The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.



Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Koel blijven: Leveren van meer computing en tegelijkertijd verbeteren van de duurzaamheid van het datacenter

De samenleving vroeg tijdens de pandemie veel van datacentra en de digitale infrastructuur, en over het algemeen hebben zij aan de vraag voldaan.

Voor het voldoen aan de groeiende vraag naar computing en digitale diensten, worden datacenters steeds groter – van 10 of 20 MW vijf jaar geleden tot wel 100 of 200 MW op dit moment.

Veel van de grootste nieuwe datacenters worden gebouwd door co-locatieproviders (waar klanten ruimte en computing in het datacenter huren en delen) of beheerders van ‘hyperscale’-datacenters, zoals Google, Amazon en Microsoft. Nieuwe energie-intensieve technologieën zoals 5G mobiele netwerken, kunstmatige intelligentie (AI, Artificial Intelligence) en high-performance computing stellen verdere eisen aan datacenters.

Aan deze vraag voldoen is echter maar één van de uitdagingen. Datacenters staan ook onder toenemende druk – van klanten, overheden en toezichthouders in de sector − om meer te doen met minder; meer computing leveren en tegelijkertijd minder energie verbruiken en hun koolstofvoetafdruk verkleinen.

Een belangrijk aspect bij de beheersing van het energieverbruik van datacenters en bij andere aspecten van duurzaamheid zoals waterverbruik is de efficiëntie en doeltreffendheid van koelsystemen. Ontwikkelingen in koeltechnologie was een van de belangrijkste onderwerpen tijdens het Vertiv Data Center Cooling Innovation Forum, met panelleden van Vertiv, CBRE, Uptime Institute, en Green Mountain.

Datacenter-trends

De activiteit in de datacentermarkt vertraagde in 2020 vanwege de pandemie, maar trekt nu weer aan met een record in het eerste kwartaal, aldus Penny Madsen-Jones, directeur EMEA datacenteronderzoek, advies- en transactiediensten bij advies- en dienstenbedrijf voor vastgoed CBRE. “We denken dat de markt hiermee weer op koers ligt voor een recordjaar wat betreft opname, en het aanbod online stijgt ook,” zei ze tijdens een paneldiscussie tijdens het koelevenement.

Andere belangrijke trends in de datacentermarkt zijn onder meer een toename van bedrijven die co-locatiedatacenters gebruiken in plaats van hun eigen datacenters voor het verkrijgen van toegang tot de cloud en datacenters die experimenteren met diensten voor netbalancering (waardoor ze extra inkomsten krijgen door het teruggeven van energie aan elektriciteitsnetwerken), voegde Madsen-Jones toe. Ze zei ook dat nieuwe datacentermarkten (binnen en buiten Europa) een uitdaging vormen voor de dominante markten van Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs − of "FLAP", zoals ze meestal worden genoemd −, en de Verenigde Staten.

Tijdens de pandemie moesten overheden het personeel de mogelijkheid bieden tot het verplaatsen van zichzelf tussen datacentra. In veel landen stond deze functie op de lijst met essentiële industrieën/functies.

Een grotere openbare rol betekent ook meer controle van de impact ervan op samenlevingen en het milieu. Nu de datacentersector een hoge vlucht neemt en veel grond nodig heeft, waardoor de prijzen van onroerend goed in woonwijken kunnen stijgen, en de energienetwerken onder druk komen te staan, worden regeringen zich ook steeds meer bewust van de koolstofvoetafdruk van de sector. Die wordt geschat op ongeveer één procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, hoewel sommige deskundigen denken dat het cijfer hoger zou kunnen liggen.

“We zien steeds meer belangstelling van regelgevende instanties, zowel in Europa als wereldwijd, in de milieu-impact [waaronder energie- en watergebruik],” aldus Ali Moinuddin, managing director van het Uptime Institute, een organisatie die normen publiceert voor de datacenterindustrie en deze adviseert over prestaties en efficiëntie.

Duurzaamheidsnormen

Er is geen tekort aan normen voor energie-efficiëntie, zoals de code van de Europese Unie voor energie-efficiëntie in datacenters.

Vrijwillige initiatieven van de sector, − zoals het ‘Climate Neutral Data Centre Pact’ tussen aanbieders van cloudinfrastructuur en exploitanten van datacenters, waarin is afgesproken dat Europese datacenters in 2030 klimaatneutraal zijn−, zijn een stap in de goede richting.

Meer organisaties zetten zich in voor het verminderen van hun CO2-uitstoot. Microsoft belooft zelfs om tegen 2030 CO2-negatief te zijn − wat betekent dat het softwarebedrijf meer CO2-uitstoot uit de atmosfeer verwijdert dan het produceert.

Ter ondersteuning van de verduurzaming van datacenters moet Vertiv technologische, regelgevende en marktontwikkelingen ‘een stap voor zijn’, zodat het de ‘juiste technologie voor de juiste omgeving’ kan aanbevelen, aldus Roberto Felisi, senior director, thermal global core offering en business leader

voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Vertiv.

Koeltechnologie

De vooruitgang in technologieën zoals vloeibare koeling waarin Vertiv marktleider is, kan datacenters helpen bij het verminderen van hun koolstofuitstoot. Vloeistofkoeling vereist minder energie voor het koelen van datacenters dan het gebruik van lucht voor temperatuurregeling. De technologie bevindt zich in een vroeg stadium en wordt momenteel niet veel gebruikt. De verwachting is echter dat het in de komende drie jaar snel gaat groeien.

Het onderzoek van Omdia, een technologisch onderzoeksbedrijf, voorspelt een sterke groei in verschillende vormen van vloeistofkoeling, en dat deze groei naar verwachting tussen 2020 en 2024 verdubbelt. Het gaat hierbij onder meer om ‘immersiekoeling’ waarbij servers en andere IT-apparatuur worden ondergedompeld in koelvloeistof in tanks en ‘direct-to-chip’ waarbij in datacenterapparatuur koelvloeistof rechtstreeks in de computerchips wordt ingevoerd voor het afvoeren van warmte.

Nigel Gore, senior manager, biedt management bij Vertiv, voegt hieraan toe: “Met vloeistofkoeling zijn we echt afhankelijk van twee technologische vooruitgangen. Datacenters moeten in staat zijn tot het ondersteunen van vloeistofkoeling en dat combineren met IT-apparaten die vloeistofkoeling kunnen gebruiken, bijvoorbeeld direct-to-chip vloeistofkoeling of IT-apparaten met onderdompeling.”

Vloeistofkoeling zou ook kunnen helpen bij het energie-efficiënter maken van high-density computing, voegde hij eraan toe.

Groene stroom

Sommige datacenters, zoals de Green Mountain in Noorwegen, zijn eveneens toonaangevend. Green Mountain – een voormalige zwaarbeveiligde opslagplaats voor NAVO-munitie die is omgebouwd tot datacenter, diep in de Noorse bergen, draait volledig op waterkracht.

Onlangs is Green Mountain, dat al een van de meest duurzame datacenters ter wereld is, nog groener geworden door het upgraden van technologieën voor stroom- en thermisch beheer (Thermal Management) in samenwerking met Vertiv

Datacenters staan voor twee belangrijke vragen over energie-efficiëntie: “Hoeveel energie verbruik je en hoe efficiënt zijn je DC’s in het omzetten van energie naar computing?” – Alexander de Flon Rønning, ontwerp- en productmanager bij Green Mountain.

Maar ongeacht de vooruitgang in technologie en zelfregulering is het onwaarschijnlijk dat dit alles genoeg is. Overheden en regelgevende instanties over de hele wereld leggen waarschijnlijk nieuwe voorschriften voor energie-efficiëntie en milieu op aan de industrie (“het is niet een kwestie van wanneer, maar zodra”), zei Moinuddin van het Uptime Institute.

De behoefte aan duurzame koelinfrastructuur wordt gedreven door de vraag van de klant en de voorschriften. Maar vooruitgang zoals vloeistofkoeling kan datacenteroperators helpen bij het aangaan van deze uitdagingen.

Bekijk het volledige online-evenement nu op aanvraag.

Gerelateerde artikelen

DataCenter Forum Image

Artikelen onderwerpen

DataCenter Forum
PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie