The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Waarom vrijwel alles dat u dacht te weten over geprefabriceerde datacenters gefabriceerd is

Misvattingen hebben de neiging te blijven voortbestaan – vooral in een tijdperk van ‘nepnieuws’.

Neem bijvoorbeeld het idee dat de volgorde waarin u wijn en bier zou drinken, zou beïnvloeden hoe groot uw kater de volgende dag is. Wijn na bier geeft plezier, maar bier na wijn geeft venijn.

De realiteit is dat het veel meer te maken heeft met hoeveel alcohol u drinkt, en niet de volgorde waarin u het drinkt. De meeste mensen weten waarschijnlijk best dat de uitdrukking nonsens is, en toch geven ze het maar al te graag als advies of wijten ze hun eigen hoofdpijn aan een ongepland glas Chablis.

De waarheid is dat veel besluitvorming instinctief is en gebaseerd is op lang gevestigde overtuigingen in plaats van op koude logica, zoals we misschien zouden willen denken. En ondanks de rijkdom aan beschikbare informatie en onderzoek, geldt dat ook voor besluitvorming op het werk (niet alleen aan de bar).

De datacentersector heeft, net zoals andere sectoren, te maken met vele misvattingen, mythen en algemene overtuigingen. Het feit dat het een sector is die grotendeels is gebaseerd op het behoud van betrouwbaarheid en uptime, betekent dat conservatieve, gevestigde denkwijzen vaak voorrang krijgen. Beter kiezen voor een veilige optie (en blijven bij wat men kent) dan dat alles fout gaat (investeren in iets nieuws of onbeproefd).

Als gevolg daarvan zijn er vele verschillende opkomende en potentieel ontwrichtende technologieën die beloven de efficiëntie en effectiviteit te verbeteren, maar het risico lopen te worden belemmerd door verouderde, of gewoonweg verkeerde, algemene denkwijzen.

Neem bijvoorbeeld geprefabriceerde modulaire datacenters (PFM-datacenters). Bij conventionele (op locatie gebouwde) gebouwen vindt een groot deel van de bouw ter plekke plaats, maar bij PFM worden de units of modules van datacenterinfrastructuur in fabrieken samengesteld en vervolgens naar de bouwplaats verzonden.

De technologie bestaat al meer dan tien jaar – en nog veel langer buiten het datacenter. De technologie evolueert ook voortdurend, met steeds meer leveranciers die nieuwe technologieën en services ontwikkelen.

Ondanks die geschiedenis en voortdurende innovatie zijn er nog steeds misvattingen over PFM-datacenters, waaronder dat de technologie zich nog niet heeft bewezen en dat deze niet is voortgekomen uit eerdere ontwerpen.

Logica, feiten en bewijs gaan niet altijd boven gevestigde denkwijzen, maar laten we zeggen waar het op staat. Het is tijd om sommige van die misvattingen de kop in te drukken:

PFM-datacenters zijn een nicheproduct

PFM-faciliteiten zijn inderdaad nog steeds een relatief klein deel van de markt. Maar dat deel zal alleen maar groeien. De vraag van colocatieleveranciers die houden van de flexibiliteit (de mogelijkheid om naar wens capaciteit toe te voegen), evenals de toekomstige vraag naar nieuwe edge-microdatacenters in verband met 5G, zijn slechts enkele van de drijfveren. Volgens industrie-analist 451 Research zal de markt voor PFM-datacenters in 2021 naar verwachting zijn gegroeid met een vijfjaarlijks samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 14,4%, wanneer het $ 4,4 miljard zal hebben bereikt. “De PFM-methodologie is de favoriete manier aan het worden voor het uitbreiden van datacentercapaciteit en het bouwen van nieuwe gebruiksklare datacenters of bedrijfskritische subsystemen. Omdat het wordt ondersteund door industriële processen, heeft het unieke voordelen wat betreft kwaliteitscontrole, installatiesnelheid en bouwconsistentie”, vertelde Daniel Bizo, hoofdanalist bij 451 Research, recentelijk.

PFM-datacenters zijn gewoon containers

Aangezien de eerste golf PFM-producten van IT-bedrijven zoals Sun Microsystems op ISO-containers waren gebaseerd, wordt deze vormfactor nog steeds nauw geassocieerd met de term ‘PFM’ – wat de bredere ingebruikname van de technologie mogelijk belemmert. Hoewel PFM nu het volledige spectrum van datacenterinfrastructuur dekt – van rijen en ruimten tot volledige faciliteiten, evenals stroom- en koelingsinfrastructuur – denkt men nog altijd dat PFM staat voor containers. De voortdurende uitdaging voor de datacentersector is het communiceren van de breedte en flexibiliteit van ontwerp die PFM mogelijk kan maken.

PFM is duurder dan conventionele vormen

Een van de grootste voordelen van een PFM-datacenter is dat de waarde van snellere implementatie niet hoeft te worden afgewogen tegen de aanvullende kosten die meestal horen bij snellere levering. PFM-datacenters benutten economieën van schaal en gestroomlijnde processen, mogelijk gemaakt door offsite assemblage voor snellere implementatie tegen lagere gebruikskosten. De economieën van PFM zijn zó aantrekkelijk dat ze de kosten-voordelenanalyse kunnen veranderen met betrekking tot het uitbreiden van een bestaande faciliteit versus het bouwen van een nieuwe. PFM kan een organisatie in staat stellen een datacenter naar een meer wenselijke locatie te verplaatsen voor ongeveer dezelfde kosten als voor het uitbreiden en updaten van een bestaande faciliteit.

PFM-faciliteiten zijn minder duurzaam en/of veilig

Sommige PFM-vormfactoren, met name containerachtige ontwerpen of zelfs microdatacenters, zijn inderdaad verplaatsbaar; ze kunnen met een vrachtwagen worden geleverd en indien nodig naar een andere locatie worden verplaatst. Die verplaatsbaarheid heeft echter geen invloed op de fysieke beveiliging of duurzaamheid. Wanneer PFM-faciliteiten zijn omringd door dezelfde fysieke veiligheidsbarrières (hekken, vallen, bewakers) als conventionele gebouwen, zijn ze net zo veilig. PFM-faciliteiten zijn ook aantoonbaar minder gevoelig voor fouten, omdat het cruciale testen, en soms zelfs het bedrijfsklaar maken, onder fabrieksomstandigheden kan worden gedaan. En omdat componenten van tevoren zijn ingebouwd, zijn er ook minder onderhoudsproblemen die worden veroorzaakt door verkeerd geïnstalleerde componenten. En tot slot, wat betreft veerkracht: de voornaamste certificeringsinstantie voor de datacentersector, Uptime Institute, heeft zijn Tier-Ready programma ontwikkeld om de certificering te stroomlijnen voor faciliteiten die geheel of gedeeltelijk uit PFM-componenten bestaan.

PFM draait alleen maar om whitespace

PFM draait niet alleen maar om het vervangen van de groothandel in conventionele bouwtechnieken. PFM is een flexibele technologie die kan worden gebruikt als aanvulling op conventioneel gebouwde faciliteiten. Er kunnen bijvoorbeeld speciale PFM-units worden geïmplementeerd om extra stroom- (UPS) of koelingscapaciteit toe te voegen aan een bestaande site die misschien wel voldoende whitespace heeft maar qua koeling of veerkracht beperkt is. Een specifiek voorbeeld van deze technologie in actie is de Power Module-productfamilie van Vertiv. Power Module is gemaakt om te worden geïmplementeerd in nieuwe of bestaande faciliteiten die een flexibele manier nodig hebben om de stroomdistributie en veerkracht te vergroten.

PFM-faciliteiten zien er lelijk uit

PFM-ontwerpen kunnen op alles worden toegepast: van hele faciliteiten, die niet te onderscheiden zijn van conventioneel gebouwde sites, tot microdatacenters met één rack ter ondersteuning van edge computing-vereisten, die kunnen worden geïntegreerd in een prachtig ontworpen kantoorgebouw. Een goed voorbeeld van het eerste is T-Systems’ Cerdanyola del Vallès-datacenter in Barcelona. Hoewel het met een PFM-aanpak is gebouwd, ziet het er aan de buitenkant precies uit als een conventioneel gebouw. Het is momenteel een van de grootste modulaire datacenters voor T-Systems in Spanje, met een modulaire IT-belastingcapaciteit van 1,1 MW, schaalbaar tot 5 MW in toekomstige fasen. De faciliteit kreeg ook de Data Center-marktprijs voor het meest innovatieve project in Spanje en is door het Uptime Institute erkend voor de beschikbaarheid van 99,98%.

Voor meer informatie over de redenen waarom geprefabriceerde datacenters de juiste benadering kunnen zijn voor uw volgende edge-, core-, colocatie- of telecomdatacenter bekijkt u de whitepaper: Geprefabriceerde modulaire datacenters: Van ontwrichtend tot standaardoptie.

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie