The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Telecombedrijven staan op een cruciaal punt bij de infrastructuur voor zelfrijdende voertuigen

Eric LeCalvez •

Verbonden voertuigen zijn één van de grootste kansen van de telecombranche om de grote investeringen in 5G-netwerken terug te verdienen.

Het is echter nog niet geheel duidelijk of 5G een essentieel onderdeel van het ecosysteem van het zelfrijdende voertuig zal vormen. Gaan de telecombedrijven een enorme potentiële bron aan inkomsten mislopen?

Verbonden auto's rijden op de weg, maar hebben ze een 5G-netwerk nodig?

Gartner schat dat er tegen 2020 250 miljoen verbonden auto's op de weg zullen zijn. Hoewel dit misschien niet de zelfrijdende science fiction auto's zijn, zullen ze draadloze verbindingen hebben die enkele geautomatiseerde rijprocessen, infotainment en telematica kunnen ondersteunen voor verbetering van de verkeersveiligheid.

Hoewel er weinig twijfel over bestaat dat verbonden auto’s onze toekomst zijn, is er een fel debat geweest over hoe deze zelfrijdende voertuigen met elkaar en de infrastructuur om hen heen zullen communiceren.

In de blauwe hoek bevinden zich autofabrikanten zoals Renault, Toyota en Hyundai die de voorkeur geven aan een voertuig-tot-voertuig systeem (V2V). Dit is een technologie met een kort bereik waarbij gebruik wordt gemaakt van een exclusieve spectrumband voor communicatie tussen auto's. Voorstanders van deze technologie stellen dat dit al beschikbaar is, dus zal er geen vertraging optreden bij het introduceren van voertuigen met verbonden veiligheidsfuncties op onze wegen.

In de rode hoek bevinden zich de telecombedrijven, naast autofabrikanten zoals Volkswagen en BMW. Deze groep is voorstander van een draadloos systeem met een groot bereik, waarbij auto's de luchtgolven delen met signalen van mobiele telefoons en ander dataverkeer.

Het is duidelijk dat de telecombedrijven zelf ook een belang hebben in dat laatste. Zoals eerder besproken, zijn in opkomende 5G-netwerken enorme CapEx investeringen nodig en hebben telecombedrijven een sterke strategie nodig voor het genereren van inkomsten.

Het argument voor draadloze connectiviteit met groot bereik gaat echter dieper dan het 'vullen van het netwerk’. Om dit te begrijpen, moeten we de gebruikscasus voor verbonden voertuigen wat meer in detail bekijken.

Met V2V kunnen voertuigen met elkaar praten, waardoor auto's op de wegen veel dichter op elkaar kunnen rijden en reacties kunnen synchroniseren om ongelukken te voorkomen. Sommigen delen echter een meer ambitieuze doelstelling, waarbij voertuigen moeten kunnen communiceren met nabijgelegen infrastructuur en zelfs voetgangers. Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan de manieren waarop automatisering letsel en verkeersdoden kan verminderen. Het betekent ook dat de verkeersstroom wordt verbeterd door het volgen van voertuignetwerken om de minst drukke routes te bepalen.

Deze gebruikssituaties staan collectief bekend als voertuig-naar-alles (V2X). De vereiste functionaliteit voor het inschakelen hiervan, hangt af van de implementatie van mobiele 5G-netwerken. V2X zal langzamer zijn dan V2V, maar uiteindelijk completer bij het creëren van een slimmer en veiliger wegennet.

Een tussenweg?

De verwachting is dat de Europese Commissie dit najaar aankondigt welke technologie de voorkeur draagt voor het verbinden van auto's. Tot op heden hebben ambtenaren erop aangedrongen dat de wetgeving 'technologieneutraal' blijft door fabrikanten te verplichten systemen te bouwen die werken met wifi en 5G.

Sommigen in de telecombranche zijn nog steeds bezorgd dat het wetsvoorstel de voorkeur zal geven aan wifi, met het argument dat deze uitkomst een belangrijk deel van hun stimulans voor de investering in 5G zal wegnemen. Gezien het bredere doel van de steun van toonaangevende autofabrikanten en telecombedrijven voor de V2X-functionaliteit, lijkt het er echter op dat er zonder twijfel een rol is weggelegd voor 5G.

Telecombedrijven zullen snel moeten handelen en doortastend moeten zijn als ze de mogelijkheden voor geautomatiseerde voertuigen willen benutten. Nieuwe gebruikssituaties kunnen echter alleen worden ondersteund als de infrastructuur aanwezig is. Daarom zullen degenen onder u in faciliteiten en datacenter-rollen kritisch zijn, omdat telecombedrijven zichzelf willen positioneren als de ruggengraat van het verbonden autonetwerk.

Echter, voor V2X-verbonden auto's, kunnen de prestaties van het netwerk en het onderliggende datacenter letterlijk van levensbelang zijn (een van de 4 Edge-archetypes gedefinieerd door Vertiv). Met dit in het achterhoofd moeten telecombedrijven die zich willen richten op verbonden auto’s, de kritieke infrastructuur ondersteunen om het dienstenaanbod van V2X te ondersteunen. Voor faciliteitenmanagers die deze bedrijfsontwikkeling willen ondersteunen, volgen hier enkele belangrijke punten om te overwegen:

De vertraging via het 5G-netwerk verminderen

De belofte van V2X is geautomatiseerde reacties op risicosituaties; het verminderen van ongelukken, letsel en dodelijke ongevallen. Als de verwerking op het kritieke moment echter mislukt, wordt de hoofdfunctie van deze systemen geëlimineerd en worden levens in gevaar gebracht. Gelukkig is lage vertraging een van de belangrijkste verkoopargumenten van een 5G-netwerk. Om deze telecommunicatie mogelijk te maken, moeten bedrijven de verwerking dichter bij de weginfrastructuur brengen, wat momenteel vaak een blinde hoek voor gegevens is. Dit kan worden bereikt door een netwerk van edge-datacenters.

Beveiliging van verbonden voertuigen

Beveiliging is een andere belangrijk zorg, aangezien elk verbonden voertuig een nieuw eindpunt wordt, waardoor het netwerk kan worden opengesteld voor bedreigingen. Dit is de reden waarom massa’s verbonden auto's moeten worden beschermd tegen hackers en malware. In Europa heeft het 5G European 5G Infrastructure Public Private Partnership (5GPPP) geadviseerd dat telecombedrijven investeren in gestandaardiseerde beveiligingstechnologieën waaronder het opdelen van het netwerk, micro-segmentatie en MTC-ruimte om de bescherming tegen bedreigingen te vergroten.

Gegevensanalyse van zelfrijdende auto's

Het verzamelen en analyseren van gegevens zal een essentieel onderdeel zijn van het ecosysteem van de zelfrijdende auto. Volgens Mark Fields, CEO bij Ford, helpen gegevensinzichten de fabrikanten bij het "transformeren van de klantervaring en het creëren van nieuwe diensten". Deze gegevens kunnen lokale overheden helpen bij het verbeteren van de verkeersstroom en veiligheid.

Datacenters moeten een onderliggende infrastructuur bieden voor het beheren van de hogere vereisten voor computergebruik en opslag die verbonden auto's zullen genereren. Van wissel- en gelijkstroomvoedingen tot servers, racks, switches, ruimte, voeding, koeling en extern beheer, elk element van het datacenter moet optimaal en met de meest geavanceerde capaciteit werken om zinvolle gegevensanalyse mogelijk te maken, waarvan een groot deel in realtime moet plaatsvinden. Zowel telecom- als datafuncties moeten met een zo groot mogelijke dichtheid worden verpakt om te passen bij de vastgoedlocaties die momenteel door de telecom worden bezet, en ze moeten goed passen in het bestaande netwerklandschap.

Met een 5G-netwerk bieden verbonden auto's een enorme marktkans voor telecombedrijven, omdat ze op zoek zijn naar nieuwe inkomstenstromen en buiten de datapijpleiding relevant willen blijven. Echter, in dit geval, gaan grote mogelijkheden gepaard met grote verantwoordelijkheid. Infrastructuur is nog nooit zo essentieel geweest en daarom staan I&O-teams centraal in dit traject.

Als u meer wilt weten over hoe Vertiv het netwerk, toegang en core-locaties van telecommunicatie-exploitanten over de hele wereld sterker maakt, neem dan contact op met mij.

Gerelateerde artikelen

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie