Sorry, this page isn't available for your location.

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find a Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.Contact a Vertiv Specialist

Sorry, this page isn't available for your location.

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

De noodzaak van datacenters: Hoe bedrijven in de post-Covid-wereld hun stroom- en energie-efficiëntie kunnen verbeteren

Bedreigingen voor ons bestaan en levensonderhoud gaan deels over perceptie. Hoe ernstig is de dreiging? Is de dreiging onmiddellijk of is het een bedreiging op de lange termijn? Hoe waarschijnlijk is het dat het zal gebeuren? Kunnen we actie ondernemen om de schade te verminderen als het ergste gebeurt?

Door zich op één bedreiging te richten, is het gemakkelijk om tijdelijk andere wereldwijde risico’s te vergeten, ook al zijn deze nog niet verdwenen. Voor een groot deel van dit jaar is de Covid-19-pandemie vrijwel de enige wereldwijde bedreiging die het onderwerp vormt van discussie bij overheden, bedrijven en het publiek.

Dat is begrijpelijk, maar het betekent niet dat andere bedreigingen, zoals klimaatverandering, zijn verdwenen. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat klimaatverandering op de langere termijn vrijwel zeker een veel ernstiger bedreiging voor mens en planeet zal zijn dan Covid-19.

Kosten besparen en energie-efficiëntie verhogen (vooral voor datacenters)

Naarmate de lockdowns langzaam worden opgeheven, zullen veel economieën naar verwachting in zware en mogelijk langdurige recessies terechtkomen. Bedrijven en organisaties in de publieke sector staan onder druk om kosten te besparen door de efficiëntie te verhogen, terwijl ze ook steeds strengere doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie moeten halen.

Meer organisaties zetten zich in om hun CO2-uitstoot te verminderen. Microsoft heeft zelfs beloofd om tegen 2030 CO2-negatief te zijn, wat betekent dat het softwarebedrijf meer CO2-uitstoot uit de atmosfeer zal verwijderen dan het produceert. Datacenters vertegenwoordigen naar schatting één procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.

Energie-efficiëntie zal moeten worden bereikt in een lastig economisch klimaat waarin de uitgaven van een bedrijf, waaronder IT, nog nauwlettender in de gaten worden gehouden dan normaal. De wereldwijde uitgaven voor IT zullen volgens IDC in 2020 met 5,1% tot 2,25 biljoen dollar dalen, hoewel de uitgaven voor de IT-infrastructuur naar verwachting nog steeds zullen blijven stijgen.

Hoe kunnen bedrijven geld besparen, ‘meer voor minder’ doen en hun ecologische voetafdruk verbeteren? Datacenters en UPS-systemen zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Het datacenter-compromis

De afgelopen decennia hebben de exploitanten van datacenters een afweging moeten maken bij de keuze van hun type UPS.

Optie 1: De hoogste kwaliteit en de meest betrouwbare toevoer van elektriciteit.

Deze technologie staat bekend als ‘dubbele conversie’. Zoals de naam al doet vermoeden, zet het wisselstroom om in gelijkstroom en weer terug om de hoogste kwaliteit en de meest betrouwbare elektriciteitsvoorziening te garanderen.

Het is de meest gebruikte UPS-technologie. Het belangrijkste voordeel is dat het hoogste niveau van beschikbaarheid van energie bereikt kan worden.

Optie 2: Minder betrouwbaar vermogen, goedkoper in het gebruik

Een type UPS dat bekendstaat als ‘ecomodus’. Het verbruikt minder energie dan de dubbele conversie-modus, meestal een paar procent minder, maar de stroomtoevoer is doorgaans minder betrouwbaar.

In datacenters kan het verlies van vermogen, zelfs als het maar een paar milliseconden duurt, problemen veroorzaken in de prestaties van een IT-systeem, waardoor een service kan worden uitgeschakeld of prestaties van servers worden vertraagd. Het is dus duidelijk dat een paar procentpunten verschil in prestatie van belang is.

Stroomstoring

Volgens onderzoek dat in 2016 door Ponemon Institute is gepubliceerd en door Vertiv werd gesponsord, nemen de kosten van downtime van datacenters toe. Uit het onderzoek bleek dat de kosten van downtime tussen 2010 en 2016 met 38% waren gestegen. Als die langetermijntrend aanhoudt, kunnen de gemiddelde kosten van een uitval van een datacenter binnen enkele jaren oplopen tot $1 miljoen, als dat niet nu al het geval is.Data_Center_Downtime_Blog_Chart_-_800_x_600_311951_0.pngHet falen van een UPS was de meest voorkomende oorzaak van ongeplande uitval van datacenters, goed voor een op de vier, volgens het Ponemon-onderzoek. Er moet een betere manier zijn. Zouden datacenters niet in staat moeten zijn om de efficiënte en betrouwbare stroomvoorziening te maximaliseren en tegelijkertijd de energiekosten te minimaliseren? Dit is een van de redenen waarom we vorig jaar een nieuwe functie hebben toegevoegd aan een aantal van onze UPS-producten.

Het beste van twee werelden

De functie ‘Dynamic Online’[1] maakt energie-efficiëntie tot 99% mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbaarheid van de belasting. De 99% energie-efficiëntie is vergelijkbaar met 94% voor een typisch ouder UPS-systeem en 97% voor een recenter systeem.

De besparingen tellen op, wat betekent dat het systeem zichzelf in 5 jaar tijd kan terugverdienen in termen van energiebesparing alleen.[2] Klanten die de Dynamic Online-modus gebruiken, besparen hiermee al het equivalent van de hoeveelheid energie die zou worden uitgestoten door met een elektrische auto 28 keer de evenaar rond te rijden.

U kunt meer lezen over de voordelen van onze Dynamic Online-technologie voor energie-efficiëntie in een witboek dat we hebben gepubliceerd: ‘Hoge efficiëntie-modi voor bewerkingen’

We zijn van mening dat de Dynamic Online-modus voor datacenterklanten de belangrijkste vooruitgang is op het gebied van prestaties en energie-efficiëntie, net als de Lithium ion-batterijen als noodstroomvoorziening zo’n vijf jaar geleden.

Onze nieuwe UPS-functie zal ook helpen bij het ondersteunen van andere langetermijntrends, met inbegrip van de uitrol van technologieën zoals de vijfde generatie netwerken voor mobiele telefoons, cloud computing en edge computing.

De wereld herstelt zich weliswaar voorzichtig van Covid-19, maar er zijn nog genoeg andere uitdagingen voor de lange termijn, zoals de klimaatverandering. Een UPS die maximale vermogensprestaties en energie-efficiëntie levert, is een belangrijke stap voorwaarts voor de bedrijfsbalansen en de planeet in onze economisch onzekere tijden.

[1] Nu verkrijgbaar in onze Liebert Trinergy Cube en producten van Liebert EXL S1

[2] In vijf jaar tijd kan een 1000 kVA Liebert EXL S1 meer dan $230.000 besparen in vergelijking met een 94 procent efficiënt UPS-systeem met dezelfde capaciteit en meer dan $140.000 in vergelijking met een 97 procent efficiënt UPS-systeem met dezelfde capaciteit.

Gerelateerde artikelen

Partner-login

Taal & locatie