The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.



Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Een kijkje vanaf de edge:
Waarom het datacenter van 2025 belangrijk is voor onze meest ambitieuze technologische doelen

Tony Gaunt •

De eerste voorbeelden van datacenters zijn te vinden in de begin jaren 40, toen de computerrevolutie net begonnen was.

Zoals alle technologische toepassingen in die tijd, waren datacenters enorm groot en inefficiënt. Ze hadden ongeveer hetzelfde IT-vermogen als een moderne rekenmachine. In die periode hebben ze zich op dezelfde manier ontwikkeld als de meeste technologieën: meer vermogen, compactere en onherkenbare efficiëntieniveaus.

Ondanks de ongelooflijke veranderingen die we inmiddels op dit gebied hebben gezien, ligt de grootste datacenter-revolutie misschien wel voor ons en wordt deze in de komende vijf jaar gerealiseerd.

Dichter bij de Edge

In 2014 heeft Vertiv een rapport uitgebracht waarin werd gekeken naar hoe het datacenter er in 2025 uit kan zien. Vijf jaar later hebben we besloten om via een tussenrapport te checken hoe het ervoor staat en of de voorspellingen nog op schema liggen.

Het maken van nauwkeurige voorspellingen over wat er te verwachten valt wordt steeds lastiger, omdat technologie in een hoog tempo verandert. Dat is niet anders in de wereld van datacenters, de hartslag van alle nieuwe technologische ontwikkelingen. We zien dit ook terug in ons tussenrapport.

De belangrijkste trend die zich in de afgelopen vijf jaar verder heeft ontwikkeld, is de Edge. Een trend die in 2014 een uitslag van ongeveer 0,2 op de schaal van Richter voor het datacenters gaf.

De Edge staat voor toegang op het handigste punt voor de gebruiker – met andere woorden, apparaten die verbonden zijn met het ecosysteem van het datacenter. Traditioneel waren dit routers, routing switches en desktopcomputers. Nu is het wat ingewikkelder – laptops, smartphones, draagbare technologie en nog veel meer zijn afhankelijk van datacenters en dat verandert alles.

Het belangrijkste verschil tussen deze nieuwkomers is mobiliteit. Ze blijven niet op dezelfde plek staan zoals een betrouwbare desktop of router. We zijn voortdurend onderweg en dat geldt ook voor de apparaten en applicaties die we gebruiken om ons werk te doen en de digitale kant van ons persoonlijke leven te beheren.

Datacenters en parkbankjes

In 2014 was de aandacht van de sector voornamelijk gericht op hybride architecturen die gebruikmaken van een combinatie van enterprise-, cloud- en colocatiemiddelen.

Vijf jaar later is de Edge opgestaan als een volledig nieuw segment – meer dan de helft van de respondenten gelooft dat het aantal Edge-locaties in hun beheer met ten minste 100 procent zal toenemen. Een vijfde verwacht een toename van 400 procent of meer.

Hoewel het aantal veranderingen in vijf jaar tijd dramatisch hoog is, is het niet al te verrassend. Naarmate gegevens en applicaties dichter bij de eindgebruiker komen en zich door een breed scala van kleine, krachtige Edge-apparaten bewegen, gaat dat ook voor de datacenters gelden.

Dit betekent dat we overal miniatuurdatacenters gaan zien, van plekken in de metropool van Singapore ter ondersteuning van de smart city-ritten, tot parkbankjes in Parijs, voor het aansturen van het internet of things (IoT)-applicaties.

De alles in realtime-archetypen

Men kan zich afvragen: 'waarom zoveel haast'?. Voor een groot deel van de data die we op dit moment verwerken hoeft dat niet in realtime te gebeuren. Als u een e-mail of een grappige kat-meme naar iemand stuurt, maakt het niet uit of ze deze binnen vier seconden of acht krijgen.

Hoewel deze aanvaardbare vertraging prima is voor veel toepassingen, creëren we steeds meer technologie die afhankelijk is van data die direct beschikbaar is. Zelfsturende auto’s, grondstoffen- en aandelenhandel, en zelfs videoconferencing, zijn enkele voorbeelden .

In een apart onderzoek, identificeerde Vertiv vier Edge-archetypen, met nadruk op welke toepassingen Edge-infrastructuur vereisen om effectief te zijn: Data-intensief, Gevoelig voor menselijke latentie, Gevoelig voor latentie tussen machines, en van Levensbelang.

Het is makkelijk om in te zien hoe seconden of microseconden, die op dit niveau in de verwerking van data verloren gaan, op vele manieren iets kan kosten. Van harde kosten in een financiële dienstverlening tot levensafhankelijkheid in de gezondheidszorg.

Volgende stappen voor de CIO en IT-afdeling

Over het algemeen verandert het onderzoek niet al te veel voor de typische CIO, IT-manager of algemene IT-afdeling. De algemene trajecten van technologische ontwikkeling, mobiliteit, IoT en alles dat hierbij hoort, zijn nog steeds hetzelfde.

Wat de IT-infrastructuur betreft, zijn de meeste bedrijven al bezig met een mix van omgevingen om hun bedrijven te beheren. Een recent 451-onderzoeksrapport laat zien dat meer dan 90 procent van de organisaties in de Asia-Pacific-regio al meerdere cloudomgevingen hebben.

Het is essentieel dat de Edge in deze hybride mix wordt meegenomen. Voor bedrijven kan dit betekenen dat Edge-datacenters worden uitgerold naar filialen of externe locaties, en ervoor zorgen dat gegevens die onder het juiste archetype vallen op locatie worden verwerkt en niet afhankelijk zijn van een datacenter of een colocatie-vestiging dat kilometers ver weg ligt. Dat is vooral belangrijk in landen zoals Australië, waar deze afstanden enorm kunnen zijn.

Voor overheidsorganisaties kan Edge-infrastructuur worden ingezet ter ondersteuning van IoT en smart city-toepassingen, waardoor de gebruikerservaring wordt geboden die van deze applicaties wordt verwacht.

De Edge en de microdatacenters die dat moeten ondersteunen, worden niet de meest besproken hoeksteen van de volgende fase van de computerrevolutie, maar zijn wel van fundamenteel belang. Dat moet worden ingezien door de organisaties en leiders die Edge-applicaties en -ervaringen creëren. Als dat niet het geval is, dan raken we de Edge van onze verbeelding sneller dan we denken.

Om meer te weten te komen over hoe het datacenter van 2025 eruit zal zien, lees het volledige rapport Datacenter 2025: Closer to the Edge

Abonneer uzelf op ons blog om op de hoogte te blijven van de laatste trends, technologieën en nieuws.

Gerelateerde artikelen

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie