The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Partners

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

De temperatuur van de serverruimte is een van de belangrijkste meetpunten van een datacenteromgeving. Computerapparatuur op een constant temperatuur- en luchtvochtigheidspunt houden is een cruciaal onderdeel van de functie van een faciliteitenmanager, en er is een lange lijst van noodzakelijke tools die hierbij helpen.

Dat gezegd hebbende, is het ongelooflijk belangrijk voor datacentermanagers om op de hoogte te blijven van de richtlijnen die ze moeten volgen om hun faciliteiten in topvorm te houden. Een verschil van één of twee graden in beide richtingen lijkt misschien niet veel, maar kan op de lange termijn een enorm verschil maken.

Wat is de maximale temperatuur waarbij een serverruimte comfortabel kan draaien? Wat is het minimum? Dankzij de antwoorden op deze vragen krijgen IT-managers een idee van het geaccepteerde bereik waarbinnen zij hun faciliteiten in stand kunnen houden.

Basisnormen

De American Society of Heating, Refrigeration and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) is de instantie die verantwoordelijk is voor de norm voor de aanvaardbare luchttemperatuur en het luchtvochtigheidsbereik voor datacenteromgevingen. De Technische Commissie 9.9 van ASHRAE bepaalt in 2011 dat een klasse A1 datacenter een temperatuur tussen 15 en 32 graden Celsius moet handhaven, evenals een relatieve luchtvochtigheid van 20 procent tot 80 procent. ASHRAE raadt aan om deze richtlijnen niet te overschrijden.

Servers moeten tussen 32 en 15 graden Celsius worden gehouden.

Veranderende vereisten en mogelijkheden

De richtlijnen van ASHRAE veranderen continu, met wijzigingen in 2004, 2008 en 2011. Het helpt managers van datacenters om goed op de hoogte en ingelezen te blijven wat betreft deze veranderende vereisten. Zo was ASHRAE in 2015 volgens het Data Center Knowledge-bijdrager Yevgeniy Sverdlik van plan om het bereik van relatieve luchtvochtigheid te vergroten voor datacenters, om meer efficiëntie te kunnen bereiken.

Er zijn enkele faciliteiten die een temperatuur buiten het huidige geaccepteerde bereik gebruiken. Bijvoorbeeld: Het datacenter van Google in België werkt met een verbluffende 35 graden Celsius. Dit helpt koelingskosten te verminderen en de milieueffecten van deze enorme computerfaciliteiten te verminderen.

Waarom is dit belangrijk?

Temperatuur van het datacenter is, zoals eerder vermeld, een van de belangrijkste meetpunten die IT-managers nauwkeurig in de gaten houden. Wanneer de temperatuur van de apparatuur buiten het geaccepteerde bereik valt, kunnen er stressvolle situaties ontstaan.

Als de omgeving bijvoorbeeld te warm is, kan er oververhitting optreden. Dit kan leiden tot onverwachte downtime van de server. Volgens Datacenter Dynamics-bijdrager Penny Jones is dit in 2013 gebeurd bij een Microsoft-datacenter, waardoor servers die waren gekoppeld aan de Outlook en SkyDrive-diensten met ongeplande uitval te maken kregen.

Servers kunnen ook te koel zijn. Hoewel dit niet altijd leidt tot downtime van servers, willen managers van datacenters hun elektriciteitsrekening liever niet bekijken als ze hun computerruimtes op koelere temperaturen houden. Het milieueffect om servers zo koel te houden is zeker niet te negeren. Het doel is daarom om faciliteiten op de hoogst mogelijke temperatuur te houden en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat servers niet oververhit raken.

Serverruimtes onder de maximale en boven de minimale temperatuur houden is belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit en -efficiëntie op de lange termijn. Er blijven echter enkele belangrijke vragen openstaan: Hoe weten managers te allen tijde wat de temperatuur van hun faciliteiten is? Hoe houden ze de temperaturen uniform binnen het acceptabele bereik?

Het handhaven van een strikte minimale en maximale servertemperatuur is een cruciaal onderdeel van de functie van datacentermanagers. Door een effectieve koelingsbeheeroplossing, van Vertiv, te installeren, kunnen faciliteiten de kans op ongeplande downtime minimaliseren en tegelijkertijd hun elektriciteitskosten laag houden. Oplossingen voor containment kunnen faciliteiten helpen efficiënt te blijven en benodigde vermogen te verhogen zonder extra geld te hoeven uitgeven aan koelingsapparatuur.

PARTNERS

Taal & locatie