The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

AI, Sıvı Soğutma İçin Kritik Eşiği Nasıl Oluşturuyor

Nigel Gore •

Bazı veri merkezi operatörleri, sıvı soğutmanın, hava soğutma sistemlerinin hakim olduğu bir veri merkezi ekosistemine önemli girişler yapacağına dair şüphelerini koruyor. Bunun için onları suçlamak zordur. Yıllar boyunca kabin yoğunluklarının hava soğutmasıyla desteklenemeyecek seviyelere nasıl tırmanacağına dair çok sayıda tahmin gördüler ve bu tahminlerin çoğu zamansızdı veya hiç gerçekleşmedi.

Operatörler, tahmin edildiği üzere bilişim kapasitesine yönelik amansız talebi karşılamak için kabinleri yüksek yoğunluklu sunucularla doldurmak yerine, yüklerini dağıtmayı, hava soğutma sistemlerini optimize etmeyi ve bulut bilişim kullanılabilir hale geldiğinde bu kaynağa olan güveni artırmayı seçti.

Pazar, kabine sıvı getirmek için gerekli değişiklikleri yapmaya hevesli değil. Öyleyse, şimdi farklı olan ne diye sormak doğru olur.

Dijital Dönüşüm ve Yüksek Yoğunluklu Bilişim Arasındaki Bağlantı

Kısa yanıt, işletmelerin büyük bir kısmının benimsediği veya benimsemeyi planladığı, özellikle de yapay zeka (Artificial Intelligence, AI) gibi uygulamaları desteklemek için yüksek performanslı bilişim (High-Performance Computing, HPC) ilkelerinin kullanılmasıdır. AI, çeşitli sektörlerdeki kuruluşlar için dijital dönüşüm girişimlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Kuruluşunuzun günümüzde AI’ın gücünden yararlanmak için plan yapıyor olma ihtimali yüksektir.

Mevcut HPC yerleştirmeleri gibi, bu iş değiştiren uygulamalar, devasa miktarda veriyi son derece düşük gecikmeyle işleme becerisi gerektirir. Ancak HPC’nin aksine, bu veriler sadece metin ve sayı biçiminde değildir. AI uygulamaları genellikle büyük görüntü, ses ve video dosyaları dahil olmak üzere heterojen kaynaklardan gelen verileri birden fazla biçimde işler. 2020’ye girerken, AI uygulamalarının %73’ü görüntü, video, ses veya sensör verileriyle çalışıyordu.

Çip üreticileri, çok formatlı AI uygulamalarına yönelik artan talebe daha güçlü çiplerle yanıt verdi. Önde gelen merkezi işlem birimleri (CPU’lar) ve grafik işleme birimleri (GPU’lar) için termal güç yoğunlukları, önceki beş yılda nispeten mütevazı bir büyümenin ardından son iki yılda keskin bir şekilde arttı. Örneğin Intel İcra Kurulu Başkanı (CEO) Pat Gelsinger tarafından paylaşılan Intel’in yakında piyasaya süreceği Ponte Vecchio GPU’ları sıvı soğutma gerektirecek termal güç yoğunluklarına sahiptir.

Bu yüksek güçlü CPU’ların ve GPU’ların daha fazlasının 1U sunucularla doldurulması ve ekipman kabinlerinin bu 1U sunucularla doldurulmasıyla, 30 kW veya daha — yüksek kabin yoğunluğuna sahip artan sayıda uygulama görüyoruz ve AI’ın benimsenmesinde hala başlardayız.

Sıvı Soğutma: En İyi — ve Tek — Alternatif

Şimdi yanıt verme sırası veri merkezi sektöründe. Bunu yapmak için, nasıl optimize edilmiş olursa olsun, yüksek yoğunluklu kabinleri soğutmak için gereken ısı transfer kapasitesine sahip olmayan hava soğutmanın — fiziksel sınırlamalarını kabul etmeliyiz. En iyi durum senaryosu, enerji maliyetleri keskin bir şekilde artarken CPU’ların ve GPU’ların aşırı ısınmayı önlemek için saat hızlarını düşürmesi ve uygulamanın performansından ödün vermesidir. En kötü durum ekipman arızasıdır.

Buna karşılık, günümüzde mevcut olan sıvı soğutma teknolojileri 50 kW ve üzeri kabinleri verimli ve etkili bir şekilde soğutma kapasitesine sahiptir. Üzerinden uzun zaman geçti ancak sıvı soğutma nihayet bazılarının 15 yıl önce tahmin ettiği gibi daha büyük ekosisteme nüfuz edecek şekilde konumlandırıldı.

Hava Soğutmalı Veri Merkezlerine Sıvının Getirilmesi

Geliştirilmekte olan bazı özel sıvı soğutma tesisleri olsa da, günümüzde gerçekleşen çoğu sıvı soğutma yerleştirmeleri mevcut hava soğutmalı tesislerin hibrit hava ve sıvı soğutmalı tesislere dönüştürülmesini içerir.

Bu hiçbir şekilde basit bir dönüşüm değildir. Mevcut sıvı soğutma teknolojileri, sıvı-ısı oranı, su tesisatı, sıvı dağıtım döngüsü ve nihai ısı atımının tümü dikkatli planlama ve mühendislik gerektirir.

Ancak başarılı ve minimum düzeyde yıkıcı bir yerleştirmeyi desteklemek için uzmanlık, teknolojiler ve en iyi uygulamalar günümüzde mevcuttur. İşletmelerin — giderek daha fazla bağımlı hale geleceği uygulamaları desteklemenin ötesinde, aynı taban alanına daha fazla kapasitenin yerleştirilmesi, — verimlilikte çarpıcı iyileştirmeler ve daha düşük toplam sahip olma maliyeti (Total Cost of Ownership, TCO) sayılabilir.

Daha fazla bilgi edinmek için detaylı raporumuzu indirin veya yerel Vertiv temsilcinizle iletişime geçin.

İlgili Makaleler

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon