The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Is de edge een kans, bedreiging of afleiding voor telecombedrijven?

Simon Blake •

Begrijpen hoe de verschuiving naar edge computing operators kan laten profiteren is cruciaal, niet alleen voor de operators zelf maar ook voor het ecosysteem van leveranciers van telecomtechnologie.

Het wordt algemeen aanvaard dat de verschuiving naar edge computing echt is en gaande is in alle belangrijke sectoren.

Wat minder goed gedefinieerd is, is wat de specifieke mogelijkheden zullen zijn voor het bestaande ecosysteem van leveranciers, operators en klanten van digitale infrastructuur, evenals nieuwe deelnemers.

Ook is er uiteraard een zeer ernstige vraag over hoe de lopende crisis de noodzaak voor infrastructuur van de edge kan vertragen of juist versnellen.

Vragen over de gevolgen van verstoring op korte termijn en kansen op langere termijn voor de edge zijn uiteraard uitdagend om te beantwoorden. Hoewel antwoorden op voorgaand zeer aan verandering onderhevig zijn, en dat ook nog wel enige tijd zullen blijven, wordt de laatstgenoemde kans op lange termijn op de edge steeds meer gedefinieerd.

Vertiv werkte bijvoorbeeld onlangs samen met industrieanalisten Omdia om te kijken hoe de edge-kansen eruit zien voor een belangrijk onderdeel van het digitale ecosysteem: telecomoperators. Begrijpen hoe de verschuiving naar edge computing operators kan laten profiteren is cruciaal, niet alleen voor de operators zelf maar ook voor het ecosysteem van leveranciers van telecomtechnologie, dat hen ondersteunt

Volgens de onderzoek uitgevoerd door Omdia, waren edge-datacenters in 2018 al verantwoordelijk voor 1,2% van de wereldwijde IT-rackzendingen, en hun penetratie van de markt zal in 2023 meer dan verdubbeld zijn. Andere schattingen gaan voor de totale edge computermarkt tegen 2024 naar meer dan $ 600 miljard.

Volgens Omdia hebben de grote telecomaanbieders al goed ontwikkelde edge-strategieën. Bijvoorbeeld: AT&T is van mening dat een logische stap in het programma van netwerktransformatie en virtualisatie zal zijn voor edge computing nodes die zich binnen zijn eigen netwerk bevinden. In augustus 2019 kondigde CenturyLink aan dat het meer dan 100 locaties had die klaar waren om te worden gebruikt voor edge computing diensten en dat ze van plan is om in dit nieuwe programma honderden miljoenen dollars te investeren.

Uit onderzoek van Omdia bleek echter ook dat de “edge complex en nog niet volledig gedefinieerd is.” Dat creëert wat onzekerheid voor telecomaanbieders over hoe het best kan worden gepositioneerd en geïnvesteerd in infrastructuur van de edge. Na bevraging door Omdia gaf ijvoorbeeld slechts 36 procent van de exploitanten aan dat hun sector het belangrijkste zou zijn bij het oprichten van nieuwe inkomstendiensten van de edge, waarbij ook applicatie-ontwikkelaars (30%) en openbare cloudaanbieders (25%) werden genoemd als partijen die het meeste van de omzet zouden maken.

Naast de vraag over specifieke mogelijkheden, gaf Omdia ook enkele inzichten over hoe de edge eigenlijk een afleiding zou kunnen zijn of misschien zelfs een bedreiging voor sommige operators die niet voldoende geïnformeerd of voorbereid zijn. “Edge wordt breed gezien als een kans voor CSP's, maar als ze niet op de juiste manier benaderd worden, kan het een afleiding zijn voor sommige spelers en zelfs een bedreiging voor anderen”, zegt het rapport.

Uiteindelijk zorgt edge groei – in zijn ontelbare vormen – al voor nieuwe bedrijfsmodellen voor operators. Een deel van die groei wordt duidelijk onderbroken door recente gebeurtenissen, maar de conclusie van onderzoekers zoals Omdia is dat de langetermijnmogelijkheden voor het oprapen liggen. Ja, de edge vormt ook specifieke bedreigingen en afleidingen, maar zoals de huidige crisis laat zien, gaat het leven voort.

Een panel van wereldwijde experts van Vertiv discussieerde op 16 juni om 15.00 uur CET live op LinkedIn over de mogelijkheden voor telecomaanbieders, u kunt de opname hier bekijken..

Gerelateerde artikelen

Partner-login

Taal & locatie