The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Bedreiging of kans? Wat edge computing betekent voor telco's en de IT-industrie.

Missy Dassler •

Edge computing wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste technologieën van het komende decennium en er wordt van verwacht dat het een belangrijke rol zal spelen in 5G-netwerken en apparaten met internetverbinding. Zijn telco's klaar voor de kansen en uitdagingen die het biedt? Een panel van Vertiv-experts besprak dit, en nog veel meer, tijdens een recent LinkedIn LIVE-evenement.

Het middelpunt van computer- en telecomnetwerken verschuift naar de edge. Edge computing – waar gegevens dichter bij de eindgebruiker of het apparaat worden verwerkt aan de “edge” van het netwerk op plaatsen zoals 5G-gsm-masten en kleine prefab-datacenters, of via hardware zoals gateway nodes, − is tot nu toe een van de belangrijkste technologische trends van de 21e eeuw voor de telecommunicatie- en IT-branche.

Voordelen van edge computing zijn verminderde latentie, snellere verwerkingssnelheid, bijna realtime gegevensanalyse en lagere bandbreedtekosten. Deze voordelen kunnen mogelijkheden creëren voor nieuwe toepassingen en diensten voor telco's, waardoor hun inkomsten worden verhoogd.

Ondanks alle hype is het onduidelijk of telco's het meest gaan profiteren van edge computing, en of het een afleiding of zelfs een bedreiging zou kunnen zijn.

Zal de groeiende concurrentie in de markt voor edge computing van IT-platformproviders zoals IBM en Dell EMC tot openbare cloudaanbieders zoals Amazon Web Services en Google, en zelfs netwerkapparatuurbedrijven zoals Ericsson en Nokia, een hap nemen uit de winst van telco’s? Hoe moeten ze edge computing ontwikkelen zelfstandig of in samenwerking met techbedrijven en retailers? Wie betaalt de infrastructuur van de edge? En welke rol zullen datacenters spelen?

Deze en andere zaken werden onlangs onderzocht in een rapport met de titel “Telcos & Edge Computing: Opportunity, Distraction or Threat”, in opdracht van Vertiv en uitgevoerd door Omdia, een onderzoeksbedrijf in de technologiewereld. In de enquête werden 147 telecomoperators uit de hele wereld ondervraagd.

800x565-Vertiv-OMDIA-report---Telcos-and-Edge-Computing--Opportunity-Threat-or-Distraction_299865_0.jpg

Om de bevindingen van het rapport en de bredere gevolgen voor telco's, de technologische industrie en haar klanten te bespreken, hield Vertiv een live evenement op LinkedIn met experts op het gebied van telco's en datacenters, uit markten over de hele wereld.

Als moderator van de discussie heb ik een team van wereldwijde experts in de industrie geïnterviewd, waaronder Fernando Garcia, Vice President en General Manager voor Latijns-Amerika; Scott Armul, Vice President en General Manager, DC Power, Noord-Amerika; Danny Wong, Senior Director, Telecom Vertical, Azië; en Jon Abbott, Technologies Director, Global Telecom Strategic Clients, EMEA. Als je het evenement niet live hebt kunnen bijwonen, nodig ik je uit om de herhaling te bekijken.


Download het volledige onderzoeksdocument
over Telco & Edge Computing

Covid-19 en netwerkuitdagingen

In de afgelopen jaren heeft Vertiv gezien dat ons werk in de datacenterruimte steeds meer gericht werd op de edge van het netwerk. Dat werk is steeds meer verbonden met onze telco-activiteiten – een realiteit die als katalysator diende voor ons recente onderzoek naar edge computing en onze paneldiscussie.

De discussie begon met een erkenning dat de Covid-19-pandemie onze manieren van werken, leven en interactie hebben getransformeerd. Zoals Fernando Garcia zei: “een groei in thuiswerken in de afgelopen drie maanden heeft geleid tot een dramatische verschuiving in het verkeer en de datavereisten van telecomnetwerken”.

Aangezien 5G-netwerken over de hele wereld worden uitgerold, hebben ze veel computingcapaciteit nodig. “Edge-technologie kan netwerken helpen bij de omgang met de last van aanvullende data”, voegde Fernando toe. “De meeste telco-bedrijven hebben die mogelijkheid op dit moment niet. En ze begrijpen dat ze, om met 5G-applicaties te kunnen concurreren en deze te gelde te kunnen maken, computingcapaciteit aan de edge moeten toevoegen.”

Onze panelleden waren het eens dat edge-technologie 5G-netwerken zou helpen bij het leveren van services met een ultralage latentie. “5G vereist een ander niveau van netwerkintelligentie, maar operators kunnen de opbouw van netwerken niet met brute kracht afdwingen. Het moet geschaald worden; en op een rendabele manier”, aldus Scott Armul.

Daarnaast is er de kwestie van het te gelde maken van het 5G-netwerk. Danny Wong merkte op dat telco's “belangrijke lessen” hebben geleerd van hun problemen bij het te gelde maken van 3G- en 4G-telefoonnetwerken. “5G draait niet alleen om communicatie van mens tot mens, het gaat ook over communicatie van mens tot machine en van machine tot machine. Dit is waar de edge [een grote impact kan hebben].”

De edge te gelde maken

Welke sectoren in de technologische en telecomindustrie zullen het meeste geld uit de edge-technologie halen? Volgens het Omdia-onderzoek zullen telco's het grootste deel van de inkomsten krijgen (36%), vóór applicatieontwikkelaars (30%) en cloudaanbieders (25%).

Hoe kunnen telco's de omzet van de edge maximaliseren? “De beste benadering is door samen te werken met cloudaanbieders voor het creëren van 5G-applicaties,” aldus Jon Abbott.

“Mogelijk krijgt iedereen [telco en cloudproviders] vrij snel wat ze willen. Voor EMEA wordt dit waarschijnlijk het dominante model.”

Scott, instemmend, voegt toe: “Om te verwachten dat een telco’s experts zijn in het creëren van de applicaties in gaming- en telegezondheid en autonome voertuigen en cloudoplossingen op locatie is een beetje oneerlijk. Telco's erkennen dat er een symbiotische ecosysteemontwikkeling moet zijn waarbij het vastgoed, plus de infrastructuur, plus de applicatie gezamenlijk moeten worden ontwikkeld of verzorgd.”

In de Verenigde Staten zijn telco's al begonnen met het smeden van samenwerkingsverbanden voor 5G- en edge-technologie, waaronder Verizon en AWS, Verizon en Walmart en AT&T en Rush University Medical Center, in Chicago (een project dat cloud- en edge-technologieën combineert).

Droomteam?

Deze samenwerkingsverbanden draaien om het ontwikkelen van applicaties voor 5G- en edge-technologie en het uitzoeken hoe deze te gelde kunnen worden gemaakt.

Tot de laatste paar jaar en de komst van 4G hebben telecombedrijven, volgens Danny, meestal niet samengewerkt met andere bedrijven. “Telco’s zijn zich begonnen te realiseren dat ze geen WhatsApp of Facebook willen worden, maar dat mogelijk een iOS of Android zouden willen worden, het bieden van een platform voor diensten. Ze hebben een groter ecosysteem nodig om ze te ondersteunen, ze te bundelen met hun connectiviteit en ze te helpen al deze diensten te leveren.”

Samenwerking met tech-, retail- of publieke organisaties kan helpen bij de kosten van 5G, edge-technologie en ondersteunende infrastructuur. Maar panelleden zijn het eens dat edge- en 5G-technologieën alleen winstgevend zullen zijn voor telco's als zij kapitaal- en operationele uitgaven onder controle kunnen houden.

“Niemand weet hoeveel [5G-/edge]-applicaties we nodig hebben om van niche naar de mainstream te gaan, maar eigenaren en telco’s hebben edge-sites nodig die zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk zijn”, zei Jon. “Operationele efficiëntie van de site is absoluut cruciaal voor een succesvolle businesscase.”

Energie-efficiëntie

Energiezuinige technologieën zullen hierbij helpen. 5G-netwerken zouden het energieverbruik tegen 2026 kunnen verhogen met 150% tot 170%, volgens onderzoek dat vorig jaar door Vertiv werd gepubliceerd. Dat zou de kosten van 5G- en edge-computing verhogen en de winstgevendheid en duurzaamheid ervan verminderen.

Energie-efficiëntie zal moeten worden bereikt in een lastig economisch klimaat waarin de uitgaven van een bedrijf, waaronder IT, nog nauwer in de gaten worden gehouden dan normaal. Wereldwijde IT-uitgaven zullen in 2020 met 5,1% dalen tot $ 2,25 biljoen, volgens IDC, een onderzoeksbedrijf, hoewel uitgaven voor sommige delen van IT, zoals infrastructuur, nog steeds zullen toenemen.

“Meer benodigd vermogen betekent grotere koelapparatuur [wat] meer ruimte betekent. [Meer ruimte] betekent meer vastgoed, wat hogere operationele en kapitaalkosten betekent,” zei Danny, die de trend vergeleek met een “domino-effect”.

De panelleden waren het eens dat energie-efficiëntie in de toekomst deel moet uitmaken van de edge.

Conclusie

De markt voor edge-technologie is versnipperd, vol en soms verwarrend. Er zijn ten minste een half dozijn soorten edge-technologie, zoals minidatacenters en edge-gateways. Telco's, cloudaanbieders en techgiganten zoals Amazon en Google willen allemaal een deel van de snelgroeiende markt in handen krijgen.

Het bericht van onze panelleden was echter dat edge computing meer een kans is dan een bedreiging of afleiding.

Om kansen te maximaliseren en bedreigingen te minimaliseren, moeten telco's flexibel zijn in hoe ze apps en infrastructuur ontwikkelen, aldus de panelleden. Dat vereist waarschijnlijk samenwerkingsverbanden met technologiebedrijven, retailers en andere bedrijven buiten de telco-sector. Het vereist ook een verbetering in energie-efficiëntie in netwerken, edge-apparaten en datacenters, waaronder een bepaalde standaardisering van de technologie, om de edge in de mainstream te krijgen.

Belangrijkste punten:

  • 36% van de ondervraagde telecombedrijven dacht dat hun sector de meeste inkomsten zou halen uit nieuwe diensten voor edge computing, vóór applicatieontwikkelaars (30%) en openbare cloudaanbieders (25%).
  • Telco's zien edge-technologie voornamelijk als een kans. Maar als er verkeerd mee wordt omgegaan, kan het een afleiding of zelfs een bedreiging zijn, zegt het rapport.
  • Telco's zoals AT&T, BT, CenturyLink, Telefónica en Verizon hebben geavanceerde edge computing-diensten of plannen hiervoor.
  • Concurrentie in de edge computing-markt bestaat ook uit publieke cloudaanbieders, softwarebedrijven en netwerkapparatuurmakers
  • De markt voor edge-technologie is divers en bestaat ook uit hardware en software. Geen enkele soort edge-technologie of leverancier domineert de markt.
  • In 2018 waren edge-datacenters verantwoordelijk voor 1,2% van de wereldwijde IT-rackzendingen. In 2023 is de verwachting dat het aandeel in de markt waarschijnlijk meer dan tweemaal zoveel zal zijn.

Bekijk deze geanimeerde uitlegvideo voor de belangrijkste punten die onze regionale experts in ons LinkedIn LIVE-gesprek hebben vermeld. Vergeet niet om de opname hier te bekijken en het rapport te downloaden!

Gerelateerde artikelen

Linkedin-live-evenement: Telcos & Edge Computing: Opportunity, Distraction or Threat?

Telecomaanbieders zitten in een ideale positie om een belangrijke speler te worden in de nieuwe Edge-netwerkarchitectuur. Wat minder duidelijk is, is hoe telecomaanbieders dit te gelde gaan maken. Andere spelers, OTT-contentproviders, om er maar een te noemen, worden ook aangetrokken door het vooruitzicht van het leveren van diensten die te gelde kunnen worden gemaakt aan de edge.

Telcos and Edge Computing: Opportunity, Threat, or Distraction?

De markt voor edge computing groeit snel en heeft natuurlijk de aandacht van telecombedrijven getrokken. Echter, hoewel de edge breed wordt gezien als een kans voor de telecombedrijven, als dit niet op de juiste manier wordt benaderd, kan het een afleiding zijn voor sommige spelers en zelfs een bedreiging voor anderen. Diepgaand onderzoek van Omdia analyseert de reële kansen aan de edge voor telecomaanbieders en hoe de juiste infrastructuur te ontwikkelen en te ontplooien om te profiteren van de groei van de edge.

Telecomnetwerken voor 5G toekomstbestendig maken

Aangezien 5G nieuwe normen voor datasnelheid, netwerkcapaciteit, latentie en databeveiliging stelt, is het steeds belangrijker voor telecombedrijven om de netwerk-edge computing-capaciteiten uit te breiden en te verbeteren. Dit is wat ons inspireert om onze geïntegreerde oplossingen voortdurend te verbeteren en de succesverhalen van onze klanten en partners te ondersteunen.

Partner-login

Taal & locatie