The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Is er ruimte voor DC-stroomvoorziening in het datacenter?

Scott Armul •

De discussie rond DC-stroomvoorziening in het datacentrum loopt al tien jaar of meer. Het argument voor DC-stroomvoorziening in het datacenter is eenvoudig – het vermindert het aantal stroomconversies tussen stroomnetwerk en server, vereenvoudigt de stroomketen en vermindert potentiële foutpunten. Pleitbezorgers voor DC-stroomvoorziening hebben altijd moeite om het obstakel van inertie in de industrie rond AC-stroomvoorziening te overwinnen. Alles in het normale datacenter is gebouwd op AC-specificaties, inclusief en, het belangrijkste, de servers.

Maar wat nu als het niet uitmaakte?

In de afgelopen jaren hebben sommige datacenters in China 240 V DC-stroomvoorziening gebruikt met minimale aanpassing van hun apparatuur of architectuur. Ze draaien slechts 200 V DC naar standaard bladeservers en het werkt. Het valt buiten de vermelde bedrijfsomstandigheden, maar ze zijn bereid om dit te doen om de efficiëntie van hun faciliteiten te verbeteren. En dit zijn geen geïsoleerde, experimentele of proefprojecten. In de afgelopen jaren heeft Vertiv meer dan 30 miljoen dollar aan zaken gedaan in DC-stroomvoorziening via meerdere projecten met datacenterklanten in China. Dat is uiteraard slechts een fractie van de wereldwijde markt voor datacenters, maar het is voldoende om aan te geven dat het belang in DC-stroomvoorziening een realiteit blijft en waarschijnlijk zal toenemen.

Het is niet alleen China. De telecommunicatiebranche gebruikt DC-stroomvoorziening al een eeuw als de primaire architectuur en de huidige telco-faciliteiten zijn bijna universeel afhankelijk van DC. Maar die faciliteiten evolueren op andere manieren – voornamelijk traditionele centrale kantoren die in feite steeds meer datacenters worden. Deze faciliteiten behouden hun DC-wortels terwijl ze groeien tot iets dat meer lijkt op een ondernemingsdatacenter.

Het Open Compute Project is een andere stimulerende factor. Het is geen geheim dat deelnemers manieren zoeken om de traditionele AC UPS uit de infrastructuurketen te halen en DC behoort tot de alternatieven die ze hebben bestudeerd. Het doel is om stroom rechtstreeks van het stroomnetwerk naar het rack te sturen, met één conversie bij een DC-stroomsysteem dat een enkel rack of een groep racks ondersteunt.

De discussie rond DC-stroomvoorziening in het datacenter is jarenlang groter geweest dan de activiteit zelf, maar de beweging in China, tussen telco's en Open Compute, is een realiteit en begint die discussie te veranderen. Het is onwaarschijnlijk dat DC de AC ooit als primaire stroombron in het datacentrum zal overtreffen, maar de voordelen ervan – eenvoudigere integratie met alternatieve stroombronnen, isolatie van het elektriciteitsnet, natuurlijke compatibiliteit in microstroomnetwerken, en verminderde conversies en foutpunten – maakt een toename van activiteit begrijpelijk.

Wat zijn uw gedachten over DC-stroomvoorziening in het datacenter?

Gerelateerde artikelen

Telefónica Image

Casestudies

Telefónica
PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie