The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Sıvı Soğutma: Yüksek Yoğunluklu Bilgi İşlem için
Veri Merkezi Çözümleri

24 Ocak 2023

Son beş yılda bilgi işlem talepleri arttıkça, ısı yönetimi pazarı da büyüdü. Dell’Oro Group Baş Analisti Lucas Beran’a göre, bu pazar geçen yıl 3,5 milyar dolara ulaştı ve 2026 yılına kadar 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu olağanüstü pazar büyümesi, çoğu durumda ayak uydurmak için yeni teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu yansıtmaktadır.

Geçen Ekim ayında Ben Coughlin (Colovore), Gerard Thibault (Kao Data) ve Don Mitchell (Victaulic) Lucas’ın ev sahipliğinde bir panelde bu konuyu tartışmak üzere OCP Global Zirvesi’nde bana eşlik etti. Konuşmamız, sıvı soğutmanın, özellikle colocation için bilgi işlem taleplerindeki büyük artışa ayak uydurmayı umarak veri merkezlerinin geleceği olduğunu açıkça ortaya koydu. Başka bir OCP panelinin belirttiği gibi: Ya zaten sıvı soğutma kullanıyorsunuz ya da önümüzdeki 3-5 yıl içinde olacaksınız.

Veri Merkezi Soğutma Hızlandırmasını Destekleyen Nedir?

Son 12 yılda sunucular ve bileşenler önemli ölçüde değişti. On yıl önce ilk kez ortaya çıkan kanatlar ve sanallaştırma, günümüzün bilgi işlem sunucularının kabin birimi başına rutin olarak 750 watt ila 1 kilovat (kW) çekecek şekilde yoğunluğu önemli ölçüde artmıştır. Tarihsel olarak düşük yoğunluklu flash depolama bile artık kabin birimi başına 400-600 watt çekmektedir.

Sıvı soğutma, bilgisayarların ortaya çıkmasından beri piyasada var olmuştur ancak hava soğutması, bilgi işlem taleplerindeki son büyük artıştan önce daha basit bir süreç olduğu için endüstriye hakim olmuştur. Hava soğutma, özellikle Birleşik Krallık’ta hala hakimdir ancak OCP yönergelerine uyan esnek veri merkezi altyapıları yükseliştedir. Daha yoğun bilgi işlem ve ısıyı havaya transfer edemeyen bazı modern çipler, sıvı soğutma seçeneklerinin daha fazla dikkate alınması ve benimsenmesiyle ortaya çıkmıştır. Şasi düzeyinde sıvı soğutmadan soğuk plaka soğutmaya kadar yeni veri merkezi sıvı soğutma teknolojileri, hava/sıvı hibrit kurulumlarının değerlendirilmesini ve benimsenmesini sağlar.

Bu OCP panelindeki iş arkadaşlarım ve ben, hava soğutmalı bir veri merkezine sıvı soğutmanın nasıl ekleneceğini anlamak isteyen müşterilerden veya potansiyel müşterilerden her hafta telefon alıyorum. Vertiv’in yanıtı: Arka kapılarla başlayın, ardından doğrudan talaş soğutmayı düşünün.

Sıvı Soğutma Sistemleri Yüksek Yoğunluklu Bilgi İşlem Taleplerini Karşılıyor

Sıvı soğutma havadan önemli ölçüde daha yüksek termal transfer özelliklerine sahiptir. Veri merkezi sıvı soğutma sistemleri, yüksek yoğunluklu kabinler için önemli ölçüde daha verimli ve uygun maliyetli bir soğutma çözümüdür.

Modern kabin güç gereksinimleri 20 kW’ı aşmaktadır ve birçok tesis 50 kW veya daha fazla gereksinimlere sahip kabinler kurmak istemektedir. Vertiv Liebert® DCD gibi arka kapı ısı eşanjörü sıvı soğutma sistemlerinin olgun teknolojisi, 20 kW üzerindeki yoğunlukları yönetebilir. Bu sıvı ısı eşanjörü üniteleri kabinin arka kapısının yerini alır. Pasif tasarım, kabinin arka kapısı yerine monte edilmiş sıvı dolu, ısı emici bir bobinden ısıtılmış havayı dışarı atar. Aktif bir tasarım, bobinlerden hava çekmek ve daha da yüksek yoğunluklu kabinlerden ısıyı gidermek için fanları içerir.

800x400-evolution-data-center.png


Kabin yoğunlukları olduğunda hava bazlı soğutma sistemleri etkinliklerini kaybeder
20 kW’ı aşarsa, bu noktada sıvı soğutma uygulanabilir bir yaklaşım haline gelir


Arka kapı ısı eşanjörü sıvı soğutma sistemleri, doğrudan talaş soğutmaya doğru giden yolda atılan ilk adımdır. Arka kapı panelleri, karma kabin yoğunluklarına sahip hibrit bir sıvı/hava sisteminde iyi etki eder. Panel katılımcısı arkadaşım Gerard Thibault, Kao Data’nın bu hibrit yaklaşımı 2 megavatlık (MW) salonunda kullandığını söyledi. Şirket 2 MW hava soğutmasına sahip ve 12 MW soğutma sağlamak için 10 MW sıvı soğutma ekliyor.

Sıvı soğutma, daha iyi verimliliği ve maliyet tasarrufunun yanı sıra daha sürdürülebilir bir soğutma yöntemi de sunar. Bu Global Zirvede OCP, sürdürülebilirliği verimlilik, etki, açıklık ve ölçeklenebilirliğin yanı sıra beşinci ilkesi olarak açıkladı. Sıvı veri merkezi soğutması, şirketlerin gelecek yıllarda sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Daha sıkı çalışmaya devam eden hava soğutmadan farklı olarak, arka kapı ısı eşanjörünün veya doğrudan talaş sıvısı soğutma çözümünün soğutma mekanizması, daha az iş ile daha iyi soğutma sonuçları sağlayarak daha az enerji kullanımı ve daha az karbon emisyonu sağlar. Bu teknolojiler, ısı yükünün %100’ünü sıvıya yönlendirmek için birlikte de kullanılabilir!

Sıvı Soğutmalı Yüksek Yoğunluklu Colocation Merkezinin Görünümü ve Sesi

Sıvı soğutmalı veri merkezleri veya hibritler hava soğutmalı veri merkezlerinden çok farklı mı? Colovore’dan Ben Coughlin şirketinin kurulumunu paylaştı: dışarıda bir soğutma kulesi, artı pompalar ve borular. Her kabinetin iki boru bağlantısı vardır — biri su, diğeri de su dağıtımı. Soğutucu ve zemine dayalı soğutucu dağıtım üniteleri yoktur. Vertiv’in fan destekli “aktif” arka kapıları artık birden fazla megawatt doğrudan sıvı soğutma ile birlikte çalışıyor ancak bu teslimatın bir kısmı mevcut borularla sınırlı. Çok az görsel fark vardır. Ancak sıcaklık ve ses fark edilebilir farklardır.

Büyük bilgi işlemli, hibrit soğutmalı colocation veri merkezleri, soğuk bir koridor ve geleneksel, hava soğutmalı bir veri merkezi gibi sıcak bir koridor yerine yaklaşık 70 derece Fahrenhayt (21 C) konforlu bir ortam sıcaklığına sahiptir. Daha yüksek bilgi işlem altyapı sunucuları ve Yapay Zeka (AI) sunucuları çok gürültülüdür ancak soğutma bileşenleri ek gürültü eklemez. Aksi takdirde, bunlar standart 45-U kabinetlerin tamamen “normal” veri salonlarıdır ve müşteriler sunucularına aynı şekilde erişirler.

Kabinetdeki hava akışı en önemli farktır. Ağ anahtarları çok kısadır ve bu nedenle önden arkaya nefes almalıdır. Daha büyük güç dağıtım birimleri, kabinler barındırdıkları sunucularla aynı oranda uzatılmadığından “kırpma” kabloları gerektirir. Kabetinin içine sıkı bir şekilde yerleşir. Dikkatli değerlendirme, tasarım ve kurulum sırasında bu endişeleri kolayca çözebilir.

Sıvı Soğutmalı Veri Merkezinin Geleceğini Şimdi Planlayın

İş arkadaşım Don’un dediği gibi, “Sıvı soğutmadan korkmayın; asıl onu planlayın.” Modern veri merkezleri bir dönüm noktasındadır. Hava soğutma, önümüzdeki 5-10 yıl içinde (veri merkezi zamanında neredeyse “yarın”) yüksek yoğunluklu bilgi işlemin yoğun taleplerini karşılayamayacaktır. Şimdi, yaklaşan değişikliği kucaklamanın ve bu süre gelmeden önce bunu planlamanın zamanı geldi.

Ben, Gerard, Don ve Lucas’a OCP’nin “Açık Enerji Verme” Global Zirvesinde katılarak veri merkezi sıvı soğutmasının geleceğini görmekten mutluluk duydum. Bizimki gibi şirketler — Dell’Oro Group, Colovore, Kao Data, Victaulic ve Vertiv — sektörümüzün yenilik yapmasına ve müşterilerimizin projelerinin başarılı olmasına yardımcı olmaktan mutluluk duyar. YouTube’da panelin tekrar yayınını izleyebilir ve yüksek yoğunluklu ve sıvı soğutma çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Vertiv web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon