The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Edge computing gebruiken
voor zakelijke groei

Wat is edge computing?

Edge computing is simpelweg het optimaliseren van dataverwerking.

De enorme hoeveelheden data die door organisaties worden gecreëerd, kunnen niet altijd wachten om off-site te worden verwerkt door bedrijfsnetwerken of cloudproviders. Deze data, die worden geproduceerd door apparaten van gebruikers, machines of M2M-verbindingen (machine-to-machine), kunnen aan de edge worden verzameld en geanalyseerd om direct inzicht te bieden voor bedrijven en applicaties die zich geen vertraging als gevolg van latentie kunnen veroorloven.

Edge computing plaatst content, data en verwerking dichter bij de applicaties, dingen en gebruikers die ze consumeren en ermee communiceren.”

Aanhalingsteken

[Edge computing] adresseert het klassieke IT-workloaddilemma van “Wat gaat waar?” en stimuleert de plaatsing van workloads en capaciteiten op een manier die zorgt voor een optimale balans tussen latentie, bandbreedte, autonomie en beveiliging over een breed spectrum aan opties, van hyperscale datacenters tot thuisthermostaten.

- Gartner

Aanhalingsteken

“De wereldwijde uitgaven voor edge computing zullen $ 250 miljard bereiken in 2024.”

Deelnemers aan het Vertiv Data Center 2025-onderzoek verwachten een groei van 400 % in hun edge-locaties.

Flitshandel, levering van high-definition content en zelfrijdende auto’s zijn allemaal afhankelijk van near-real-time compute-mogelijkheden. Als ze dit niet hadden, zouden deze toepassingen te maken krijgen met nadelige prestatieproblemen, variërend van financiële verliezen tot een slechte gebruikerservaring of zelfs het verlies van mensenlevens. Dit kan ook gelden voor consumentgerichte bedrijven zoals gezondheidszorgorganisaties en retailers die aanbiedingen of services naar mobiele apparaten en wearables van consumenten willen pushen, maar zich moeten houden aan de voorschriften inzake gegevensbescherming. Daarom zouden deze bedrijven, voor het stroomlijnen van de naleving van de regelgeving, liever data verwerken en opslaan op edge-locaties, on-premise locaties waar ze de controle over hebben, in plaats van dit via de cloud te doen.

Edge computing biedt oplossingen voor een groot aantal organisatorische behoeften en applicatievereisten, waardoor er legio mogelijkheden ontstaan.

Meer informatie over Vertiv Edge Solutions.

Voordelen van edge computing

Data groeien exponentieel en nemen toe in volume, variatie, snelheid en variabiliteit. Naast bedrijfsdata kunnen organisaties online en mobiele gebruikersgegevens, sociale media, transacties, M2M-data, loggegevens en andere bronnen gebruiken voor het verkrijgen van nieuwe inzichten. Een groot deel van die data wordt echter nooit verzameld of gebruikt.

Het huidige datagebruik van uw organisatie kan veel lijken op een pasteltekening. Echter, als u het potentieel van big data benut, kunt u rijke 3D-, fullcolour datamodellen creëren. Door uw inzichten in de loop van de tijd te verbeteren met artificial intelligence (AI) en machine learning (ML), kunt u nieuwe zakelijke kansen voor B2B- en B2C identificeren, klantrelaties verdiepen, rendement op investering (ROI) verbeteren en marktaandeel vergroten.

De industrie evolueert snel, waardoor er steeds meer vraag naar data en analyses ontstaat. Deze trends zijn onder anderen digitale transformatie, hybride werkmodellen, automatisering, geavanceerde robotica, toepassingen van het Internet of Things (IoT) en augmented reality/virtual reality (AR/VR), om er maar een paar te noemen.

Analisten schatten dat tegen 2023 50% van de bedrijfsdata buiten datacenters zal worden gegenereerd.

5G-netwerken zijn het laatste stukje van de puzzel. Ze bieden organisaties de bandbreedte en ultrasnelle verwerkingssnelheden die ze nodig hebben om bijna in realtime data-intensieve applicaties te leveren aan consumenten en zakelijke gebruikers. Hoewel het verwerken van cloudworkloads tot 100 milliseconden kan duren, kunnen edge en 5G de verwerking uiteindelijk naar minder dan één milliseconde terugbrengen.

Het kan even duren voordat 5G zijn volledige potentieel heeft bereikt, vanwege nieuwe normen en langzamere uitrol. Edge computing fungeert dus in wezen als de “last mile” voor het verwerken van data en het laag houden van de latentie, nu ongeveer 10 tot 50 milliseconden, afhankelijk van waar de locaties zich bevinden.

De edge, ondersteund door 5G-netwerken, helpt organisaties bij het vastleggen, verwerken en gebruiken van zakelijke, mobiele, sociale, M2M- en andere soorten data. Daarom zal het belang van edge computing de komende jaren exponentieel groeien.

Door gebruik te maken van het vermogen van edge computing om dataworkloads bij de bron te verwerken, kunnen organisaties nieuwe bedrijfswaarde genereren. Ze kunnen belangrijke processen automatiseren, nieuwe analyses gebruiken om strategische besluitvorming te ondersteunen, digitale producten en diensten aanpassen en een uitstekende eindgebruikerservaring leveren, naast andere strategische doelen.

“Ondernemingen zullen in de periode 2019-2022 gemiddeld 30% van hun IT-budget besteden aan edge computing.”

benefits-of-the-edge.png

Edge computing beslaat een breed aantal verschillende industriële toepassingen, gebruiksscenario’s en computinginfrastructuren. De betekenis van edge computing kan aanzienlijk verschillen per bedrijf.

Het edge computing-ecosysteem ontdekken

De diversiteit van edge-toepassingen kan voor enige verwarring zorgen. Het is daarom nuttig om ze eerst als archetypen te bekijken, voordat u zich in de gebruiksscenario’s gaat verdiepen. Vertiv analyseerde meer dan 100 gebruiksscenario's in verschillende branches, om op basis hiervan de volgende vier archetypen te ontwikkelen, georganiseerd naar vereisten voor bandbreedte, latentie, beveiliging en beschikbaarheid:

 • Data-intensief: de hoeveelheid data maakt het onpraktisch om deze over het netwerk te transporteren (wegens datavolume, kosten, of problemen met de bandbreedte)
 • Gevoelig voor menselijke latentie: services zijn geoptimaliseerd voor menselijk gebruik
 • Gevoelig voor latentie tussen machines: services zijn geoptimaliseerd voor gebruik van machine naar machine
 • Levenskritiek: gebruiksscenario’s die rechtstreeks invloed hebben op de gezondheid en de veiligheid van mensen

“In 2022 zal 90% van de industriële ondernemingen edge computing gebruiken.”

Edge-archetypen en -toepassingen

DATA-
INTENSIEF

 • Beperkte connectiviteit
 • Smart cities/fabrieken
 • Slimme huizen/gebouwen
 • Distributie van high-definition content
 • Hoogwaardige computing
 • Virtual reality
 • Digitalisering van olie en gas
 • Hoge kosten voor netwerkinfrastructuur

Bandbreedte

Latentie

Beschikbaarheid

Beveiliging

GEVOELIG VOOR LATENTIE
TUSSEN MACHINES

 • Slimme beveiliging
 • Slim energienetwerk
 • Lage latentie distributie van content
 • Realtime analyses
 • Militaire simulaties

Latentie

Bandbreedte

Beschikbaarheid

Beveiliging

LEVENS-
KRITIEK

 • Digitale gezondheid
 • Verbonden/zelfrijdende auto’s
 • Drones
 • Slim vervoer
 • Autonome robots

Latentie

Bandbreedte

Beschikbaarheid

Beveiliging

GEVOELIG VOOR
MENSELIJKE LATENTIE

 • Website-optimalisatie
 • Augmented reality
 • Slimme retail
 • Natuurlijke taalverwerking

Latentie

Bandbreedte

Beschikbaarheid

Beveiliging

Grote behoefte
Gemiddelde behoefte

De edge computing-r(evolutie)

Edge computing is niet nieuw. Het begon eind jaren negentig, toen organisaties content delivery networks (CDN's) en peer-to-peer (P2P)-netwerken introduceerden, voortbordurend op eerdere activiteiten voor het delen van bestanden.

Edge computing dankt zijn echte opkomst aan cloud computing, gestimuleerd door Amazon Web Services (AWS), Microsoft en anderen. Organisaties die cloudcomputing adopteerden, ruilden hoge initiële kapitaalinvesteringen en vaste, moeilijk te moderniseren technologie in voor on-demand, pay-as-you-go, innovatieve diensten die voortdurend evolueren. Met cloud computing kunnen organisaties in realtime reageren op bedrijfsgroei en pieken in de vraag en de kosten in de loop van de tijd verlagen. Hoewel het even duurde voordat de cloud echt aansloeg, kiezen organisaties steeds vaker voor cloud-first IT-strategieën.

Fog computing verbindt de edge met de cloud of, om precies te zijn, IoT-verbonden apparaten met externe datacenters. Fog computing bestaat meestal uit edge-servers die zijn gegroepeerd in cloudlets of microdatacenters om lokale opslag en verwerking te bieden, waardoor het verzamelen en beheren van dara wordt verbeterd. Fog computing verschilt van edge computing, omdat fog de verwerking aan lokale netwerken overlaat, terwijl edge een groot deel van de verwerking naar de apparaten zelf pusht. Omdat alle verwerking echter gelokaliseerd is in plaats van cloudgebaseerd, beschouwen sommige analisten de termen 'fog' en 'edge' computing als hetzelfde.

800x600-ege-solutions-vid.png
Video: Vertiv™ VRC-S: uw microdatacenteroplossing, klaar voor de edge

“Edge-internet is geen uitbreiding van de cloud of een subset van 5G. Edge-internet is een fundamentele transformatie van computing. We gaan van gecentraliseerde cloud naar edge-geschikte of edge-gerichte architectuur, wat betekent dat je nodes dichter bij de gebruiker en on demand gaat implementeren.”

- Chetan Sharma, Analist

Tegelijkertijd hebben marktontwikkelingen, gerelateerd aan chips, batterijen, servers, precisiestroom en koeltechnologieën, de ontwikkeling van geavanceerde microdatacenters en IT-kasten mogelijk gemaakt. Deze computingcapaciteiten op kleinere schaal kunnen flexibel worden geïnstalleerd waar en wanneer nodig.

Bovendien kunnen IT-teams met software voor bewaking en beheer op afstand toezicht houden op edge-sites zonder dat ze naar externe locaties hoeven te reizen voor routineonderhoud of probleemoplossing. De IT-afdeling kan apparaten configureren, upgraden en onderhouden via veilige verbindingen en tools op afstand.

Terwijl on-premise infrastructuur en cloud computing workloadverwerking centraliseren, decentraliseert edge computing deze juist. Edge-netwerken maken bepaalde soorten toepassingen mogelijk die anders niet mogelijk zouden zijn.

Dus, zou u gebruik moeten maken van cloud, fog of edge computing? Het antwoord is waarschijnlijk allemaal. Edge en fog computing zijn geen vervanging voor cloud computing. Ze liggen in elkaars verlengde en maken elkaar beter.

Houd rekening met een breed scala aan zakelijke en technische vereisten om de beste computingmodellen voor uw bedrijf te selecteren. Zoals de afbeelding rechts laat zien, is het antwoord niet altijd zo eenvoudig.

IT-teams, strategen en innovatie-experts kunnen u helpen bij het begrijpen waar u technologie-investeringen en workloads kunt plaatsen, zowel nu als in de toekomst.

Dat is belangrijk, want net als bij andere opkomende technologie veranderen standaarden, mogelijkheden, tools en verbindingen snel. Als u begrijpt waar edge computing naartoe gaat, kunt u netwerken ontwerpen die in de loop van de tijd interoperabel in plaats van incompatibel zijn.

Soorten edge-locaties

Edge-technologie wordt ingezet op een breed scala aan locaties. Deze locaties volgen doorgaans vier implementatiepatronen:

 • Geografisch verspreid: Locaties van vergelijkbare grootte die verspreid over een land of regio liggen. Voorbeelden zijn retailwinkels en bankfilialen.

 • Hub-and-spoke: Kleine “spoke”-locaties georganiseerd rond een grotere “hub”-locatie in een land of regio. Voorbeelden zijn communicatie- en logistieke netwerken.

 • Plaatselijk geconcentreerd: Lokale netwerken, met kleine locaties verbonden met een grotere centrale faciliteit, vaak in een campusomgeving. Voorbeelden zijn gezondheidszorg, onderwijs en industriële activiteiten.

 • Zelfvoorzienend: Grote individuele edge-locaties met een wijdverspreide regionale of wereldwijde voetafdruk. Dit zijn vaak modulaire datacenters voor grote gebieden. Voorbeelden hiervan zijn clouddiensten en herstelactiviteiten bij natuurrampen.

Edge-locaties kunnen verder worden geanalyseerd op basis van technische en omgevingsvereisten. Wanneer ze op deze manier worden gecategoriseerd, bestaan ze uit:

 • Geconditioneerd en gecontroleerd: Speciaal gebouwde ruimtes die geklimatiseerd en veilig zijn. Het enige verschil is de dichtheid per rack. Edge-datacenters passen in deze categorie.

 • Commercieel en kantoor: Gebruikte ruimtes met bestaande, maar beperkte klimaatregeling. Deze locaties zijn meestal minder veilig. Een kantoorcomplex voor een groep artsen zou in deze categorie kunnen vallen.

 • Ruig en ruw: Locaties die robuuste systemen en behuizingen vereisen om ze te beschermen tegen luchtvervuiling. Dit zijn vaak industriële locaties waar gevaar bestaat voor blootstelling aan water en die zich in de buurt van zwaar verkeer of zware machines bevinden. Ze hebben geen klimaatbeheersing en zijn veel minder veilig. Een waterzuiveringsinstallatie bij een universiteit zou een ruige en ruwe locatie zijn.

 • Standalone in de openlucht: Deze onbemande locaties zijn blootgesteld aan de elementen en hebben een overdekking of behuizing nodig. Ze kunnen zich bevinden op afgelegen locaties, die moeilijker te bereiken zijn voor onderhoud. Zendmasten zijn een perfect voorbeeld van deze categorie.

De edge-architectuur begrijpen

Wanneer u uw edge-architectuur ontwerpt, waarschijnlijk door te beginnen met de gewenste stroomarchitectuur, moet u nadenken over een aantal andere dingen, zoals:

Latentiebehoeften: Veel zakelijke toepassingen kunnen latentie van 100 milliseconden of meer hebben, maar andere niet. Dit zal van invloed zijn op het type edge-locatie dat u bouwt en waar u deze bouwt.

Omgevingsomstandigheden: Als een edge-locatie zich in een bedrijfsfaciliteit bevindt, in plaats van een speciaal hiervoor gebouwd datacenter, moet u rekening houden met problemen zoals warmte, vocht, luchtstroom, beveiliging en meer.

Ruimte: Hoewel veel industrieën een eigen ruimte hebben waar ze edge-sites kunnen implementeren, hebben andere dat misschien niet. Telecommunicatiebedrijven leasen bijvoorbeeld zendmasten, in plaats van dat ze deze in bezit hebben.

Schaal: Implementeert uw organisatie één edge-locatie of duizenden? Dat heeft invloed op het model, de technologie en de monitoring- en beheerprocessen van de netwerkarchitectuur die u gebruikt.

Automatisering: Overweeg automatisering om routineprocessen zoals apparaatconfiguratie en updates op meerdere externe edge-locaties eenvoudiger te maken.

Enkele overzichtsinterface: Een gecentraliseerd dashboard maakt het eenvoudiger om toezicht te houden op edge-activiteiten, vooral als ze groeien.

Beheer op afstand: De mogelijkheid om apparaten extern te bewaken en beheren stroomlijnt de alledaagse IT-verantwoordelijkheden. Out-of-bound beheermogelijkheden bieden IT-teams direct toegang tot edge-apparaten in het geval van een netwerkstoring.

Veerkracht: Net als andere IT-netwerken moeten edge-locaties veerkrachtig zijn. UPS-systemen leveren bijvoorbeeld back-upstroom om de activiteiten voort te kunnen zetten in geval van een stroomstoring.

Schalen met 5G

Telecommunicatieleveranciers implementeren 5G-netwerken over de hele wereld. Deze nieuwe mobiele telecommunicatienetwerken bieden exponentieel meer bandbreedte en hogere verwerkingssnelheden dan de huidige 4G-netwerken. Ze maken ook multi-access edge computing (MEC) mogelijk, ook wel mobiele edge computing, wat de uitvoering van toepassingen en andere verwerkingstaken dichter bij de gebruiker brengt en leidt tot betere prestaties.

Deze innovaties bieden organisaties de mogelijkheid om de kracht van mobiele data te benutten voor een vollediger beeld van het gedrag en de behoeften van gebruikers. Ze zullen ook data- en analyse-intensieve toepassingen aandrijven, zoals geavanceerde robotica, slimme toepassingen (steden, fabrieken, beveiliging, transport, wearables), VR/AR en nog veel meer.

“5G-netwerken zullen de snelheden 10x verhogen ten opzichte van 4G-netwerken.”

De verwachting is dat in 2024 meer dan 40% van de wereldbevolking toegang zal hebben tot 5G-netwerken. Daarom bereiden organisaties zich nu al voor op de toekomstige goudkoorts van nieuwe zakelijke kansen. Bedrijven die eerst gebruik kunnen maken van 5G-enabled gebruiksscenario’s zullen waarschijnlijk een groter marktaandeel kunnen veroveren.

Kansen en doelen voor de edge

Organisaties in de industrie proberen zo snel mogelijk te profiteren van de weelde aan nieuwe data die wordt gecreëerd. Edge computing kan u helpen met de groei van uw bedrijf, het verminderen van latentie, het uitbreiden van uw hybride cloudinfrastructuur en het profiteren van de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML).

U hebt waarschijnlijk ook doelen voor uw edge-locaties, zoals het implementeren, upgraden, uitbreiden, beheren en bewaken van deze computingbronnen. Zoals met alle technologie, loont het om volledig inzicht te hebben in al uw opties, waar mogelijk oplossingen gebaseerd op standaarden te implementeren en een levenscyclusbenadering voor investeringen en beheer te hanteren.

800x600-202516-GettyImages-600095258_202522_0.jpg

Kansen voor groei aan de edge

De pandemie zorgde voor toename in de uitgaven aan edge computing, omdat bedrijven investeerden in digitale producten en services. Nu is het tijd om hiervan te gaan profiteren. Dus, waar verwachten we de meeste groei in de edge in de toekomst?

Hardware, software en services: IDC verwacht dat de uitgaven voor edge computing en storage tegen 2024 zullen stijgen tot $33,3 miljard, naarmate organisaties hun infrastructuur uitbouwen. Bedrijven zullen ook investeren in monitoring op afstand en partnerdiensten om edge-sites te beheren.

Regionale adoptie: Het is geen verrassing dat Azië-Pacific toonaangevend is voor adoptie van de edge, aangezien er in deze regio zwaar wordt geïnvesteerd in automatisering, robotica en slimme toepassingen. Azië-Pacific zal in 2028 37,7% van de wereldwijde edge-voetafdruk voor infrastructuur hebben. Europa is een goede tweede met 29% van de wereldwijde voetafdruk. De Verenigde Staten zal 20,5%, Latijns-Amerika 7% en Afrika en het Midden-Oosten 5,8% bereiken, volgens een rapport van The Linux Foundation.

B2C- versus B2B-toepassingen: Ongeveer 36,5% van de wereldwijde edge-infrastructuurvoetafdruk zal gericht zijn op mobiele en residentiële consumenten, terwijl 11,9 % gericht zal zijn op IT-gebruik door ondernemingen. Communicatieserviceproviders (CSP's), ook wel bekend als telco's, zullen 10,4% van de wereldwijde voetafdruk bereiken.

Cloud: De groei van de cloud heeft een enorme vlucht genomen tijdens de pandemie. Volgens een onderzoek van Nutanix is ongeveer 86% van de IT-beslissers van mening dat een hybride cloudinfrastructuur het ideale model is en 46% heeft meer geïnvesteerd in 2020. Maar de groei van de edge is zo sterk toegenomen dat cloudproviders nu edge-mogelijkheden bieden, omdat ze terecht de edge zien als een concurrerend aanbod dat hun marktaandeel zou kunnen verkleinen.

IoT: 5G en edge-groei zullen zorgen voor een enorme sprong voorwaarts voor IoT. Veel organisaties hebben apparaten die kunnen worden aangesloten om nieuwe inzichten te verkrijgen, maar beschikken niet over de mogelijkheden voor data-integratie, verwerkingskracht en budget om dit mogelijk te maken. De edge maakt een einde aan deze problemen. In de B2C-wereld voelen consumenten zich steeds meer op hun gemak met verbonden ervaringen en zijn ze bereid hun gegevens op te geven om te genieten van gepersonaliseerde diensten. Als gevolg hiervan zullen zowel B2B- als B2C-IoT-toepassingen gaan opbloeien.

800x600-edge-growth-opportunities.png

Bron: The Linux Foundation

Latentie: Consumenten zijn steeds minder bereid om te wachten. E-commerce-studies hebben aangetoond dat zelfs een verbetering van 0,1 seconde de betrokkenheid voor pagina's en verkoop verhoogt. Evenzo betekent latentie voor levenskritieke of bedrijfskritieke toepassingen zoals handel dat het spel voorbij is. De race naar onder de milliseconde zal de komende jaren kenmerkend zijn, met winnaars en verliezers. Uiteindelijk zal latentie van bijna nul de industriestandaard worden.

Analyse en automatisering: Analyses, automatisering en procesoptimalisatie op basis van AI en ML zijn afhankelijk van de mogelijkheid om bijna in realtime enorme datasets te verwerken. Edge computing maakt dit mogelijk door de noodzaak om workloads naar de cloud over te hevelen te elimineren en vrijwel onmiddellijke besluitvorming mogelijk te maken. Bovendien stelt edge computing organisaties in staat om analyses uit te voeren op gevoelige data, zoals consumententransacties of gezondheids- of belastinggegevens, terwijl tegelijkertijd de privacy van data wordt beschermd.

Hoe latentie de gebruikerservaring schaadt

Tijd om te laden (milliseconden)

Impact op de gebruiker

0 tot 16

Gebruikers zijn uitzonderlijk goed in het volgen van bewegingen, en ze houden er niet van als animaties niet vloeiend zijn. Ze ervaren animaties als vloeiend zolang er elke seconde 60 nieuwe frames worden weergegeven. Dat is 16 milliseconden per frame, inclusief de tijd die de browser nodig heeft om het nieuwe frame op het scherm weer te geven, waardoor een app ongeveer 10 milliseconden overhoudt om een frame te produceren.

0 tot 100

Reageer binnen dit tijdvenster op gebruikersacties en gebruikers hebben het gevoel dat het resultaat onmiddellijk is. Als dit langer duurt, zal de band tussen actie en reactie worden verbroken.

100 tot 300

Gebruikers ervaren een licht waarneembare vertraging.

300 tot 1000

Binnen deze bandbreedte voelen de dingen aan alsof ze deel uitmaken van een natuurlijke en continue voortgang van taken. Voor de meeste gebruikers op internet is het laden van pagina's of het wijzigen van weergaven een taak.

1000 of meer

Bij meer dan 1000 milliseconden (1 seconde) verliezen gebruikers hun focus op de taak die ze aan het uitvoeren zijn.

10.000 of meer

Bij meer dan 10.000 milliseconden (10 seconden) raken gebruikers gefrustreerd en zullen waarschijnlijk van taken afzien. Ze kunnen dan eventueel later terugkomen.

Bron: Deloitte


De kansen voor de edge lijken eindeloos, wat aanzienlijke investeringen hierin zal stimuleren. Organisaties willen niet achterblijven in de race om meer inkomsten te genereren uit de data die ze al hebben.

Hoe edge IoT mogelijk maakt

5G en edge computing maken het mogelijk om te profiteren van het potentieel van IoT, omdat het de bandbreedte, lage latentie en lokale verwerkingscapaciteiten biedt die nodig zijn om B2B- en B2C-toepassingen te leveren.

Het is belangrijk omdat bedrijven meer apparaten verbinden dan ooit tevoren, omdat ze meer inzichten willen krijgen, automatisering mogelijk willen maken en verbonden intelligente systemen willen creëren.

43 miljard: het aantal IoT-apparaten in 2023.”

Consumenten hebben de impact van IoT al gezien met slimme thuissystemen, waaronder beveiliging, gezondheids- en fitnesswearables, mobiele marketing in winkels en self-checkout in de detailhandel, naast andere eindgebruikerstoepassingen.

800x600-edge-data-process.png

Bron: Ez En Route

IoT zal de grootste impact hebben op de zakenwereld en de overheid. IoT wordt al gebruikt door productiebedrijven voor het mogelijk maken van geautomatiseerde processen, robotica en preventief en voorspellend onderhoud. Met miljoenen dollars aan investeringen in apparatuur kan IoT organisaties helpen bij het voorkomen van dure storingen of onverwachte uitval.

IoT-sensoren verzamelen een schat aan informatie over de apparaten waar ze mee zijn verbonden, zoals de luchtstroom, temperatuur, luchtvochtigheid, chemische samenstelling, niveau, vocht, beweging, snelheid, nabijheid tot andere apparaten, waterkwaliteit en nog veel meer. Hierdoor kunnen IoT-sensoren een nauwkeurig beeld geven van de prestaties van het apparaat en de omgevingsomstandigheden.

Sensoren, uitgebreide connectiviteit en bliksemsnelle verwerking maken slim transport met gesynchroniseerde verlichting, verkeersmanagement en tol mogelijk. Slimme gebouwen verhogen het comfort van gebruikers en helpen werknemers bij het beheren en optimaliseren van ruimtes. Slimme steden zullen intelligente systemen gebruiken voor het stroomlijnen van de manier waarop bewoners werken, spelen en reizen. Zelfrijdende auto’s zullen routinematig woon-werkverkeer veiliger en aangenamer maken. Het is duidelijk dat de wereld er in slechts enkele decennia radicaal anders zal uitzien zodra IoT-toepassingen geavanceerder en interoperabeler worden.

Productteams kunnen VR/AR gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen, samen te werken en op eenvoudige wijze feedback van consumenten te integreren. Eerstelijnswerkers in de gezondheidszorg, productie en andere industrieën kunnen VR/AR gebruiken om toegang te krijgen tot de externe expertise die ze nodig hebben om hun werk te doen.

IoT-apparaten hebben sensoren die continu informatie over hun gezondheid, prestaties en status verzenden. Die data worden samengevoegd en verwerkt via de cloud of edge computing. Bij verwerking aan de edge kunnen verbonden systemen bijna in realtime gebruik maken van kennis. Ze kunnen ook profiteren van efficiënte feedbackloops, waardoor processen na verloop van de tijd kunnen worden verbeterd.

“IoT zal in 2025 een potentiële economische impact hebben van tussen de $4 biljoen en $11 biljoen.”

Hoe gebruiken organisaties edge-netwerken om IoT-toepassingen mogelijk te maken?

IoT-toepassingen

 • Gebruiken slimme apparaten: sensoren verzamelen meerdere datapunten over de voorwaarden voor gebruik van een apparaat met IoT-toepassingen.
 • Implementeren een IoT-gateway: de gateway helpt workloads op de juiste manier te routeren, data aan de rand te houden of naar de cloud of het bedrijfsdatacenter te verzenden voor verwerking.
 • Vertrouwen op robuuste connectiviteit: snelle connectiviteit zorgt voor naadloze data-overdracht met minimale latentie.

Edge computing

 • Gebruiken complex event processing (CEP): CEP-systemen integreren data, zoeken naar patronen en ondernemen vervolgens automatische acties. Deze open source-systemen draaien zowel in de cloud als op edge-apparaten.
 • Maken gebruik van ML en AI: uw IT-team kan bestaande algoritmen gebruiken of eigen algoritmen opbouwen, allemaal met het doel om bepaalde omstandigheden beter te identificeren en vervolgens belangrijke acties te automatiseren. Deze mogelijkheden worden steeds vaker uitgevoerd op edge-apparaten, in plaats van alleen in de cloud.
 • Maken IoT edge-toepassingen mogelijk: leveranciers bundelen core-capaciteiten, zoals CEP, AI en andere tools in apparaten, waardoor implementatie, upgrades en wijzigingen worden versneld.
 • Biedt offline data-opslag: apparaten kunnen dankzij lokale opslag blijven werken als er netwerkstoringen zijn.
 • Bieden robuuste mogelijkheden voor databeheer: intelligente mogelijkheden bepalen welke data moeten worden verzameld en verwerkt en met welke tijdsintervallen.

Edge IT-doelen

Het snelle tempo van digitalisering heeft de groei van edge computing gestimuleerd. Daarom verfijnen IT-teams hun technologiestrategieën om computingmodellen in lijn te brengen met zakelijke en technische doelstellingen. Hier zijn enkele algemene doelen die u mogelijk voor uw edge-implementaties heeft.

Implementatie van edge-infrastructuur
U wilt uw hybride/cloud-infrastructuur ontwikkelen om nieuwe edge-applicaties mogelijk te maken. Deze doelen zijn:

1. Het rationaliseren van workloads: beslissen waar belangrijke workloads worden uitgevoerd op basis van latentie, kosten, beveiliging, dataprivacy of andere aspecten.

Aanpak: een IT-partner kan ondersteuning bieden, unieke behoeften identificeren op basis van de toepassing en een algemene edge-strategie ontwikkelen.

2. Toepassingsprofielen maken: het ontwikkelen van een standaard edge-infrastructuur voor verschillende soorten toepassingen zorgt voor consistentie in de implementaties en zorgt ervoor dat ze presteren zoals verwacht.

Aanpak: het ontwikkelen van gestandaardiseerde documentatie, inclusief specificaties, zal de sleutel tot het schalen van uw aanwezigheid aan de edge zijn.

Edge-infrastructuur upgraden
U wilt nieuwe toepassingen en meer data ondersteunen, wat een upgrade van uw bestaande edge-technologie vereist. Uw doelen zijn onder meer:

3. Zorgen voor een hoge betrouwbaarheid van uw infrastructuur: gedistribueerde netwerken helpen uw groeiende bedrijf te ondersteunen. Een hoge uptime en doorvoer van alle edge-locaties is een prioriteit.

Aanpak: evalueer lijninteractieve UPS-topologieën ten opzichte van UPS-topologieën met dubbele conversie, maak connectiviteit voor externe monitoring mogelijk en zorg ervoor dat er voldoende middelen beschikbaar zijn voor UPS-onderhoud.

4. Edge-infrastructuur vereenvoudigen: groei is eenvoudiger als u gestandaardiseerde processen en technologie heeft. Ze helpen bij het versnellen van bestellingen, implementatie en beheer.

Aanpak: overweeg om waar mogelijk de infrastructuur te standaardiseren en apparatuur te bestellen die ingebouwde flexibiliteit voor bedrijfsgroei of aanpasbaarheid biedt.

5. Snel nieuwe infrastructuur implementeren om vernieuwing van edge-locaties te ondersteunen: geavanceerde technologie voor data-intensieve toepassingen vereisen edge-mogelijkheden die gelijke tred houden. Dat betekent dat de IT-apparatuur en de ondersteunende infrastructuur die deze beschermt moeten worden vernieuwd.

Aanpak: bepaal de haalbaarheid van het gebruik van fabrieksintegratieservices om een IT-ready infrastructuur te krijgen. Tot slot wilt u de beschikbaarheid en het vaardigheidsniveau van personeel of partners bepalen om edge-technologie te installeren.

Edge-infrastructuur uitbreiden
Misschien wilt u IT naar nieuwe locaties brengen, waar het nog nooit eerder is geweest. Dat betekent dat u de juiste computing-, opslag- en netwerkvoetafdruk moet ontwerpen, evenals de racks, voeding en koelapparatuur selecteren die dat kan ondersteunen. Uw doelen zijn onder meer:

6. Zorgen voor meer capaciteit: het verhogen van de output op bestaande locaties om zakelijke groei te ondersteunen.

Aanpak: pas UPS-units aan op veranderende vereisten, beoordeel warmtebelastingen om de behoefte aan speciale koeling te bepalen en maak connectiviteit voor monitoring op afstand mogelijk.

Monitoring en beheer van edge-locaties
U wilt uw zicht op uw edge-locaties centraliseren, en hier controle over hebben. U wilt de uptime en beschikbaarheid van apparatuur waarborgen en tegelijkertijd apparatuur tegen toegang door onbevoegden beschermen.

7. Een groeiend edge-netwerk beheren: een schaalbare aanpak voor het beheer van IT-apparatuur zal de kinderziekten minimaliseren, terwijl de prestaties goed blijven.

Aanpak: identificeer alles dat monitoring vereist, zorg ervoor dat de infrastructuur voor stroom- en thermisch beheer is uitgerust voor connectiviteit en bepaal of er mensen beschikbaar zijn om waarschuwingen te controleren en hierop te reageren.

8. Beheer op afstand mogelijk maken: het nauwlettend in de gaten houden van de conditie van IT-apparatuur zorgt dat de beschikbaarheid, het gebruik en de efficiëntie toenemen.

Aanpak: beheersoftware en tools voor monitoring en beheer op afstand helpen geautoriseerde gebruikers om bewerkingen die kunnen worden uitgevoerd te beperken of te vergrendelen en om omgevingsomstandigheden en apparaatprestaties te monitoren.

9. Het beheren van de temperatuur van edge-locaties: IT-apparatuur verhoogt de temperatuur, vooral in kleine ruimtes zoals IT-kasten. Als dat niet wordt gecorrigeerd, kan overmatige hitte de apparaten beschadigen.

Aanpak: evalueer de warmtebelasting van technologie zodat u kunt bepalen of u speciale koeling nodig hebt. omgevingsmonitoring op afstand kan IT helpen bij het identificeren en proactief oplossen van hotspots.

10. Het talent van uw IT-team schalen: het is niet altijd praktisch of wenselijk voor IT-teams om edge-locaties te bezoeken.

Aanpak: gebruik monitoring op afstand en managementsoftware voor routinematige configuratie, upgrades en probleemoplossing. Overweeg om een lokale partner te gebruiken voor het installeren van nieuwe technologie en het onderhouden van bedrijfskritieke infrastructuur, zoals batterijen, wanneer dat nodig is.

edge--it-goals-infographic.png

Edge-oplossingen

IT-teams willen doorgaans binnen enkele dagen of weken edge-oplossingen vinden en implementeren. Oplossingen in containers, zoals een geïntegreerde infrastructuur, microdatacenters en geprefabriceerde modulaire datacenters, bieden krachtige compute en andere mogelijkheden, terwijl ze een snelle marktintroductie en fysieke beveiliging bieden.

Edge IT-oplossingen integreren koeling en klimaatbeheersing, stroomdistributie en netwerkconnectiviteit. Ze kunnen ook apparatuur bevatten voor fysieke beveiliging, brandbestrijding, schokabsorptie, bescherming tegen elektromagnetische interferentie, stroomconditionering en UPS of batterijen. IT-teams kiezen meestal ook voor software die monitoring en beheer op afstand mogelijk maakt en apparaten die ervoor zorgen dat edge-oplossingen presteren zoals verwacht.

800x600-ege-solutions.png

800x600-integrated-infra.png

Geïntegreerde infrastructuur

Gebruikers kunnen met deze apparatuur een datacenter in elke beschikbare ruimte creëren. Scholen kunnen bijvoorbeeld modulaire units implementeren op edge-locaties of op de campus. Zelfs een gang is voldoende.

Geïntegreerde infrastructuur wordt vooraf gevalideerd en kan binnen enkele dagen worden geïmplementeerd, dus het is niet nodig om oplossingen te ontwerpen of componenten te integreren. Het zijn veilige, alles-in-één units met een compact ontwerp en geïntegreerde brandbestrijdingssystemen, waardoor ze ideaal en veilig zijn voor een groot aantal verschillende soorten ruimten.

800x600-micro-data-center.png

Microdatacenters

Microdatacenters bieden krachtige rekencapaciteit met een kleine fysieke voetafdruk. Een zorginstelling of ziekenhuis kan bijvoorbeeld een microdatacenter inzetten om telehealth-toepassingen van stroom te voorzien.

Deze alles-in-één-oplossingen combineren stroom, koeling, monitoring en racks en kunnen zowel binnen als buiten een gebouw worden ingezet, of er zelfs als een fungeren

800x600-prefab-modular-data-center.png

Geprefabriceerde modulaire datacenters

IT kan bij behoefte aan meer computing en flexibiliteit een geprefabriceerd modulair datacenter gebruiken dat eenvoudig ter plaatse kan worden geassembleerd. De krachtige computingcapaciteiten van deze datacenters worden gebruikt om elk bedrijfskritiek proces mogelijk te maken. Voorbeelden zijn datacenters voor kritieke overheidsinfrastructuur die worden gebruikt voor grens-, energie- en waterbeheer.

Deze oplossingen zijn vooraf ontworpen, geassembleerd, geïntegreerd en getest, wat betekent dat ze een laag risico opleveren en snel kunnen worden geïmplementeerd.

Andere overwegingen voor edge computing

U bent bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van uw edge-infrastructuur. U begrijpt uw applicatiebehoeften en soorten locaties, en de technologie die u gaat implementeren.

U kunt referentieontwerpen gebruiken om de implementatie van technologie te versnellen. Voordat u uw infrastructuur kiest, zijn er nog enkele andere belangrijke aspecten waar u over moet nadenken, zoals verwerkingsefficiëntie van de edge-locatie, duurzaamheid, energieverbruik en verborgen exploitatiekosten. Laten we een kijkje nemen.

Edge-infrastructuur ontwerpen

Het ontwerpen van de infrastructuur voor een edge-toepassing kan nogal overweldigend aanvoelen. Er moet rekening worden gehouden met computingbehoeften, fysieke omgeving, vereisten voor stroom- en thermisch beheer, fysieke beveiliging en mogelijkheden voor monitoring en beheer op afstand. Dan is er nog de lastige kwestie van het toekomstbestendig maken van technologie. Edge-standaarden en -apparaten veranderen snel. Het nemen van de verkeerde beslissing kan betekenen dat u eerder dan verwacht opnieuw moet investeren in IT, als u groei en schaalbaarheid niet meeweegt in uw ontwerp.

Daarnaast: als u geen IT-team klaar heeft staan, moet u mogelijk zelf onderzoeks- en aankoopbeslissingen gaan nemen.

Gelukkig vereenvoudigen en standaardiseren leveranciers het inkoopproces. Ze hebben meestal referentieontwerpen, die aanbevolen oplossingen voor specifieke doelen bieden. Ze bieden doorgaans racks met geïntegreerde koeling, intelligente stroomdistributie en back-upstroomvoorziening. Andere componenten kunnen verschillen, afhankelijk van de toepassingsvereisten. Ze kunnen ook op maat worden gemaakt met extra apparaten en diensten.

Referentieontwerpen bieden een alles-in-één-oplossing die vakkundig is samengesteld voor veelvoorkomende uitdagingen in verschillende omgevingen. Elk ontwerp kan worden aangepast aan individuele behoeften, zodat het kan voldoen aan unieke zakelijke behoeften. Installatie- en onderhoudsservices zijn ook beschikbaar voor het stroomlijnen van de implementatie en het bieden van gemoedsrust gedurende de levensduur van de producten.

Referentieontwerpen bieden snelle toegang tot edge computing, zodat een IT-partner de implementatietijd kan minimaliseren, kritieke infrastructuur kan beschermen en verbinding kan maken met IT-monitoring op afstand.

Efficiëntie en duurzaamheid van de edge

Terwijl de wereld worstelt met de gevolgen van klimaatverandering, kan edge computing de weg naar efficiëntere, duurzamere processen vrijmaken. Hoewel er voordelen te behalen zijn met de verwerking van data, ligt de grootste bijdrage van de edge in het bieden van inzichten die de industrie helpen om processen op grote schaal te optimaliseren.

Cloud computing is dankzij technologische vooruitgang al veel efficiënter dan de meeste mensen beseffen, zoals de ontwikkeling van hyperscale computing en geoptimaliseerde systemen voor stroom en thermal management.

Van 2010 tot 2018 was de vraag naar datacenter computing (cloud en on-premise) vijf keer zo groot als de verwachte groei. En in 2018 werd 89 % van alle computing-gevallen gehost door cloud-datacenters. Ondanks deze extreme groei verbruikten de datacenters wereldwijd slechts 205 terawattuur elektriciteit, of slechts 1% van de elektriciteit wereldwijd in 2018, volgens Data Center Knowledge.

Maar de edge kan die verbeteringen nog verder en sneller brengen. Denk aan deze voordelen:

Edge computing verhoogt de efficiëntie

 • Data worden verwerkt en opgeslagen bij de bron: dat neemt de noodzaak weg om data naar de cloud over te dragen, waardoor de verwerking efficiënter wordt en het energieverbruik wordt verminderd.
 • De edge kan worden gebruikt om IT-infrastructuur uit te breiden of te vervangen: organisaties hebben nu de keuze om hun computingbehoeften uit te besteden aan off-site cloudleveranciers of om de IT-infrastructuur binnen hun edge-sites te implementeren. Hierdoor krijgen ze meer flexibiliteit en kunnen ze workloads afstemmen op de belangrijkste doelen en vereisten.
 • Edge-locaties kunnen op afstand worden beheerd: Krachtige mogelijkheden voor monitoring en beheer op afstand stellen IT-teams in staat om apparaten te configureren, bij te werken en problemen op te lossen. Met out-of-bound beheermogelijkheden kunnen ze deze functies uitvoeren, zelfs wanneer bedrijfsnetwerken niet beschikbaar zijn.
 • Vloeistofkoeling biedt edge-operators meer opties: edge computing maakt vaak high-performance workloads mogelijk, zoals data-analyse en ML. Dat verhoogt het aantal racks dat nodig is, waardoor de temperatuur de koelcapaciteit van traditionele luchtgekoelde oplossingen zal gaan overschrijden. Vloeistofkoeling kan de temperatuur effectief handhaven, zelfs op edge-locaties zonder watertoevoer.

Edge computing verhoogt de duurzaamheid

 • Edge-locaties gebruiken hardware die al beschikbaar is: hyperscale-computingcenters profiteren van de meest geavanceerde technologie. Edge computing maakt vaak gebruik van standaardtechnologie, inclusief servers, smartphones, operationele technologie zoals productieapparatuur, desktops en internetgateways. De kans is groot dat u al een aantal van de componenten hebt die u nodig hebt om aan de slag te gaan met de edge.
 • Edge-toepassingen bieden krachtige inzichten: IoT/edge-toepassingen bieden inzichten in waterlekken, niet-geoptimaliseerde processen en andere problemen die miljarden dollars kunnen besparen en de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Amerikaanse commerciële gebouwen verspillen bijvoorbeeld, volgens het Amerikaanse ministerie van Energie, 30% van de energie die ze gebruiken. Het verminderen van die verspilling met IoT en edge computing kan dus een bijdrage leveren aan een groenere planeet.
 • Edge computing maakt intelligente systemen mogelijk: Edge computing maakt grootschalige toepassingen zoals toeleveringsketen- en energienetoptimalisatie of energievraagbeheer mogelijk, wat organisaties hulpmiddelen kan bieden om processen te stroomlijnen en energieverbruik te minimaliseren, zelfs uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is belangrijk omdat veel organisaties in de komende jaren CO2-neutraal willen worden.
 • Speciaal gebouwde infrastructuur kan stroom en koeling optimaliseren: infrastructuurbedrijven hebben alles-in-één systemen, zoals geïntegreerde rackoplossingen en modulaire datacenters ontwikkeld om het stroomverbruik te verminderen en de koelefficiëntie te verbeteren. Dat betekent dat uw technologie minder energie verspilt en toch beschermd blijft tegen warmte, vocht en andere omgevingsomstandigheden.

Energiekosten beheren

Zodra telecommunicatiebedrijven 5G-netwerken implementeren, zullen ze miljoenen servers in kleinere edge-datacenters uitrollen. Daarom moeten ze energie-efficiëntie op grote schaal aanpakken.Energiekosten van telco’s vormen al 5-7% van hun bedrijfskosten, volgens STL Partners. 5G zal deze kosten verder doen toenemen.

Volgens STL kunnen telco's energie-efficiëntie verbeteren door de volgende best practices te volgen:

 • Geavanceerde netwerktechnologie implementeren: het implementeren van hardware en software die zijn ontworpen en worden gebruikt voor efficiëntie.
 • De edge uitbreiden: implementatie van nieuwe edge-datacenters ter ondersteuning van cloud-native IT.
 • Infrastructuurbeheer optimaliseren: belangrijke processen meten, bewaken, beheren, verbeteren en automatiseren.
 • Investeringsprocessen verbeteren: gebruik maken van een holistische, levenscyclusgerichte kijk op kosten en investeringen.
 • Werken met anderen: innovatieve commerciële modellen en normen implementeren door middel van samenwerking.
 • Klanten meer mogelijkheden bieden: telco's kunnen het goede voorbeeld geven door te laten zien hoe klanten diensten met behulp van 5G kunnen ontwikkelen om de CO2-uitstoot te verminderen.