The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.



Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Duurzaam koel: Waarom nieuwe koelmiddelen essentieel zijn voor het helpen van datacenters bij het behalen van milieudoelstellingen

Enrico Miconi •

De zomer is van oudsher een tijd voor vakanties (of dit jaar, misschien wel voor staycations), genieten van de zon en bijkletsen met familie en vrienden.

In sommige delen van de wereld geeft het extreme weer in de afgelopen jaren echter een nieuwe, ongewenste kant aan de zomer.

Deze zomer ervaarden verschillende delen van de wereld waaronder de Verenigde Staten, Canada en delen van het Verenigd Koninkrijk extreme hitte, terwijl in Duitsland in juli de ergste overstromingen in decennia plaatsvonden.

Experts zeggen dat extreme weersomstandigheden steeds meer gaan optreden vanwege klimaatverandering. Voor het beperken van klimaatverandering moet iedereen, inclusief datacenters, een rol spelen bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Voor datacenters betekent dit meer doen met minder. Ze moeten meer computing leveren om te voldoen aan de groeiende vraag van consumenten en bedrijven, maar minder energie verbruiken en hun CO2-voetafdruk verkleinen.

Het wordt warm onder de voeten: milieuvoorschriften en datacenters

Hoe kunnen datacenters, die steeds groter en uitgebreider worden, voldoen aan nieuwe milieuvoorschriften zonder concessies op het gebied van prestaties? Hoe kunnen ze met vertrouwen opschalen voor het ondersteunen van een golf van nieuwe, computing-intensieve technologieën, zoals Artificial Intelligence (AI), virtual reality en 5G? De overstap naar mobiele netwerken van de vijfde generatie verhoogt het totale energieverbruik van netwerken tegen 2026 waarschijnlijk met 150–170 procent.

Er hangt veel af van het gebruik van efficiëntere koeltechnologieën. Over de hele wereld zijn overheden begonnen met het verbieden of beperken van het gebruik van koelmiddelen die veel CO2-uitstoot produceren (of “hoog potentieel voor opwarming van de aarde, “GWP” in jargon), zoals gefluoreerde koolwaterstoffen (HFC’s).

In Europa is bijvoorbeeld een EU-verordening (517/2014) gericht op het beëindigen van het gebruik van bepaalde broeikasgassen in koelmiddelen. China en de Verenigde Staten voerden soortgelijke voorschriften in.

Stappen voorwaarts zetten naar een duurzamere digitale infrastructuur is eenvoudiger indien de industrie tot gezamenlijke normen voor energie-efficiëntie kan komen. De European Code of Conduct for Energy Efficiency in Data Centers kan helpen bij het ondersteunen van stappen voorwaarts in de duurzaamheid van koeltechnologie.

Vrijwillige initiatieven van de sector − zijn een hoopgevende ontwikkeling. Denk hierbij aan het “Climate Neutral Data Centre Pact” tussen aanbieders van cloudinfrastructuur en exploitanten van datacenters, waarin is afgesproken dat Europese datacenters in 2030 klimaatneutraal zijn−.

Een groene toekomst

Sommige datacenterleveranciers, zoals Green Mountain uit Noorwegen, lopen voorop op dit gebied. Green Mountain – een voormalige zwaarbeveiligde opslagplaats voor NAVO-munitie diep in de Noorse bergen die is omgebouwd tot datacenter, draait volledig op waterkracht.

De unieke locatie biedt een groot voordeel door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het minimaliseren van koelapparatuur. Dit leidt operationele activiteiten die nagenoeg nul CO2 opleveren. Net als alle datacenters zijn er echter Thermal Management-systemen nodig voor het behouden van een optimale uptime.

Onlangs is Green Mountain, dat al een van de meest duurzame datacenters ter wereld is, nog groener geworden door in samenwerking met Vertiv de technologieën voor stroombeheer en Thermal Management te upgraden.

Na uitgebreid onderzoek bezochten leidinggevenden van Green Mountain de Vertiv Customer Experience Centres in Italië, war zij Vertiv-technologieën in actie zagen en prestaties onder piekomstandigheden testten. Op basis hiervan kiest Green Mountain voor Vertiv™ Liebert® PCW watergekoelde perimeterunits met hoge efficiëntie, voor een totale geïnstalleerde koelcapaciteit van 5 MW. Liebert PCW biedt hoge efficiëntienormen dankzij een combinatie van de nieuwste technologieën en een intern ontwerp dat de aerodynamica van interne componenten optimaliseert.

Volgens het International Renewable Energy Agency (IRENA) [1], [2], [3] spelen datacenters een cruciale rol in het epicentrum van technologische innovatie, energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en de data-economie die mogelijk wordt gemaakt door digitalisering. Datacenterbeheerders zoals Green Mountain kunnen worden gezien als rolmodel voor de versnelling van de duurzame energieovergang en een pad vrijmaken dat andere energieverslindende industrieën kunnen volgen.

De nieuwste koelinnovatie van Vertiv

Als onderdeel van de inspanningen van Vertiv op het gebied van duurzaamheid voor datacenters, lanceerden we onlangs de nieuwste Vertiv™ Liebert® AFC . Dit innovatief koelerassortiment is voorzien van inverterschroeftechnologie en een milieuvriendelijk koelmiddel. Het product verbruikt minder energie dankzij een nieuw HFO-koelmiddel dat doorgaans duizend keer minder CO2-uitstoot produceert dan traditionele koelmiddelen. De koeler wordt buiten datacenters geïnstalleerd, meestal op de daken van organisaties of rondom het gebouw.

Het product is beschikbaar in meerdere versies, wat betekent dat het geschikt is voor verschillende klimaten (koeler, vrije koeling, glycolvrije vrije koelingstechnologieën) en kan werken in een breed temperatuurbereik - van -25 graden Celsius tot +56 graden Celsius.

Andere voordelen zijn de mogelijkheid tot het gebruik van zuiver water in het datacenter, wat het risico op milieuvervuiling verlaagt. Denk echter ook aan lagere installatiekosten en geoptimaliseerde spoelen voor vrije koeling (25 % grotere spoelen voor maximale warmtewisseling met behulp van externe omgevingslucht als belangrijkste bron van koeling). Dit zorgt voor een hogere vrije koelingscapaciteit en meer vrije koelingsuren, wat resulteert in een betere seizoensgebonden efficiëntie en lagere bedrijfskosten.

Een ander pluspunt is het formaat. De Liebert AFC is tot 15 % compacter dan de industrienorm, wat betekent dat hij gemakkelijker in krappe ruimtes past. De geluidsarme en stille configuraties minimaliseren geluidsoverlast voor stedelijke gebieden en woonwijken. Zij zijn zeer geschikt voor de verschillende behoeften van kritieke infrastructuren, wat het een extreem veelzijdig en zeer configureerbaar product maakt. Bovendien gebruikt de Liebert AFC computeralgoritmen voor het regelen van de toevoer van water en temperatuur, en optimaliseren van de efficiëntie van de unit. Dit zorgt voor een besparing van maximaal 20% op het jaarlijkse energieverbruik in vergelijking met een traditionele oplossing.

De koelingsmarkt raakt steeds meer verhit

Het verbeteren van de milieuprestaties van datacenters helpt overheden bij behalen van ambitieuze doelen voor CO2-neutraliteit tegen 2050 of eerder.

In juli kondigden de Europese Unie (EU) bijvoorbeeld voorstellen voor klimaatverandering aan voor het bereiken van de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te worden. Deze bestaan ook uit plannen voor het belasten van vliegtuigbrandstof en het effectief verbieden van de verkoop van benzine- en dieselauto’s binnen 20 jaar.

De EU beoordeelt ook de voorschriften voor broeikasgassen die op grote schaal worden gebruikt voor het koelen van datacenters. De huidige “F-gasregeling”,− is sinds 2015 van toepassing.− F-gas staat voor “gefluoreerde gassen”, een familie kunstmatige gassen die in verschillende industriële toepassingen worden gebruikt.

Dit voorschrift beperkt de totale hoeveelheid belangrijkste F-gassen die vanaf 2015 in de EU mogen worden verkocht, en vermindert deze geleidelijk tot een vijfde van de verkoop van 2014 in 2030. Aangezien er klimaatvriendelijke alternatieven beschikbaar zijn voor veel producten en apparatuur waarin vaak F-gassen worden gebruikt - ook in datacenters - is deze ambitieuze vermindering tegen relatief lage kosten haalbaar.

Koeltechnologie is vaak de onzichtbare held van datacenters en onze digitale infrastructuur geweest. Nu datacenters steeds meer druk voelen tot het verkleinen van hun CO2-voetafdruk en tegelijkertijd meer rekenkracht leveren, krijgt de technologie steeds meer aandacht. Onze nieuwste Liebert AFC met laag GWP-koelmiddel is een stap in de goede richting. Maar er is nog veel meer te doen als onze industrie zijn eigen doelen voor duurzaamheid en efficiëntie wil halen. Wij willen graag onderdeel zijn van de discussie en oplossingen.

Gerelateerde artikelen

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie