The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Innovatie in datacenterkoeling: Wat experts ontdekten in het Vertiv Customer Experience Center

Kunstmatige intelligentie, rekenkracht met een hoge dichtheid, modulaire datacenters en vooruitgang in koeltechnologieën waren tijdens een virtuele conferentie van Vertiv afgelopen week enkele van de besproken onderwerpen.

Het Vertiv Data Center Cooling Innovation Forum - met bijdragen van onder meer leidinggevenden van Vertiv en datacenter-analisten - was gericht op het groeiende belang van koeltechnologieën in de snelgroeiende datacentermarkt.

Het evenement, dat een halve dag duurde en u online kunt terugkijken, bestond uit een keynote-paneldiscussie over de evolutie van koeltechnologieën voor datacenters. Ook stond een rondleiding op de planning door het Vertiv Customer Experience Center in Padua, Italië. Dit centrum bestaat uit zes laboratoria waar verschillende technologieën voor thermal management worden getest. Een van de laboratoria beschikt over koelcapaciteiten tot 1,5 MW en een breed scala aan werkomstandigheden, van -10°C tot +55°C.

“2020 is een zeer complex jaar geweest voor de wereld, maar hopelijk nu licht aan het einde van de COVID-19-tunnel”, zei Giordano Albertazzi, President van Vertiv in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, bij de opening van het evenement. “Als er al een zilveren randje aan 2020 zit, dan is dat zeker dat de pandemie in tien maanden tijd voor een digitale transformatie heeft gezorgd die anders tien jaar zou hebben geduurd. Voor onze industrie heeft dit zich vertaald in een snelle groei.”

Toegenomen behoefte aan rekenkracht vraagt om innovatie in datacenterkoeling

Lucas Beran, hoofdanalist bij technologieonderzoeksbureauOmdia zette uiteen dat de groei in de koelingsmarkt voor datacenters grotendeels te danken is aan de groeiende behoefte van ondernemingen aan computing-capaciteit, evenals aan cloud- en colocatie-providers die grote en efficiënte datacenters bouwen.

Uit recent onderzoek van Omdia blijkt dat duurzame en innovatieve koeltechnologieën, zoals gekoeld water, vloeistofkoeling en koeling door verdamping, steeds vaker worden toegepast in datacenters. Uit het onderzoek ‘Data Centre Thermal Management Report 2020’, dat is gebaseerd op gegevens uit 2018 en 2019, blijkt dat Vertiv over een aandeel van 23,5% beschikt in de wereldwijde koelingsmarkt voor datacenters. Dit is ruim 10% meer dan de directe concurrent.

Het onderzoek van Omdia voorspelt een sterke groei in verschillende vormen van vloeistofkoeling, en dat deze groei naar verwachting tussen 2020 en 2024 verdubbelt. Het gaat hierbij onder meer om ‘immersiekoeling’ waarbij servers en andere IT-apparatuur worden ondergedompeld in koelvloeistof in tanks en ‘direct-to-chip’ waarbij in datacenterapparatuur koelvloeistof rechtstreeks in de computerchips wordt ingevoerd om ze koel te houden.

Verbetering van de energie-efficiëntie van datacenters met nieuwe technologieën

Beran legde uit dat vloeistofkoeling datacenters kan helpen koolstofneutraal te worden, maar de technologie moet worden aangepast voor gebruik in datacenters.

Consolidatie in de datacenter-industrie en investeringen van ondernemingen aan technologieën, zoals Big Data, analyses en kunstmatige intelligentie zorgen dat datacenters steeds groter worden.

Deze hoogwaardige technologieën zorgen voor stijgende datacenteruitgaven in de komende drie jaar, aldus Beran.

Schaalvoordelen betekenen dat verbeteringen in energie-efficiëntie steeds belangrijker worden. Koeltechnologieën moeten interoperabel en flexibel genoeg zijn om mee te kunnen groeien met de IT-behoeften van de organisatie. Niet alleen op grote core-locaties, maar juist op een groeiend aantal kleinere edge-locaties. Voor telecomoperators wordt dit een steeds belangrijker aandachtspunt.

Peter Lambrecht, Vice President, Key Accounts Sales bij Vertiv in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, schrijft een groot deel van de groei in de datacentermarkt toe aan leveranciers van hyperscale- en colocatie-datacenters die nieuwe platforms blijven bouwen en uitrollen. “Groot wordt steeds groter in datacenters. We zijn overgestapt van datacenters van 10-20 megawatt naar 100-200 megawatt. Hoe groter ze worden, hoe efficiënter ze kunnen draaien.”

Wat is de aanleiding voor de innovatie van datacenterkoeling?

Vertiv toonde en besprak tijdens het tweede deel van de conferentie enkele van zijn koeltechnologieën. Denk hierbij aan:

Naarmate datacenters groter worden, zijn er innovatieve koeltechnologieën nodig om voor het terugdringen van de CO2-uitstoot en realiseren van de doelstellingen voor energie-efficiëntie.

Volgens Roberto Felisi, Senior Director, Global Offering Management Core Systems bij Vertiv, zijn met name koelmiddelen een ’essentiële factor’ voor duurzame datacenters. Beschikken over industriecertificeringen is van belang om de energie-efficiëntie van producten voor datacenterkoeling te kunnen meten.

Andere trends in de datacentermarkt die tijdens het evenement zijn besproken zijn onder meer de groeiende vraag naar modulaire geprefabriceerde datacenters. Deze zijn doorgaans kleiner en sneller inzetbaar dan traditionele datacenters.

Lambrecht stelt dat in het merendeel van het groeiend aantal modulaire edge-datacenters geen personeel zal werken. Dit betekent volgens Lambrecht dat deze locaties op afstand moeten worden bewaakt en over zelfherstellende technologie moeten beschikken.

Ook wees hij erop dat “we niet genoeg technici hebben om duizenden [edge datacenter]-locaties te runnen”. “Aangezien de meeste locaties onbemand zullen zijn moet de technologie zo slim mogelijk zijn.”

Innovatie is de sleutel. Vooral in datacenterkoeling

In de laatste interactieve vraag-en-antwoordsessie& bespraken panelleden en conferentiedeelnemers hoe vloeistofkoeling datacenters kan helpen bij het verbeteren van hun milieuvriendelijkheid. Pogingen om overeenstemming te bereiken over de industrienormen voor koeltechnologieën - zoals het Open Compute-project - bevinden zich nog in een vroeg stadium. Zij kunnen in de toekomst echter helpen bij het realiseren van dit doel.

Ondanks het turbulente jaar waren de sprekers en afgevaardigden op het evenement optimistisch over de toekomst van koeltechnologieën en de datacenterindustrie.

“Dit is een belangrijk moment voor de datacenterindustrie met het oog op wat de industrie voor de wereld kan betekenen”, aldus Albertazzi. “Innovatie is de sleutel.”

Wilt u een snel overzicht krijgen van het Vertiv Data Center Cooling Innovation Forum? Bekijk de hoogtepunten van het evenement hieronder of kijk het volledige evenement online terug.

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie