The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Rack Power Distribution Units (rack-PDU’s) zijn de laatste schakel in de stroomketen en zorgen voor levering van kritieke stroom naar IT-apparatuur. De rack-PDU is ontworpen om vermogen te verspreiden naar alle typen IT-apparatuur binnen het datacenter.

De rack-PDU genereert geen stroom maar distribueert vermogen van de beschikbare voedingsbron. In een normale datacenteromgeving is de rack-PDU verbonden met een upstream Power Distribution Unit (PDU), gewoonlijk aangeduid als een floor PDU. De floor PDU verdeelt de stroom van het nutsbedrijf tijdens normale werking. Tijdens een storing vangt een noodstroomvoorziening (UPS) de stroomvoorziening op terwijl de generator opstart om stroom aan de faciliteit te leveren. De floor PDU is vergelijkbaar met de stroomonderbreker in uw huis en breekt de beschikbare stroomtoevoer op naar de circuits, zodat elektriciteit over de gehele faciliteit kan worden verspreid. De generator wordt gebruikt voor redundantie in het geval de nutsvoorzieningen verloren gaan. Vermogen wordt via de faciliteit verspreid vanaf de floor PDU en de rack-PDU is downstream verbonden. De rack-PDU verdeelt vervolgens de stroom naar de IT-apparatuur in elke individuele kast en rack.

De rack-PDU is in staat om stroomverbruik op meerdere apparaten te monitoren, beheren en controleren. Het kan grote hoeveelheden elektriciteit verspreiden en toegankelijk zijn via het lokale netwerk of op afstand. Om te voldoen aan de continu veranderende behoeften van het datacenter, kunnen rack-PDU’s een hogere vermogensdichtheid bieden en bestand zijn tegen hogere temperaturen. Om basale stroomdistributie te vermijden, zijn sommige rack-PDU’s gemakkelijk te upgraden en te onderhouden zonder de noodzaak om de stroom van de aangesloten apparaten af te sluiten. Deze functies minimaliseren downtime en dragen de door de fabrikant geleverde ondersteuning om te voldoen aan Service-Level Agreements (SLA's).

Waarom is een rack-PDU belangrijk?

Omdat datacenteromgevingen dynamischer en complexer worden, zetten veel organisaties druk op datacentermanagers om de beschikbaarheid te verbeteren en tegelijkertijd kosten te verminderen en efficiëntie te verbeteren. De volgende generatie servers met hoge dichtheid en netwerkapparatuur hebben de vraag naar hogere rackdichtheid en de algemene stroomvereisten van de faciliteit verhoogd. Hoewel dichtheden onder 10 kW per rack de norm blijven, zijn installaties van 15 kW gangbaar in hyperscale-faciliteiten – en soms wordt zelfs gebruik gemaakt van 25 kW. Configuraties met hoge dichtheid bieden verbeterde prestatieniveaus en capaciteit, maar dit zorgt voor meer behoefte aan een efficiëntere energieafgifte. Daarom worden de functies en functionaliteit die beschikbaar zijn in een rack-PDU steeds belangrijker om efficiënte stroomdistributie te bereiken en zo te reageren op veranderingen in datacentercapaciteiten en -dichtheden.

Een rack-PDU kiezen

Wanneer u uw rack-PDU kiest, begint u met deze basisvragen:

  • Wat zijn uw stroomvereisten?
  • Wilt u uw rack-PDU verticaal of horizontaal monteren?
  • Welk niveau vermogensmonitoring of -beheer heeft u nodig?

Stroomvereisten

De belangrijkste vraag bij het selecteren van een rack-PDU is het bepalen van de energievereisten die nodig zijn voor de kritieke IT-apparatuur die zal worden verbonden. Afhankelijk van het datacenter kunnen mogelijkheden van de manager van het datacenter beperkt zijn tot de beschikbare stroomvoorziening. In andere situaties kan de manager van het datacenter mogelijk bepalen welke stroom aan het rack wordt geleverd. Als de manager van het datacentrum de mogelijkheid heeft om de beschikbare stroom te bepalen, moet hij of zij bij benadering de hoeveelheid kW bepalen die nodig is voor de apparatuur die zal worden gebruikt. De benodigde stroom zal het minimale vermogen zijn dat vereist is voor de apparatuur in het rack, waardoor de datacentermanager de benodigde rack-PDU-stroomconfiguratie kan bepalen. De manager van het datacentrum kan in dat geval een elektricien de benodigde stroomvoorziening laten aanleggen met de juiste aansluiting op het rack dat overeenkomt met de rack-PDU.

Als de manager van het datacentrum daarentegen wordt beperkt door het vermogen dat beschikbaar is, moet hij of zij het type aansluiting identificeren waar de rack-PDU op moet worden aangesloten. Afhankelijk van de beschikbare vermogen kan de dichtheid van de kast worden beperkt of kunnen extra rack-PDU’s worden ingezet in dezelfde kast om de vermogenscapaciteit te bereiken die nodig is voor de geïnstalleerde apparatuur.

Stroomconfiguraties

Er zijn talrijke opties voor de rack-PDU-stroomconfiguratie en wat beschikbaar is kan verschillen afhankelijk van de wereldwijde regio waar de units zullen worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende ampères en voltages, evenals 1-fase- en 3-fase-stroomopties beschikbaar. Datacenters kunnen een 1-fase- of 3-fase-stroomvoorziening hebben, verdeeld over de gehele faciliteit. 1-fase-stroom wordt vaker gebruikt in woningen en kleine bedrijven, maar kan ook worden gedistribueerd in datacenters vanuit een 3-fase-stroombron. Veel datacenters met hoge dichtheid verspreiden 3-fase-stroom in het datacenter, omdat het efficiënter is en hogere dichtheid ondersteunt.

Bepalen wat het beste is, is afhankelijk van de beschikbare stroomvoorziening en energiebehoeften van de aangesloten apparatuur. De rack-PDU is beschikbaar voor verschillende soorten stroom (100V 1-fase tot 240/415V 3-fase) en stroomsterktes (10A tot 120A).

Horizontale montage vs. verticale montage

Rack–PDU’s worden horizontaal of verticaal en binnen of buiten het rack gemonteerd. Horizontale rack-PDU’s worden in het rek geïnstalleerd en nemen ruimte in beslag, meestal 1U of 2U rackruimte en hebben 8-16 stopcontacten. De verticaal gemonteerde rack-PDU’s hebben maximaal 54 stopcontacten. Deze zijn geïnstalleerd aan de achter- of zijkant van de rackbehuizing, waardoor deze geen kritieke montageruimte voor apparatuur in het rack in beslag nemen. U kunt kosten, tijd en ruimte besparen als u zich goed bewust bent van de ruimte in uw datacenter en van uw IT-apparatuur, voordat u uw montage-optie voor de rack-PDU kiest.

Soorten rack-PDU's

Een rack-PDU kan worden geclassificeerd als basic, metered, monitored of switched. In de kern biedt de rack-PDU betrouwbare stroomdistributie, terwijl slimmere PDU's de mogelijkheden voor externe bewaking, energiebeheer en toekomstbestendige ontwerpplatformen toevoegen.

Basic rack-PDU

Basic rack-PDU’s bieden betrouwbare stroomdistributie aan kritieke IT-apparatuur in een rack of kast. Dit zijn oplossingen op instapniveau met lage kosten. Ze voldoen aan een breed scala aan vereisten met verschillende elektrische en aansluitbare configuraties. Ze moeten aan regionale regels voldoen (d.w.z. UL in Noord-Amerika en CE in EMEA), wat een vereiste is voor veel datacenters en verzekeringsaanbieders.

Meer informatie over Vertiv Basic rack-PDU’s


Metered rack-PDU

Metered (gemeten) rack-PDU’s stellen datacentermanagers in staat om stroomverbruik direct te bekijken vanaf een lokaal display. Dit is ideaal bij het inzetten of verplaatsen van apparatuur om het stroomverbruik te controleren en overbelasting te voorkomen. Metered rack-PDU’s zijn het meest geschikt voor sterk beveiligde datacenteromgevingen die de stroominfrastructuur van het lokale netwerk moeten blijven verzorgen.

Monitored rack-PDU

Monitored rack-PDU's bieden uitgebreid inzicht in stroomverbruik, zowel in het rack als via toegang op afstand, terwijl ze betrouwbare stroomdistributie blijven leveren aan kritieke IT-apparatuur. Monitored rack-PDU’s zijn ook beschikbaar met configuratieopties op unitniveau en stopcontactniveau voor externe bewaking. Ze bieden snelle toegang tot kritieke informatie voor het evalueren van energie-gebruikstrends en bieden alarmcapaciteiten om gebruikers te waarschuwen voor overschrijding van door de gebruiker gedefinieerde stroomdrempels. Ze worden aanbevolen voor datacenters met een hoge dichtheid die de effectiviteit van het stroomverbruik willen controleren of verbeteren (PUE).

Meer informatie over Vertiv Monitored rack-PDU's


Switched rack-PDU

Switched rack-PDU's bieden een uitgebreide weergave van kritiek IT-apparatuurstroomverbruik, zowel in het rack als via toegang op afstand met de toegevoegde mogelijkheid om op afstand aan te zetten, uit te schakelen of opnieuw op te starten bij elke aansluiting. Switched rack-PDU’s zijn ook beschikbaar met configuratieopties op eenheidsniveau en externe bewaking. Switched rack-PDU’s zijn ideaal voor datacenters die het energieverbruik bij de stroomaansluiting moeten beperken om accidentele overbelasting en datacenters op afstand te voorkomen. Ze zijn uitermate nuttig voor datacenters die een snelle en eenvoudige manier vereisen om stroombeheerapparatuur in een grote faciliteit aan en uit te zetten of, in sommige gevallen, een geheel netwerk van faciliteiten.

Meer informatie over Vertiv Switched rack-PDU’s


Algemene kenmerken van een rack-PDU

De primaire functie van een rack-PDU is ervoor zorgen dat kritieke stroom wordt geleverd aan IT-apparatuur. De intelligente en aanpasbare rack-PDU’s van nu gaan verder dan stroomdistributie, en bieden functies om de flexibiliteit, efficiëntie en beschikbaarheid van het bedrijf te verbeteren. Bij het kiezen van een rack-PDU moeten deze belangrijke kenmerken worden overwogen:

Wisselstopcontacten

Als rackdichtheden hoger worden, worden kabelbeheer en load balancing een uitdaging. Als de belasting niet goed wordt verdeeld over circuits en fasen, verhoogt dat het risico op overbelasting of stroomonderbrekingen. Om circuit-/fasebalancing en kabelbeheer te vereenvoudigen, bieden rack-PDU-fabrikanten kleurgecodeerde schakelende stopcontacten die het implementatieproces aanzienlijk stroomlijnen.

Uitgangen vergrendelen

Mechanismen voor het vergrendelen van de aansluiting zorgen voor een veilige fysieke verbinding tussen de IT-apparatuur en de rack-PDU om ervoor te zorgen dat netsnoeren niet per ongeluk uit het stopcontact worden getrokken en een onbedoelde belasting wordt veroorzaakt. Wereldwijd is de meest gebruikelijke norm voor stopcontacten die in rack-PDU’s worden gebruikt de IEC320 C13 en C19. IEC-aansluitingen zijn internationaal aanvaard en verwerken uitgangspanningen tot 250 V. Er zijn verschillende opties die variëren van retentie tot vergrendelingsstopcontacten op de markt.

Kleine voetafdruk

Omdat de ruimte in het rek steeds schaarser wordt, moet de rack-PDU compact zijn, zodat het in nauwe ruimten kan worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de stroomconfiguratie kan een verticale rack-PDU zo klein zijn als 2 x 2 inch, breedte x diepte (51 x 51 mm).


Fouttolerante serieschakeling

Het op afstand openen van informatie over vermogen en omgeving van een intelligente rack-PDU vereist verbinding met een netwerk. Intelligente rack-PDU's met de fouttolerante daisy chain-functionaliteit vereenvoudigen niet alleen de rack-PDU-connectiviteit, maar zorgen er ook voor dat gegevens worden gemeld, zelfs wanneer er een onderbreking in de netwerkketen optreedt.

IP-aggregatie

IP-adressen en switch-poorten worden steeds duurder, dus datacentermanagers kunnen de kosten van het implementeren van intelligente rack-PDU's verminderen door gebruik te maken van units met IP-aggregatiemogelijkheden. Als u zich zorgen maakt over implementatiekosten, is het belangrijk om de beperkingen van de fabrikant te onderzoeken, omdat het aantal eenheden dat kan worden samengevoegd op een enkel IP-adres varieert van 2 tot 50 apparaten. Andere functies die zijn inbegrepen bij IP-aggregatie, zoals zelfconfiguratie van downstreamapparaten, kunnen ook de implementatietijd en -kosten aanzienlijk verminderen.
Omgevingsbewaking

IT-apparatuur is gevoelig voor omgevingsomstandigheden zoals hitte en vocht. Intelligente rack-PDU's kunnen omgevingssensoren bevatten om de omgevingsomstandigheden in het rack proactief te monitoren om optimale werkomstandigheden te garanderen zonder een aparte beheeroplossing te hoeven implementeren. Externe connectiviteit

Intelligente rack-PDU's bieden datacentermanagers ook de mogelijkheid om de PDU op afstand te openen via de netwerkinterface of seriële verbinding om stroomverbruik te monitoren en door gebruiker-gedefinieerde waarschuwingsmeldingen te configureren om downtime te voorkomen.

Out-of-band-communicatie

Als het primaire netwerk naar de rack-PDU plat gaat, bieden sommige rack-PDU's redundante communicatie via integratie met een van de bandbreedtebeheerapparaten, zoals seriële consoles of KVM-switches.

DCIM-toegang

Er is een breed scala aan DCIM-oplossingen op de markt die gebruikers een enkel toegangspunt kunnen bieden om realtime power- en omgevingsgegevens te bekijken. DCIM biedt ook de mogelijkheid om trendrapporten te creëren en te ontvangen die zicht bieden op de gehele faciliteit om datacentermanagers te helpen efficiëntie en beschikbaarheid te verbeteren.


Toekomstbestendig ontwerp

Datacentermanagers met upgradebare basic PDU’s en intelligente rack-PDU’s kunnen hun hot-swappable monitoring-apparaat eenvoudig updaten voor gebruik van nieuwe technologieën en om tegemoet te komen aan veranderende bedrijfsbehoeften zonder dat u de volledige stroomstrips hoeft te vervangen of de stroom naar kritieke servers hoeft te onderbreken.

Meer informatie over te overwegen aspecten voor sterk beschikbare intelligente rack-PDU's


Rack PDU-diensten

ser-po-na-692x514-dapgraphic-features

Om IT-middelen te optimaliseren, kunnen organisaties profiteren van de diensten die door de Original Equipment Manufacturer (OEM) van de rack-PDU worden aangeboden om de implementatie en het beheer van kritieke vermogenssystemen te vereenvoudigen.

Diensten omvatten:

  • Opstarten en installeren
  • Optionele verwijdering en afvoer
  • Uitgebreide beschermingsplannen
  • Uitgebreide rapporten
  • Ondersteuning ter plaatse en noodhulp

OEM-servicepartners kunnen rack-PDU-installatie en opstarten uitvoeren. Terwijl IT-personeel zich kan bezighouden met andere taken, hebben bedrijven het gemak en de zekerheid dat OEM-experts de installatie vanaf het begin correct beheren. Deze technici kunnen ook de verwijdering en afvoer van oude rack-PDU's verwerken.

Sommige OEM's bieden maar liefst een 5-jarig beschermingsplan om de levenscyclus van rack-PDU’s te ondersteunen. Ze kunnen ook on-demand toegang bieden tot onderhoudsgeschiedenis en uitgebreide rapporten die nuttig zijn bij het vereenvoudigen van het beheer van rack-PDU's onder contract. Er zijn 24/7 noodhulpdiensten op locatie om maximale beschikbaarheid van cruciale toepassingen te garanderen.

MEER INFORMATIE OVER VERTIV’S RPDU SERVICES

Nu de datacenters van vandaag 24/7 kritieke systemen hebben, doen organisaties grote investeringen in elk onderdeel van de stroomketen—van de ingang van de faciliteit tot de rack-PDU’s— om doorlopende beschikbaarheid van apparatuur mogelijk te maken. Met de huiste kennis van hun omgeving, energiebehoefte, groeiplannen en diensten tot hun beschikking, zijn organisaties beter uitgerust om de juiste oplossingen voor hoge beschikbaarheid te vinden, wat betreft infrastructuur en apparatuur.

ser-po-na-692x514-dapgraphic

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie