The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Telekomünikasyon Şirketleri Otonom Araç Altyapısı Konusunda Yol Ayrımında

Eric LeCalvez •

Ağa bağlı araçlar, telekomünikasyon endüstrisinin 5G ağlarına yapılan yoğun yatırımları telafi etmesine yardımcı olan güçlü fırsatlardan biridir.

Bununla birlikte, jüri şu anda 5G'nin otonom araç ekosisteminin ana bir parçasını oluşturup oluşturmayacağına karar vermemiştir. Telekomünikasyon şirketleri muazzam bir gelir akışını potansiyelini kaçırmaya hazır mı?

Akıllı araçlar trafiğe çıkıyor ancak bir 5G ağına ihtiyaçları olacak mı?

Gartner, 2020 yılı itibarıyla 250 milyon akıllı aracın trafiğe çıkacağını tahmin ediyor. Bunlar bilim kurgunun sürücüsüz arabaları olmasalar da, yol güvenliğini artırmak için bazı otomatik sürüş süreçlerini, bilgi ve eğlence sistemlerini destekleyebilecek kablosuz bağlantılara sahip olacaklar.

Akıllı otomobillerin geleceğimiz olduğuna dair az soru olsa da, bu otonom araçların birbirleriyle ve etrafındaki altyapıyla nasıl konuşacağı hakkında sert tartışmalar gördük.

Mavi köşede, bir araçlar arası sistem (V2V) tercih eden Renault, Toyota ve Hyundai gibi otomobil üreticileri bulunuyor. Bu, araçlar arası iletişim için özel bir spektrum bandı kullanan kısa menzilli bir teknolojidir. Destekçileri, bu teknolojinin zaten mevcut olduğunu savunuyorlar; bu nedenle, ağa bağlı güvenlik özelliğine sahip araçların yollarımıza tanıtılmasında gecikme yaşanmayacaktır.

Kırmızı köşede ise, Volkswagen ve BMW gibi otomobil üreticilerinin yanı sıra telekomünikasyon şirketleri var. Bu grup, otomobillerin cep telefonu sinyalleri ve diğer veri trafiğinin yanı sıra hava dalgalarını paylaştığı uzun menzilli bir hücresel sistem lehinedir.

Açıkça görülüyor ki, telekomünikasyon şirketleri için bunlardan ikincisinde bir çıkar vardır. Daha önce tartışıldığı üzere, yakında ortaya çıkacak 5G ağına yatırım devasa sermaye giderleri gerektiriyor ve telekomünikasyon şirketlerinin güçlü bir para kazanma stratejisine ihtiyaçları bulunmaktadır.

Bununla birlikte, uzun mesafeli hücresel bağlantı argümanı “ağı doldurmak”tan daha derine inmektedir. Bunu anlamak için, akıllı taşıtların kullanım durumlarını biraz daha ayrıntılı olarak araştırmamız gerekiyor.

V2V, otomobillerin yollarda birbirine çok daha yakın sürüşünü mümkün kılarak ve kazaları önlemek için reaksiyonları eşzamanlayarak araçların birbirleriyle konuşmasına olanak tanır. Ancak, bazıları, araçların yakındaki altyapı ve hatta yayalarla iletişim kurabilmeleri gerektiği konusunda daha iddialı bir hedefi paylaşmaktadır. Bu da, otomasyonun yaralanmaları ve yol ölümlerini azaltma yöntemlerine yeni bir boyut kazandırmaktadır. Bu aynı zamanda, en az sıkışık güzergahları belirlemek için araç ağlarını izleyerek trafik akışının iyileştirileceği anlamına gelir.

Bu kullanım durumları toplu olarak, araçtan her şeye (V2X) olarak bilinir. Bunları etkinleştirmek için gerekli olan işlevsellik, 5G mobil ağlarının kullanıma sunulmasına bağlı olacaktır. V2X, V2V'den daha yavaş, ancak sonuçta daha akıllı, daha güvenli bir yol sistemi oluşturmak adına daha bütünsel olacaktır.

Ortak bir nokta mı?

Avrupa Komisyonu’nun, otomobilleri ağa bağlamada hangi teknolojiyi tercih ettiğini bu sonbaharda duyurması bekleniyor. Bugüne kadar yetkililer, üreticilerin hem Wi-Fi hem de 5G ile çalışan sistemler inşa etmelerini zorunlu kılarak mevzuatın “teknoloji açısından tarafsız” kalması konusunda ısrar ettiler.

Telekomünikasyon sektöründen bazı kişiler hala, bu sonucun 5G’ye yatırım yapma konusundaki teşviklerinin önemli bir bölümünü ortadan kaldıracağını savunarak faturanın Wi-Fi’yi tercih edeceğinden endişe duyuyorlar. Bununla birlikte, V2X işlevselliğinin daha geniş hedefi birçok telekomünikasyon şirketinin yanı sıra önde gelen otomobil üreticileri tarafından da desteklendiği dikkate alındığında, 5G için bir rol kaçınılmaz görünüyor.

Telekomünikasyon şirketlerinin, otomatik taşıtların etrafındaki fırsatı yakalamak isterlerse hızlı hareket etmeleri ve cesur olmaları gerekecektir. Bununla beraber, yeni kullanım durumları ancak altyapı mevcutsa desteklenebilir. Bu nedenle, telekomünikasyon şirketleri kendilerini akıllı araç ağının omurgası olarak konumlandırmaya çalıştığından, tesislerde ve veri merkezi rollerinde olanlarınız kritik öneme sahip olacaktır.

V2X bağlantılı araçlar konusunda, ağın ve altta yatan veri merkezinin performansı tam anlamıyla hayati öneme sahip olabilir, (Vertiv’in tanımladığı 4 Edge (Uç Nokta) Kullanım Tipinden biri). Bunu akılda tutarak, bir akıllı araba oyunu arayan telekomünikasyon şirketlerinin, V2X hizmet teklifini desteklemek amacıyla kritik altyapıyı güçlendirmesi gerekmektedir. Bu işletme evrimini desteklemek isteyen tesis yöneticileri için göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

5G ağı ile gecikme süresini azaltma

V2X'in vaadi, kazaları, yaralanmaları ve ölümleri azaltan, risk durumlarına otomatik tepkilerdir. Bununla birlikte, eğer ağ düzenlemesi kritik anda başarısız olursa, bu sistemlerin temel işlevi ortadan kalkar ve yaşamları tehlikeye girer. Neyse ki düşük gecikme süresi, 5G ağının en önemli satış noktalarından biridir. Bunu mümkün kılmak için, telekomünikasyon şirketlerinin, işlemeyi, şu anda çoğu zaman bir veri kör noktası olan karayolu altyapısına yaklaştırmaları gerekmektedir. Bu, bir uç nokta veri merkezleri ağı ile başarılabilir.

Akıllıı Araçların Güvenliği

Her bir akıllı araç, ağı tehditlere açabilecek yeni bir uç nokta haline geldiğinden, güvenlik bir başka önemli endişe kaynağıdır. Bu sebeple, akıllı araç filolarının bilgisayar korsanlarından ve kötü amaçlı yazılımlardan korunmaları gerekir. Avrupa’daki Avrupa 5G Altyapı Kamu Özel Ortaklığı (5GPPP) telekomünikasyon şirketlerinin, tehdit korumasını artırmak için ağ dilimleme, mikro segmentasyon ve MTC Space gibi standart güvenlik teknolojilerine yatırım yapmasını tavsiye etti.

Otonom otomobillerin veri analizi

Verilerin toplanması ve analizi, akıllı araç ekonomisinin tamamlayıcısı olacaktır. Ford CEO'su Mark Fields'e göre, üreticiler için veri bilgileri “müşteri deneyimini dönüştürmeye ve yeni hizmetler oluşturmaya” yardımcı olacak. Yerel yönetimler için bu veriler, trafik akışını ve emniyetini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Veri merkezleri, akıllı araçların üreteceği daha büyük bilgi işlem ve depolama gereksinimlerini yönetmek için temel altyapı sağlamalıdır. AC ve DC güç kaynaklarından sunuculara, raflara, anahtarlara, alan, güç, soğutma ve uzaktan yönetime kadar, veri merkezinin her bir öğesi, çoğu gerçek zamanlı olarak meydana gelen anlamlı veri analizini mümkün kılmak için en iyi ve en üstün kapasitede çalışıyor olmalıdır. Hem telekomünikasyon şirketleri hem de veri işlevleri, mevcut ağ ortamına uyum sağlayarak, halihazırda telekom şirketlerinin kapladığı gayrimenkul yerlerine uyacak şekilde mümkün olduğunca yoğun bir şekilde paketlenmiş olmalıdır.

5G ağıyla birlikte, akıllı otomobiller, telekomünikasyon şirketleri için büyük bir pazar fırsatı sunmaktadır. Zira telekomünikasyon şirketleri, yeni gelir akışları oluşturmaya ve veri borusunun ötesinde alaka düzeylerini korumaya çalışmaktadırlar. Ancak, bu durumda, büyük fırsatlarla büyük sorumluluk gelmektedir. Altyapı hiç bu kadar kritik olmamıştı, bu yüzden altyapı ve operasyon ekipleri kendilerini bu yolculuğun merkezinde bulacaklar.

Vertiv'in Telekomünikasyon Operatörlerini dünya çapındaki Ağları, Erişimleri ve Ana birim siteleriyle nasıl güçlendirdiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için, benimle iletişime geçin.

İlgili Makaleler

The FANGs are out for 5G  Image

Blog Yazıları

The FANGs are out for 5G
İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon