamalar için çoğu kesinti süresince 1 ila 2 saat çalışma süresine sahip olmak isteyebilirsiniz.

Genel olarak, tek bir KGK'ya ne kadar çok ekipman bağlarsanız, genel çalışma süresinin o kadar kısa olacağını unutmayın. Belirli uygulamalar için ayrı bir KGK kullanmak bir alternatif olabilir.

3. Gerekli çıkış sayısını belirleyin

KGK’nın desteklemesi için ihtiyaç duyduğunuz cihaz sayısını toplayın ve KGK’nin acil ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar yeterli çıkışa sahip olduğundan emin olun ve ayrıca büyüme için biraz alan bırakın.

Alternatif olarak, ek çıkışlar sağlamak için bir güç dağıtım ünitesi (PDU) kullanabilirsiniz ancak KGK'ye aşırı yük bindirmemeye dikkat edin.

Bazı KGK modelleri yalnızca darbe gerilimine karşı koruma sağlayan çıkışları da içerir. Bu çıkışlar akü desteği sağlamaz. Satın aldığınız KGK’nin özelliklerini anladığınızdan ve ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetecek kadar akü yedekleme çıkışlarına sahip olduğundan emin olun.

4. KGK kurulum gerekliliklerini göz önünde bulundurun

KGK’ler çeşitli boyutlarda ve form faktörlerinde gelir. Kule tipi modeller, yerde, masada veya rafta duran ve genellikle ofis ortamında masaüstü bilgisayarları, sunucuları ve yönlendiricileri yedekleyen bağımsız ünitelerdir.

Rafa monte KGK modelleri, diğer BT ekipmanlarıyla birlikte standart 19 inç BT rafına sığacak şekilde tasarlanmıştır. Rafa monte KGK'lar boyut olarak değişiklik gösterir ve yükseklikleri kabinde kapladığı dikey yuva sayısına göre ölçülür. Her boşluk “U” olarak bilinir ve 1,75 inç boyutundadır.

Lityum-iyon aküleri kullanmak üzere tasarlanan KGK’ler, geleneksel kurşun-asit aküleri kullanan benzer modellerden daha küçük ve daha hafif olma eğilimindedir. Böylece, aynı alana daha fazla yedek güç kapasitesi veya daha küçük bir alana da aynı kapasiteyi sığdırabilirsiniz.

KGK’nın Gelişmiş Özellikleri

KGK’lar destekledikleri tam özellik seti açısından önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Aşağıdakiler, modern KGK’lerde göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz ek yaygın özelliklerdir.

Uzaktan İzleme ve Yönetim

Dahili ağ bağlantı noktalarına sahip veya ağ yönetim kartlarını (NMC'ler) destekleyen KGK’ler uzaktan izlenebilir ve yönetilebilir. Bu, özellikle şube ofislerine veya uç nokta konumlarına kurulan ve BT personelinin sınırlı olduğu veya hiç olmadığı KGK’ler için önemlidir. Bu durumda, merkezi bir BT veya tesisler grubu tüm KGK'ların durumunu izleyebilir ve değiştirilmesi gereken aküler gibi sorunlar konusunda bilgilendirilebilir. NMC'ler ayrıca çevresel sensörleri destekleyerek sıcaklık ve nem gibi koşulların uzaktan izlenmesini sağlayabilir.

Uzaktan KGK Çıkış Kontrolü

Bazı KGK modelleri, enerji kullanımını izleme ve gücü kapatıp açma veya bu çıkışları ya da çıkış gruplarını kapatma yeteneği dahil olmak üzere uzaktan yönetilebilen çıkışları veya çıkış gruplarını içerir. Bu, örneğin bir uzaktan operasyon merkezindeki bir kişinin askıda duran sunucuyu veya ağ anahtarını yeniden başlatmasını sağlayabilir.

LCD Kontrol Paneli

Yerel bir perspektiften bakıldığında, KGK'nın LCD ekranı, akü sağlığı ve güç koşulları gibi yararlı bilgileri görüntüleyebilir ve KGK'nın yerel yönetimini ve kontrolünü kolaylaştırabilir.

Kullanıcı Tarafından Değiştirilebilen Aküler

Hiçbir akü sonsuza dek dayanmaz ve KGK aküleri buna istisna değildir. Ancak KGK’nın temel amacının çalışma süresini sağlamak olduğu göz önüne alındığında, KGK akü değişimi hızlı ve kolay bir süreç olmalıdır. Bir servis teknisyenini aramak zorunda kalmak yerine kullanıcının aküleri değiştirmesine olanak sağlayan çıkarılabilir panele sahip modelleri düşünün.

Lityum-İyon Aküler

Lityum-iyon aküler KGK’lerde haklı olarak daha yaygın hale gelmektedir. Geleneksel kurşun asit akülere kıyasla iki kat daha fazla ömre sahip olmalarına rağmen daha hafiftirler ve daha az yer kaplarlar. Ayrıca daha hızlı şarj ve daha fazla şarj/deşarj döngüsünü desteklerler. Birçok durumda, lityum-iyon akülere sahip bir KGK’nin daha düşük toplam sahip olma maliyeti (TCO) onları ek ön maliyete değer kılacaktır. (Daha fazla bilgi için Lityum-İyon Aküler sayfamızı ziyaret edin.)

Uzatılmış Çalışma Süresi

Bazı KGK modelleri, KGK'nın dahili aküsünün sunduklarının ötesinde uzun çalışma süresi sağlayabilen harici akü gruplarını destekleyerek kullanıcıların kritik yükler için potansiyel olarak saatlerce akü yedekleme süresi elde etmesini sağlar.

Enerji Tasarrufu için ECO modu

KGK Eco modu, şebeke giriş gücünün enerji tasarrufu sağlamak için kaliteli olduğunu tespit ederse, KGK’nin voltaj regülasyonu ve/veya enerji dönüşüm süreçlerini atlayarak enerji tasarrufu sağlamaya çalışır.

Umarız bu KGK satın alma kılavuzu uzun vadede ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak KGK’yı nasıl seçeceğinizi anlamanıza yardımcı olmuştur. Kuruluşunuz için en iyi KGK akü yedekleme çözümünü seçme hakkında daha fazla bilgi edinmek için https://www.vertiv.com/en-emea/products-catalog/critical-power/uninterruptible-power-supplies/ adresini ziyaret edin.

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon