The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.



Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Processors met een hoog vermogen stimuleren de innovatie in datacenterkoeling

Steve Madara •

Toen we onze gesprekken in de organisatie over de te verwachten trends in het datacenter in 2019 startten, veranderde de discussie vrij snel in de verwachte proliferatie van processors met een hoog vermogen en de innovatieve benaderingen om deze processoren te koelen. Omdat koeling onze business is, was deze discussie niet nieuw. We volgen al jaren de toenemende rackdichtheden en de bijbehorende uitdagingen voor thermal management, en dit is de volgende stap. 

Verwachtingen van de opkomende trends in thermische koelingstechnologie 

Mijn enige zorg tijdens deze gesprekken was een angst, of overdrijven van de manier waarop deze trends in de praktijk worden toegepast. Vergis u niet, we zullen steeds meer processors met een hoog vermogen zien en we moeten absoluut creatief nadenken over het koelen van deze processors, maar we zullen waarschijnlijk zien dat dit alles het vaakst gebeurt in pods binnen grote cloud- en colocatiefaciliteiten. Dit mag geen verrassing zijn, want sinds enkele jaren is het grootste deel van de innovatie in de ruimte van datacenters in die hyperscale-faciliteiten gebeurd, voordat het in enige vorm naar de onderneming en zelfs naar de edge doorsijpelde. 

De huidige drijfveren zijn: (1) een aanzienlijke toename van hoogwaardige computing ter ondersteuning van artificial intelligence, machine learning en soortgelijke toepassingen; en (2) het ontwerp van een geavanceerde processor die de dichtheid van chips hooghoudt, zoals bij GPU-processors. In extreme gevallen zien we racks van 30-60 kW die uiterst hoogwaardig presterende en superkrachtige servers huisvesten. Een aantal van deze racks met hoge dichtheid kunnen luchtgekoeld zijn en sommige, vanwege het ontwerp van de machines, moeten vloeistofgekoeld zijn. 

Directe vloeistofkoeling, het volgende grote ding voor datacenters? 

Koelingstechnologieën zijn samen met servertechnologieën vooruitgegaan. Nu evolueren in hoe we vloeistof naar het rack overbrengen ter ondersteuning van deze superkrachtige servers. Directe vloeistofkoeling is wanneer de processor direct wordt aangesloten op de warmtewisselaar met vloeistof of volledig wordt ondergedompeld in een vloeistof voor de warmteafvoer, waarbij de vloeistof ergens anders wordt getransporteerd, meestal uit het gebouw, om de hitte af te voeren. Er zijn echte voordelen te realiseren, zoals potentieel verbeterde serverprestaties, meer kansen voor besparingen, verbeterde efficiëntie en lagere koelingskosten, maar het is een radicale afwijking van de traditionele benaderingen voor thermal management, en het vereist aanzienlijke aanpassingen aan de faciliteit en aan de apparatuur er omheen. Er zijn al colocatieleveranciers met grote facilitaire projecten om klanten te verwelkomen die vloeistofgekoelde racks meebrengen. 

Het is overbodig om te zeggen dat het een opwindende tijd is om onderdeel te zijn van de datacenter-koelingsbranche. 

Hoe gaat uw organisatie om met het veranderende thermische profiel dat hoort bij toenemende rack-dichtheden en processors met een hoog vermogen?

 

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie